Primenu, jog nuo šių metų liepos 1 dienos visoje Lietuvoje merams atlyginimas buvo padidintas, kai kur – kone dvigubai. Taip pat buvo nustatyta, kad tarybų nariams yra mokamas atlygis, lygus 20% tos savivaldybės mero atlygio, proporcingai jį mažinant už nelankomus posėdžius. Tarybų nariams panaikinta ir galimybė gauti ir vadinamąsias kanceliarines išmokas bei kitas privilegijas, pavyzdžiui, būti aprūpintiems kompiuterine technika. Atkreiptinas dėmesys, jog šiuos papildomus elementus, pateikiant išlaidų, skirtų išlaikyti tarybų narius, skaičius, neretai pamirštama akcentuoti. Lygiai taip, kad įspūdis apie užgulusią naštą atrodytų įtikinamesnis, kartais būna pateikiami ne naujos, o praėjusios kadencijos tarybų narių atlygių dydžiai, nors naujos kadencijos tarybose šie skaičiai jau būna pastebimai pasikeitę. Nuo pirmųjų sprendimo priėmimo dienų nuolat girdime verkšlenimus iš atskirų savivaldybių, esą nebus ar nėra lėšų iš ko mokėti tarybų nariams padidintus atlygius, tačiau ar kada girdėjome nusiskundimų savo pačių padidintais atlyginimais?

Kai kurie tokių savivaldybių merai yra atkreipę dėmesį į tai, kad nors darbų apimties prasme sostinės ir mažųjų savivaldybių merų darbo krūviai skiriasi ypač stipriai, atlygių skirtumas yra ganėtinai simboliškas.

Reaguodamas į šią viešą diskusiją, atsižvelgdamas į faktą, jog mažose, kartais nepatenkintose pertvarka, savivaldybėse, darbo yra mažiau, o tarybų nariai yra tokia didelė finansinė našta, gerbiami besiskundžiantys merai, kviečiu Jus prašyti Seimo sumažinti Jūsų atlyginimą. Mažėjant mero atlygiui mažės ir lėšų poreikis tarybos nariams. Pageidautina, iki tiek, kad tai nebebūtų našta savivaldybei. Ir problema bus išspręsta.

Kuomet pageidaujama mažinti atlygius tarybų nariams, neliečiant merų atlyginimo klausimo, laikausi pozicijos ir manau, kad tokiems merams labai nepatogu turėti tarybų narių, kurie yra finansiškai nuo jų nepriklausomi.

Ar kuomet kitiems – tai per daug ir per sunku, o kai sau – tai tiek, kiek reikia, o galėtų būti ir dar daugiau? Kitavertus, galbūt apskritai verta padiskutuoti apie kai kurių itin mažų savivaldybių savarankiško egzistavimo poreikį?