Kol vyksta oficialūs tyrimai, painūs ir prieštaringi šilumininkų bei sostinės politikų atsakymai į konkrečius žmonių klausimus, keista „Vilniaus energijos“ reklaminė kampanija išpureno puikią dirvą patiems žmonėms daryti savo išvadas ar kelti sąmokslo teorijas.

Kas galėtų paneigti, jog lapkritį kilusi šilumos sąskaitų pasiutpolkė Vilniuje yra monopolistų atsakas šalies prezidentei Daliai Grybauskaitei? Juk tai ji pažadėjo, jog išardžius monopolijas šildymo ir namų priežiūros versle šilumos kainos sumažės 7-9 proc.

Tiems, kas pamiršo, priminsiu, jog būtent D.Grybauskaitės iniciatyva Seimas rugsėjo pabaigoje priėmė Šilumos ūkio įstatymo pataisas. Nepaisant didelio šildymo verslu užsiimančių įmonių pasipriešinimo, užsakytų neigiamų straipsnių laikraščiuose, pusmečiu užvilkinto įstatymo priėmimo, Seimo nariai neišdrįso atmesti prezidentės iniciatyvą.

Pakeitus Šilumos įstatymą, bendrovėms, tiekiančioms šilumą, uždrausta tuo pačiu metu prižiūrėti daugiabučiuose namuose esančius šilumos punktus. Būtent tokia situacija ir buvo Vilniuje, kur šilumą daugiabučiams namams tiekė „Vilniaus energija“, o namus prižiūrėjo taip pat su skandalingai pagarsėjusia „Rubikono“ įmonių grupe siejamos seniūnijų komunalinės bendrovės ar „City Service“.

„Vilniaus energija“ pačioje spalio pabaigoje Vilniaus gyvenamųjų namų bendrijoms pranešė nuo lapkričio nebeprižiūrėsianti šilumos punktų ir pasiūlė susirasti kitą administratorių, nors minėtasis įstatymas nurodė visai kitaip – pačios bendrijos ne vėliau kaip iki kitų metų liepos 1 d. turi susitarti su naujais šilumos punktų prižiūrėtojais, o iki tol tuos punktus privalo prižiūrėti dabartinis prižiūrėtojas (taip pat ir „Vilniaus energija“). Tačiau „Vilniaus energijai“, pasirodo, Lietuvos Respublikos įstatymai negalioja, todėl ir pradėjo augti šilumos suvartojimas Vilniuje.

Taip, dujos šiemet brango. Tačiau kodėl gana šiltą mėnesį smarkiai išaugo ir šilumos suvartojimas? Pasipylė įtarimai, jog tiekiamos šilumos temperatūrą arba srautą „Vilniaus energija“ padidino tyčia nuotoliniu būdu. Kam to reikėjo? Galima įvardyti bent dvi priežastis - arba taip buvo bandoma pasinaudoti savo pačių sukelta sumaištimi ir parduoti gyventojams kuo daugiau šilumos, arba žūtbūt reikėjo parodyti prezidentei, „kas yra kietesnis“ – vietoj jos žadėtų mažesnių sąskaitų atsiųsti didesnes.

Yra dar viena sąmoksliška idėja, kuri turėtų būti labai artima išradingajam sostinės merui Artūrui Zuokui, karštligiškai ginančiam „Vilniaus energiją“ nuo gyventojų skundų ir žadančiam nubausti namų bendrijas arba administratorius, neva netinkamai lapkritį prižiūrėjusius šilumos punktus.

Jei pamenate, A.Zuokas per savivaldybių rinkimų kampaniją sostinėje šildymą pažadėjo atpiginti penktadaliu. Įvykdyti šio pažado - kaip ir daugelio kitų - nepavyko. Tačiau tai padaryti galima dabar, artėjant naujiems rinkimams į Seimą, kuriems A.Zuokas ką tik įsteigė naują partiją. Visi gerai žino prekybininkų triukus, kai prieš planuojamas akcijas kainos yra iš pradžių gerokai pakeliamos, o po to neva paskelbiamos nuolaidos.

Tokį triuką galima pabandyti ir Vilniaus šilumos ūkyje. Gruodį išsiuntus vilniečiams 30, 50 ar net 80 proc. didesnes sąskaitas, porą mėnesių reikėtų pareklamuoti „didvyrišką“ mero ir „Rubikono“ kovą už taupymą Vilniaus šilumos ūkyje. Po to kovo mėnesį tikrai bus nesunku jas sumažinti 20 proc. ir taip „įvykdyti“ rinkimų pažadą, tuo pačiu nenuskriaudus ir plačios „Rubikono“ kišenės.