Čia apie Baltarusiją.

Jūs manote, mes labai griežti su bulvių imperija, kad nediplomatiški, kad su kaimynais reikia draugauti ir tartis diplomatiškai. Daugelis dar sako, kad čia Gabrielius Landsbergis viską pagadino, jis, girdi, per daug kritikavo, turėjo patylėti, ir viskas būtų buvę gerai.

Vergo, kumečio, bailaus prisitaikėlio šnekos. Jei kaimyną muša, patylėk ir pasislėpk krūmuose, gal pas tave neateis. Sovietiniai prisitaikėliai turėjo laiko išsimarinuoti bailumo sūryme, ir tai perdavė marinato dvoką savo sovietizuotiems vaikams, kurie gimė ir augo jau laisvoje šalyje, bet turi tą patį vergo genetinį broką.

Daug ką galima toleruoti, bet ne raginimą pasiduoti priešui ir daryti nuolaidas ten, kur nuolaidų daryti negalima. Toks raginimas yra nusikaltimas

Daug ką galima toleruoti, bet ne raginimą pasiduoti priešui ir daryti nuolaidas ten, kur nuolaidų daryti negalima. Toks raginimas yra nusikaltimas, ir labai gaila, kad vargu, ar šių dienų atmosferoje kas nors rimtai imsis tokias veikas įsiūti į baudžiamąją teisę, nors ir dabar, esu tikras, kenkimas gali būti baudžiamas, kaip gali būti baudžiama neapykantos kalba ir raginimas susidoroti.

Ne, mes buvome labai diplomatiški. Sankcijų diržą veržėme nedrąsiai, europietišku greičiu, sraigės ritmu. Taip, yra logikos – norime iškart neiššaudyti visos apkabos, nes ką darysime paskui?

Tačiau ta logika ne visada pasiteisina. Kai dega namas, reikia naudoti visas ugniagesių putas vienu metu, staigiai, be gailesčio, o ne su arbatos puodeliu lakstyti prie sodžiaukos. „Tai kodėl gaisrininkų nekvietėt?“ – ai, norėjom dar rezervą pasilikti ateičiai, nes o jei visą ugniagesių rezervą panaudosim ir vis tiek nesuveiks? Dabar bent jau turim viltį.

Baltarusijos režimas daugelį kartų patvirtino, kad su juo derėtis neįmanoma. Jis pradeda šnekėtis tik po spyrio į dantis, ir Lietuva dar vis tempia: ar nedrįsta, ar nori bendrininkų susirasti.

Baltarusijos režimas daugelį kartų patvirtino, kad su juo derėtis neįmanoma. Jis pradeda šnekėtis tik po spyrio į dantis, ir Lietuva dar vis tempia: ar nedrįsta, ar nori bendrininkų susirasti.

Kokių priemonių mes turim? Kelias, bet stiprias.
Pirmoji priemonė. Kalio trašos – nė vieno vagono per Klaipėdą. Nuostoliai? Šūdas ir niekas, palyginti su tuo, kiek mums kainavo ir kainuos nelegalūs migrantai, jų apgyvenimas, išsiuntimas, skubūs pasienio darbai, padidinta apsauga. Jau nekalbant apie tai, kiek mums kainuoja koronavirusas ir kiek sveikatos apsaugos sistemai ir ligoniams kainuoja neskiepyti susirgę, per kuriuos kiti negauna planinių operacijų ir galbūt jų gyvenimas reikšmingai sutrumpės.

Antroji priemonė: totalus prekybos embargo. Kad nė vienos baltarusiškos prekės ant lietuviškų lentynų per 72 valandas. Nė vienos. Išmes ir mūsų prekes bulvinis režimas? Nieko tokio, pergyvenom kažkada Rusijos defoltą ir jos sankcijas ES produkcijai bei „importo pakeitimus“, išgyvensim ir šitai.

Trečioji priemonė: užrakintos sienos. Jokio tranzito, jokių kelionių, jokio susisiekimo, išskyrus pėsčiųjų perėjimą humanitariniais tikslais ir diplomatų keliones. Medininkų postą užkalti, sustatyti prieštankinius ežius, stebėjimo bokštus ir ginkluotą sargybą. Bėgantieji iš Baltarusijos gali pas mus atvykti per trečiąsias šalis, ir mes visiems jiems suteikiame prieglobstį neribotam laikui, bet į Baltarusiją grįžti jie negali, o jei grįš, tai jų prieglobsčio teisė neribotam laikui atšaukiama.

Ketvirtoji priemonė: draudimas bankams atlikti bet kokias operacijas su Baltarusijos asmeninis, ūkio subjektais ar su jų statytiniais. Baudos tokios, kad bankai patys jus išspirtų pro duris, vos ateitumėt pasiklausti, ar negalima būtų čia kaip nors pas baltarusius pinigų nusiųsti.

Penktoji priemonė: uždaryti ambasadas. Jei reikės, galėsim bendrauti neutralioje teritorijoje, kur nors Vienoje arba Londone.

Šeštoji priemonė: jokių energijos pirkimų iš Baltarusijos, taip pat ir per tarpininkus.

Septintoji ir seniai žinoma: nusavinti ir uždaryti baltarusių sanatoriją Druskininkuose, užkalti langus, užkonservuoti pastatą. Ta sanatorija – Brazausko sutartas absurdas, votis ant Lietuvos kūno.

Pasiutęs lukašenkinis šuva, agro-fiureris ir bulvinis admirolas, draskęsis aštuonias valandas (ilgiau, nei velionis Fidelis Kastro) spaudos konferencijoje aną dieną ir grūmojęs Vakarams, Lietuvai, Britanijai, Amerikai ir net rusams, jau nekalbant apie Ukrainą, yra netinkamas ir nepavaldus jūsų konvencinei diplomatijai.

Šiaurės Korėjai – korėjietiškos ir taisyklės. Pasiutęs lukašenkinis šuva, agro-fiureris ir bulvinis admirolas, draskęsis aštuonias valandas (ilgiau, nei velionis Fidelis Kastro) spaudos konferencijoje aną dieną ir grūmojęs Vakarams, Lietuvai, Britanijai, Amerikai ir net rusams, jau nekalbant apie Ukrainą, yra netinkamas ir nepavaldus jūsų konvencinei diplomatijai. Tarakonams tinka tik dichlofosas. Ir mes žinome, kur sudėti mūsų dichlofoso balionėliai. Laikas atrakinti spintelę ir paleisti į darbą visas priemones.

Ir tai daryti reikėjo jau vakar.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (865)