Bet jau antrąją dieną po euforiškos pirmosios dienos suėmimų ir antrankių šou Teisėjų byloje prokurorai ir STT staiga visus nuleido ant žemės, lyg tarp kitko pasakydami, kad byla truks kelerius metus. Pasakė tai taip tyliai, kad ne visi ir išgirdo. O be reikalo.

Taip atsitiko ne tik dėl įprasto mūsų neatidumo detalėms. Tokia jau žanro klasika – pareigūnai iškart mestelėjo pikantiškesnę publikos dėmesiui pritraukti žinią, kad teisėjų namuose rasta dvi Masiulio dėžutes atitinkanti suma – 200 000 pinigų.

Pirmiausia, žinoma, būtina pasakyti, kad tų, kurie artimiau susiduria su teismais, žinia apie 8 suimtus teisėjus, būrį advokatų ir kitų veikėjų bei vėl kaip pasakoj iš vandens išnirusį užkeiktą Vijūnėlės dvarą, nenustebino.

Priešingai nei Amerikoje, kur geras tas advokatas, kuris puikiai išmano teisę ir yra dar puikesnis oratorius, galintis apsukti galvas prisiekusiesiems, pas mus geru advokatu tradiciškai tebelaikomi tie, kurie gali susitarti su teisėju. Ne teismo salėje, kaip jau supratote.

Bet dabar ne apie tai. Pakrykštavom taip, kaip nekrykštaus net vaikai būsimoje Prezidentūroje. Aštuonis teisėjus jau nuteisėm. Ypač džiaugėmės tuo, kad juos nors dešimčiai parų uždarė į cypę. Kaip ir buvo suplanuota. O dabar imkim ir paskaičiuokim. Kas už tos euforijos?

Jei net prokurorai ir STT agentai sako, kad Teisėjų byla truks kelerius metus, tai reiškia, kad realiai išeis penkmetis, o gal ir dešimtmetis.

Bet jau antrąją dieną po euforiškos pirmosios dienos suėmimų ir antrankių šou Teisėjų byloje prokurorai ir STT staiga visus nuleido ant žemės, lyg tarp kitko pasakydami, kad byla truks kelerius metus. Pasakė tai taip tyliai, kad ne visi ir išgirdo. O be reikalo.
Rimvydas Valatka

Panašiai kaip Krepšinio byloje, kuri subiro. Kaip Panevėžio byloje. Ką jau kalbėti apie Darbo partijos bylą, kurios pagrindinis figūrantas kaip agurkėlis žvitriu balsu vėl žada atskirai paimtame Vilniuje nemokamus trolikus ir atsakomybę už kiekvieną savo šventą žodį. Kas būtų pagalvojęs?

Kas iš Teisėjų bylos liks po dešimtmečio? Bet tarkim, byla truks tik kelerius metus. Beje, o kiek yra keleri metai? Jei būtų vieneri ar dveji, turbūt taip ir sakytų. Išeina, kad keleri yra mažiausiai treji.

Ką čia tirti trejus metus? Jei kaltinamieji jau areštuoti, tai juk ne už gražias akis turbūt? Teisėjai, advokatai ir visa 27 asmenų kamarilė – ne kokie vištų vagys, taigi ne STT agentų pasakos, o apčiuopiamesni kaltės įrodymai turėjo būti pateikti teisėjams (tiems, kurie be antrankių dar) prieš imantis suėmimų.

Taip, be abejo, visus juos teks apklausti, tardyti, prireiks akistatų. Bet jei įrodymai surinkti, o jie juk turėjo būti surinkti, lieka technikos reikalas. Duokim pusmetį. Bet ką veikti šešis pusmečius?

Prieš dešimtmetį JAV milijardierių B. Madoffą suėmė ir ar ne per tris mėnesius nuteisė 150 m. kalėjimo su 171 mlrd. dolerių turto konfiskacija, neskaitant žmonos bene 80 milijonų. Gerai, Lietuva – ne Amerika, kita teisinė sistema. Bet ar ne per daug treji metai tokioms byloms? Štai Masiulį paėmė su konkrečia 106K dėžute, bet net tai bylai gegužę sukaks treji, o galo krašto nematyti.

Ko tikisi prokurorai ir STT iš Teisėjų bylos? Kad kyšių ėmėjai ir davėjai palūš vežiojami po areštines ir prisiduos su uodegomis? Bet žiūrėkit, bėga metai, o neprisidavė Čepononis, Margelis, Štraupaitė, Romanovskis anei Balčiūnas, kurį teko išteisinti. O juk teisėjai ir advokatai – geriau už juos teisiškai pasikaustę. Ką turim?

Kol kas tik neblogą STT ir prokurorų viešųjų ryšių akciją. Kaip visada, fantastiškai puikią iš pradžių. O toliau? Turbūt turėsim savo euforiją nukišti giliai giliai. Ar džiūgausim tik dėl to, kad 8 teisėjai nebedirba? Užteks tikėjimo džiaugtis, kad išdraskytas teisėjų mafijos lizdas?

Neblogai ir tai, tik mažoka. Publikos nervams, kurie ir taip ištampyti – dar vienas išbandymas.

Ilgas tokių bylų nagrinėjimas veda į naujus nusikaltimus. Pvz., kaip bus, jei nors vieną iš tų 8 teisėjų ims ir išteisins? Po kokių penkerių metų, tarkim. Žmogelis per tą laiką bus taip apjuodintas, kad joks išteisinamasis nuosprendis, apie kurį sužinosime iš paskutinio to vakaro TV žinių reportažo, ir tai geriausiu atveju, šitos dėmės nebenuplaus.

Ko tikisi prokurorai ir STT iš Teisėjų bylos? Kad kyšių ėmėjai ir davėjai palūš vežiojami po areštines ir prisiduos su uodegomis? Bet žiūrėkit, bėga metai, o neprisidavė Čepononis, Margelis, Štraupaitė, Romanovskis anei Balčiūnas, kurį teko išteisinti. O juk teisėjai ir advokatai – geriau už juos teisiškai pasikaustę. Ką turim?
Rimvydas Valatka

Jums jo vis tiek negaila? Suprantama. Mums savęs pačių dažnai nėra gaila. Tai pažiūrėkim iš kitos pusės. Ar nuosprendis Teisėjų byloje po kokių penkerių metų padidins šalyje tikėjimą teisingumu?

Greičiau tik sumažins, nes po tokios euforiškos pradžios sukelti tokie dideli lūkesčiai, kad dauguma dabar mažiau kaip po kalėjimu iki gyvos galvos visiems 8 teisėjams tikriausiai nepasirašytų.

O juk šioje byloje gali būti ir visai menkų bausmių, ir lygtinių, nes juk ir prokurorai užsiminė, kad vieni ėmė tūkstantį, kiti – šimtus tūkstančių. Jei taip, tai prokurorai ir STT, ne be pagrindo tikėdamiesi didesnio piarinio efekto, į vieną Teisėjų bylą gali būti susegę ir dramblį, ir pelę.

Užtat ir gali trimituoti susėmę ne 8 teisėjus, o teisėjų mafijos gaują. Bet ar lygiai taip pat galima bus teigti ir po tų „kelerių“ metų, kai bus paskelbtas teismo nuosprendis (vargšas tas teisėjas, kuriam teks šioje byloje teisti – jis iš anksto bus visiems blogas)? STT vadas bus kitas. Ir generalinis prokuroras. Ir skambios bylos kitos.

Kas liks mums? Dar vienas nusivylimas po švelnaus ar išteisinamojo nuosprendžio?

Ne pirmas kartas, kaip nors išgyvensim? Užtat bent pasimėgavom akimirka žavinga, matydami, kaip teisėjai mafijozai vedami surankinti antrankiais, o Druskininkų caro patarėjas ne pakviečiamas apklausai, o demonstratyviai suimamamas prieš Vyriausybės langus?

Kraujo troškimas – šventas reikalas. Bet įsivaizduokim – galima įtarti, kad didelių pastangų neprireiks – jog kyšius ėmė ne 8, o 18 ar 38 teisėjai, tik jie nebuvo nuklausyti. Ir štai pas tokį tirtantį teisėją ateina STT ir prašo trims mėnesiams suimti jūsų artimą. Arba leisti slapta pasiklausyti jūsų telefono? Taip sau, dėl viso pikto.

Kaip pasielgs toks teisėjas? Matyt, leis daryti su jumis, kas pareigūnams šaus į galvą pagal aukščiausiai iškeltą įstatymo kartelę. Panašiai pasielgė ir tas teisėjas, kuris leido suimti savo kolegas, nors nėra nė vienos priežasties, kodėl nebūtų užtekę pasižadėjimo neišvykti.

Teisėjas taip pasielgė dėl šventos savo ramybės, nes STT ir prokurorai pasiuntė kraujo ištroškusiai publikai žinią, kad jų bylos teismuose žlunga ne dėl to, kad pareigūnai blogai dirba, o tik todėl, kad teisėjai už kyšius sužlugdo tas bylas.

Bet Lietuvoje ir taip juk jau pasiklausoma tiek pat pokalbių kaip ir 30 kartų daugiau gyventojų turinčioje Vokietijoje, ir taip per daug žmonių iki teismo grūdami į areštines, kad tik pareigūnai galėtų juos lengviau palaužti.

Teisėjas taip pasielgė dėl šventos savo ramybės, nes STT ir prokurorai pasiuntė kraujo ištroškusiai publikai žinią, kad jų bylos teismuose žlunga ne dėl to, kad pareigūnai blogai dirba, o tik todėl, kad teisėjai už kyšius sužlugdo tas bylas.
Rimvydas Valatka

Jei viso to dar padaugės, krykštaudami iš džiaugsmo dėl sunaikintos teisėjų mafijos, galime gauti prokurorų policijos ir STT mafiją. Net jei tokia galimybė tik viena iš šimto, ją verta svarstyti. Nes tai piliečių laisvių, o daug kam ir realios (ne)laisvės klausimas. Nepritemptas, nes iki šiol kažkodėl vienas Šiaulių teisėjas pasirašo kone po visais skambiais STT prašymais pasiklausyti pokalbių.

Jei vienas teisėjas gali leisti slapta pasiklausyti šimtų kitų miestų gyventojų pokalbių, ar galima tikėti, kad šalyje kada nors rasis daugiau teisingumo?

Net ir tiems, kurie džiūgavo dėl to, kad teisėjai į teismą demonstratyviai atvesdinti su antrankiais, o po to dar įkišti į areštinę, nes „taip jiems ir reikia“, pravartu būtų atsakyti sau į klausimą, o kaip bus, jei kuris nors iš tų suimtųjų bus kada nors pripažintas nekaltu?

Jei nekaltumo prezumpcija tėra tuščias garsas, įvertinkim tai nors pinigais. Kas tokiais atvejais moka apvalias sumas po Strasbūro teismo? Ne mes patys?

Lyg tyčia sutapo, kad iškart po Teisėjų bylos trinktelėjo būtent toks žaibas. Dėl baikerio Kilkaus nužudymo ilgai iki teismo kalintam baikeriui Baltrūnui panaikinti visi iki vieno įtarimai. Lyg tyčia taip sutapo, kad publikos daugumos ir pareigūnų iš anksto nuteisto Baltrūno žmona buvo įkišta į areštinės kamerą šalia jo tam, kad vyras prisipažintų įvykdęs žmogžudystę.

Paklauskime bent dabar teisėjo, kuris tai sankcionavo: kuo remiantis tiek ilgai žmogus buvo laikomas kalėjime? Policininkų nuojauta, kad jis žudikas? Lyg ir mažoka teisinei valstybei. Buvęs kariškis areštą atlaikė. O kas būtų atsitikę su kitu žmogumi?

Taip išeina, kad pagrįstai džiaugiantis dėl to, kad galbūt atskleista įspūdingo masto teisėjų korupcija, visuotinė euforija dėl Teisėjų bylos vis dėlto kol kas yra ir dar ilgai bus su dvigubu dugnu. Iš teisinės, o ne policinės valstybės taško žiūrint, žinoma.