O dabar apie propagandą. Ketvirtadienį per LRT vyko diskusijų laida „Lietuva kalba“, kurią veda Rasa Tapinienė. Vienoje pusėje išsirikiavo konservatoriai – Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, kuri labai keistais argumentais gynė naujus mokesčius, esą tai „leis didinti savivaldos finansinį raštingumą“, toliau meras Valdas Benkunskas, kurio pozicija gana logiška ir subalansuota.

Tačiau mane labiausiai nustebino trečia pašnekovė – Vita Žilytė, kurią vedėja pristatė kaip nekilnojamojo turto brokerę ir kurios pagrindinis teiginys, cituoju: „NT mokestis – tai investicija į savo ateitį.“ Pašnekovė labai karštai, netgi, sakyčiau, pionieriškai gynė konservatorių Vyriausybės siekį įvesti naujus NT mokesčius. Nors aiškiai matėsi, kad pašnekovė net nebuvo skaičiusi įstatymo, o tiesiog kalbėjo lozungais. Po laidos pasidomėjau, kas gi ta NT brokerė, kad ją net į nacionalinę televiziją kviečia pasidalyti savo ekspertiniais vertinimais. Atsakymas feisuke – dar viena konservatorių partijos atstovė, Kauno Žaliakalnio skyriaus pavaduotoja.

O čia jau negražu… Pristatant kalbėtojus, kurie apsimeta nepriklausomais ekspertais, buvo privalu įvardyti partinę priklausomybę. To reikalauja žurnalistinis profesionalumas ir etika. Ar laidos vedėja R. Tapinienė nežinojo? Gal Rasa viešai pasiaiškins, kas V. Žilytę pasiūlė pakviesti į laidą, ar pati rado? Ar gal kai kurių partijų atstovai turi privilegijų LRT ir gali pasikviesti sau tinkamus pašnekovus? Tikiuosi, į šį faktą sureguos ir LRT vadovė.