Didysis skaidrintojas paskelbė atradęs „19 Seimo narių, mėgstančių brangius daiktus“. Ar Seimo nariai už parlamentinei veiklai skirtas išmokas prisipirko auksinių batonų, prabangių limuzinų ir asmeninių lėktuvų? Gal statėsi rūmus ant Vilniaus kalvų ar dovanojo jaunutėms padėjėjoms briliantus? Nieko panašaus, Andriaus Tapino paskelbtame parlamentarų pirkinių sąraše – kompiuteriai ir mobilieji telefonai, kurių kainos kartais nesiekia poros tūkstančių eurų.

Suprantu pasipiktinimą, kai savivaldybių tarybų nariai ir merai prisirinkdavo kuro čekiukų, apmokėtų iš dešimčių skirtingų kortelių – tuomet ir pareigūnai turėjo už ką pradėti tyrimus po A. Tapino išskaidrinimo. Bet Seimo nariams yra numatytos lėšos parlamentinei veiklai finansuoti. Kompiuteriai ir telefonai yra jų darbo įrankiai, nes pieštuku debesyje įstatymų projektų neparedaguosi.

Suprantu pasipiktinimą, kai savivaldybių tarybų nariai ir merai prisirinkdavo kuro čekiukų, apmokėtų iš dešimčių skirtingų kortelių – tuomet ir pareigūnai turėjo už ką pradėti tyrimus po A. Tapino išskaidrinimo. Bet Seimo nariams yra numatytos lėšos parlamentinei veiklai finansuoti. Kompiuteriai ir telefonai yra jų darbo įrankiai, nes pieštuku debesyje įstatymų projektų neparedaguosi. Peržiūrėjau tuos pirkinius – gan santūrūs, nėra nieko panašaus į prabangą. Pasiturinčių tėvų vaikai ir studentai kartais brangesnius prietaisus naudoja. Tai kur čia kriminalas ar bent „amoralus piktnaudžiavimas mokesčių mokėtojų lėšomis“, kaip teigia tyrimo sumanytojas?

Kompiuterinė technika ir telefonai sensta. Normalu yra atsinaujinti darbo įrankius – kiekvieną rudenį, kai išleidžiamas naujas „iPhone“, pasikeisti pasenusį į naujesnės kartos. Ar bent kartą per porą metų. Savo pareigas atliekančiam Seimo nariui reikėtų vieno nešiojamojo „MacBook Pro“ ir dar vieno stacionaraus „iMac“ dideliu ekranu. Arba „Windows“ operacinėje sistemoje veikiančių analogų, nors man jie nelabai patinka. O A. Tapino paskelbtame sąraše kai kurie politikai išvis pirko visišką piguvą, tinkamą tik mokinukams, bet ne rimtam darbui.

Nemažai skaitytojų pasipiktinimo ir patyčių sukėlė kai kurių politikų pirkinių pavadinimas „žaidimų kompiuteriais“, tarsi jie būtų „Sony PlayStation“ žaidimų konsoles nusipirkę. O iš tikrųjų kompiuterinės technikos pardavėjai skirsto savo prekes į skirtas mokslui, darbui ir žaidimams taip, kad pirmieji du nelabai tinka nei 4K vaizdo įrašui apkarpyti, nei memui iš politinio varžovo nuotraukos sumontuoti. Nemažai Seimo narių turi leidimus dirbti su slapta informacija, todėl jų kompiuteriuose turi veikti sudėtingos apsaugos sistemos, kurių bet kuri seniena iš „Topocentro“ lentynos „Mokyklai“ tikrai nepaveš. Gaila, kad „Apple Vision Pro“ prekyba prasidėjo tik šiais metais ir šios kadencijos Seimo nariai jau negalės įsigyti šių prietaisų – nuotoliniams komitetų posėdžiams būtų reikalingi.

A. Tapinui užkliuvo, kad Seimo nariai apsipirko „artėdami prie paskutinės leistinos datos“, nes paskutiniais kadencijos metais jau neturės teisės pirkti kompiuterių ir telefonų. Tačiau terminas tam ir nustatytas, kad viskas būtų skaidru ir aišku, kada dar teisėta ir moralu atsinaujinti darbo įrankius, ir niekas jų nepirktų paskutinę kadencijos dieną.

A. Tapinui užkliuvo, kad Seimo nariai apsipirko „artėdami prie paskutinės leistinos datos“, nes paskutiniais kadencijos metais jau neturės teisės pirkti kompiuterių ir telefonų. Tačiau terminas tam ir nustatytas, kad viskas būtų skaidru ir aišku, kada dar teisėta ir moralu atsinaujinti darbo įrankius, ir niekas jų nepirktų paskutinę kadencijos dieną. Nesakau, kad tokia sistema man atrodo tobula. Bet Konstitucija numato Seimo nario parlamentinės veiklos išlaidų atlyginimą. Man labiau patiktų, kad tokio atlyginimo visai nebūtų, bet mokėtumėm visiems, gavusiems rinkėjų mandatą, bent po 8–10 tūkst. eurų per mėnesį.

Iš pradžių nustebau: kodėl nė vienas iš 19 išlaidavimu apkaltintų Seimo narių neišdrįso viešai pasakyti, kad elgėsi teisingai ir teisėtai, o A. Tapinas tiesiog paskelbė pradėjęs parlamentarų išlaidų patikrinimą, bet neradęs nieko nusikalstamo, išpūtė skandalą iš nieko? Tačiau suprantu, kad rinkiminiais metais toks įžūlumas būtų politinė savižudybė. Ypač valdančiosios daugumos atstovams, kurių elektoratas nemaža dalimi persidengia su „Laisvės TV“ auditorija. Man tai padaryti kur kas lengviau, nes nesiekiu ir daugiau niekada nesieksiu jokių renkamų pareigų. Todėl galiu rašyti tai, ką iš tikrųjų galvoju, ir nekreipti dėmesio, jeigu už savo nuomonę būsiu nušvilptas ir išjuoktas.

Būtent todėl 19 Seimo narių tyli nulenkę galvas, o Arūnas Valinskas jau suskubo grąžinti išleistus pinigus Seimo kanceliarijai. Nes dar nuo savivaldybių skaidrinimo vajaus ir kelių ministrų medžioklės su varovais prisimena, kad reputacinė žala tikrai viršys tą grąžinamą sumą, o atkurti gerą vardą iki rinkimų lieka per mažai laiko.

Opozicijos politikams patekimas į A. Tapino sąrašą neatrodo pavojingas, nes jų rinkėjai iki soties prisiskaitę sąmokslo teorijų apie didžiojo skaidrintojo lošimus ir kitų iš piršto laužtų melagienų. Jeigu patys tylės, tai dauguma rinkėjų nė nesužinos apie šį tyrimą, nes naujienas apie Lietuvą ir pasaulį rankiojasi ne iš „Laisvės TV“, o iš alternatyvių informacijos šaltinių ir feisbuko grupių.

A. Tapinas žada tęsti Seimo narių parlamentinės veiklos išlaidų panaudojimo tyrimą. Labai tikiuosi, kad jam pavyks surasti kažką iš tikrųjų reikšmingo, o šauniai prasidėjusi akcija „Skaidrinam“ nesibaigs tokiu apgailėtinu populizmu.

A. Tapinas žada tęsti Seimo narių parlamentinės veiklos išlaidų panaudojimo tyrimą. Labai tikiuosi, kad jam pavyks surasti kažką iš tikrųjų reikšmingo, o šauniai prasidėjusi akcija „Skaidrinam“ nesibaigs tokiu apgailėtinu populizmu. Ypač, kai šią savaitę sužinojome, kad pirmajame „Skaidrinam“ etape pričiupto Jonavos rajono mero socialdemokrato Mindaugo Sinkevičiaus bylą Generalinė prokuratūra jau perdavė teismui.

Jeigu skaidrinimas tuo ir pasibaigs, tai Seimo rinkimus pasitiksime manydami, kad visi šių dienų politikai yra jei ne vagys, tai bent aptaškyti vieno ar kito skandalo purslais. Tokiomis aplinkybėmis daugiausia galimybių įgyja garsiausiai apie kitų nuodėmes šaukiantys ir pažadus griauti neva korumpuotos valstybės pamatus žadantys populistai. Jeigu būsimajame Seime, kuriam gali tekti dirbti dabar nė neįsivaizduojamų egzistencinių išbandymų mūsų valstybei laikotarpiu, tokių politikų bus dauguma, tai dalis atsakomybės už jų veikos pasekmes Lietuvai teks visiems, šiandien taip skubantiems tapti A. Tapino surengtos medžioklės varovais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)