Tuo tarpu Ukrainos biudžetas yra netekęs apie 80 proc. pajamų. Šalies BVP šiemet gali kristi net iki 60 proc. Akivaizdu, kad didelių santaupų neturinti Ukraina negalės apsiginti ir atstatyti sugriauto ūkio be užsienio, tame tarpe, ir Lietuvos pagalbos.

Ukrainai reikia ne tik karinės, bet ir ekonominės pagalbos. Europos šalys pradeda planuoti, kaip gali prisidėti prie Ukrainos atstatymo. Tam šią savaitę pakviečiau pasitarti Lietuvos verslininkus, dirbančius Ukrainoje, bei didžiausias Lietuvos verslo asociacijas.

Lietuvių investicijų kompanijos „BT Invest“ valdomi „Novus“ prekybos centrai vis sparčiau atnaujina veiklą, vėl samdo darbuotojus. Tai pačiai grupei priklausanti viena didžiausių Kyjivo nekilnojamo turto vystytojų – „Stolica Group“ – atnaujino gyvenamojo būsto statybas ir pardavimus. Rugpjūtį turėtų būti vėl atidarytas grupei priklausantis prekybos centras „Retroville“, kurį kovą susprogino rusijos raketa, padariusi nuostolių už 100 mln. eurų.

Mūsų verslas Ukrainos nepaliko – Kyjive krentant bomboms lietuviai rūpinosi nenutrūkstamu maisto tiekimu miestiečiams. Kaip susitikime pasakojo verslininkai, ryte parduotuvėje kepamos duonos kvapas Kyjivo gyventojams leisdavo nepamiršti, kad viskas bus gerai.

Šalies atstatymo strategija turi susidaryti iš dviejų etapų. Pirma – skubi avarinė rekonstrukcija, kai karas vis dar vyksta ir nėra paskelbta paliaubų. Tai iš esmės reiškia kritiškai svarbios Ukrainos infrastruktūros atstatymo darbus. Tarp jų – ligoninės, vandenvietės, transporto ir logistikos infrastruktūra, gyvenamieji namai. Atstatymai vyktų prisiimant riziką, kad infrastruktūra vėl gali būti sunaikinta. Antras etapas – Ukrainos ekonomikos gilesnė integracija į ES ir su tuo susijusios reformos.
Taigi kalbame, kad darbo čia turės ne tik statybų industrija. Ukrainai reikės papildomų kompetencijų skaitmenizacijoje, finansų technologijose, audito, antikorupcijos srityje ir kita.

Europos Komisija jau ruošia Ukrainos atstatymo finansavimo instrumentą. Mes Lietuvoje taip pat ieškome naujų galimybių padėti Ukrainai ne tik ginklais ar finansiškai, bet ir sudarant palankias sąlygas ten greičiau grįžti Lietuvos verslams, kurie taip pat yra pasiruošę dalyvauti Ukrainos atstatyme.

Su kolegomis Vyriausybėje turėtume apsispręsti, koks galėtų būti Lietuvos indėlis ir veiklos modelis Ukrainos atstatyme.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)