Išskyrus smulkias išimtis ir ūkininkų technikos palyginimus su rusiškais tankais, ūkininkus vilniečiai priėmė svetingai. Vaikams rodė dar nematytą žemdirbių techniką, gamino ūkininkams maisto ir net siūlėsi užleisti savo namus jų nakvynei. Vieninteliai, kuriems ūkininkų protestas neatrodė labai smagus – iš konservatorių ir liberalų/laisviečių sudaryta Vyriausybė.

Nors kaip pagrindinį ūkininkų reikalavimą dauguma atsimena tik daugiamečių pievų klausimą, vienas jautriausių ir šiandien aktualus ne tik ūkininkams, tačiau ir buitiniams vartotojams – padidintas suskystintųjų naftos dujų (SND) akcizas. Nuo 2024 m. sausio 1 d. konservatorių vadovaujamos Vyriausybės įvestas SND akcizas yra 368 eurai už toną su pridėtinės vertės mokesčiu.

Pirmieji į drastiškai pakeltas suskystintųjų naftos dujų kainas sureagavo buitiniai vartotojai, dujas naudojantys maisto gamybai. Apie pakeltas dujų kainas suskubo gyventojus informuoti ir kai kurie dujų pardavėjai. Visu skandalu virto degalinės „Jozita“ kainų padidinimą paaiškinantys užrašai ant čekių. Degalinės čekiuose atsirado užrašas, išskiriantis akcizo kainą, ir prierašas, kad akcizą nuo 2024 m. sausio 1 d. padidino „Tėvynės sąjunga – konservatoriai“.

Nors degalinės atstovai vėliau koregavo ir patikslino šį įrašą, parašydami, kad akcizą įvedė ne tik konservatoriai, tačiau ir liberalai bei laisviečiai, vis tiek šis įrašas susilaukė mokesčių mokėtojų prievaizdo Valstybinės mokesčių inspekcijos dėmesio. Inspekcija degalinei liepė pašalinti šį įrašą iš čekių. Nesvarbu, kaip baigsis šis konfliktas, tačiau tikslas pasiektas – visi puikiai žino, kas atsakingas už drastišką SND akcizo padidinimą.

Dar svarbiau nei kaltieji yra tie, kurie dėl šio akcizo padidinimo nukentės. Nereikia galvoti, kad problema paveiks tik tuos, kurie SND dujas naudoja maisto ruošimui ir buičiai. Akcizo pakėlimą pajus visi Lietuvos gyventojai, nes SND naudojamos ir žemės ūkyje. Nuo šiltnamių šildymo iki paukštininkystės, mėsos gaminių pramonės ir pieno sektoriaus. Maisto produktų kainų kilimas – neišvengiamas, o jį eilinį kartą labiausiai ir vėl pajus skurdžiausiai gyvenantys Lietuvos žmonės.

Energetikos krizės metu Vyriausybė ragino pramonininkus nuo gamtinių dujų pereiti prie suskystintųjų naftos dujų, nes jų kaina buvo kone dešimt kartų pigesnė. Vyriausybės paraginta pramonė persitvarkė savo gamybas linijas, investavo į jų pritaikymą kitokios rūšies dujoms, o šiandien liko durniaus vietoje, nes užuot sutaupę patirs reikšmingą gamybos brangimą. Vien paukštininkystės sektorius 2022–2023 metais į transformaciją investavo apie 5 milijonus eurų. Apgauti verslininkai pelnytai gali tikėtis Vyriausybės kompensacijos (iš mūsų visų sumokėtų mokesčių).

Priminsiu, kad pagrindinis argumentas, kodėl konservatorių dauguma padidino SND akcizą – siekis, kad Lietuvos vartotojai nepirktų rusiškų dujų. Rusiškų dujų mūsų rinkoje ir taip neliks dėl sankcijų, o norint apsaugoti rinką, reikia ne skurdinti Lietuvos žmones, o tiesiog neįsileisti rusiškų dujų į Lietuvą. Sunku sveiku protu paaiškinti Vyriausybės sprendimą didinti dujų akcizus. Sunku suprasti ir tai, jog po tokių milžiniškų klaidų ir Lietuvos gyventojų skurdinimo ši Vyriausybė dar neatsistatydino.

Prezidento patarėja siunčia aiškią žinią, kad padidintas SND akcizas yra Vyriausybės klaida, tačiau ar tai kam nors rūpi? Stiprybė yra pripažinti suklydus, tačiau akivaizdu, kad kaltės niekas neprisiims. Žemės ūkio ministras sako, kad žemdirbių protestai – politinė akcija prieš artėjančius rinkimus, ekonomikos ir inovacijų ministrė mano, kad problemas turi spręsti Aplinkos ministerija, o pastaroji kalba, kad įstatymo pataisas Seimui pristatys pavasario sesijoje...

Tokioje situacijoje ne opozicija, o valdančioji dauguma turi organizuoti neeilinę Seimo sesiją vasario mėnesį ir neatidėliotinai, čia ir dabar spręsti problemą. Gaisrą reikia gesinti vos tik jį pastebėjus, o ne laukti, kol viskas degs atvira liepsna. Bet ar šiai Vyriausybei tai nors kiek rūpi?