Žiūrėkite, žiūrėkite: įvyko kone biblinis stebuklas. Tai, ko nepadarė Lietuvos Seimo narys Remigijus Žemaitaitis, padarė Palestinos „Hamas“. Antisemitinės Remigijaus įžvalgos buvo plačiai paskleistos, bet pasiekė ne visus. Ne iki kairiojo smegenų pusrutulio. Po spalio 7-tosios, po to, kai „Hamas“ paskelbė karą Izraeliui, antisemitizmas plinta greitai, efektingai, globaliai – pas mus, Europoje ir pasaulyje. Jis užkrečiamas tarsi naujas ideologinis kovidas, kurio neveikia skiepai.

„Pasirodo be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis. Vienas su tankais mokyklas griauna, kitas su traktoriais.“ Tai parašęs Seimo narys Remigijus dabar jau gali ramiau atsikvėpti. Iki spalio 7 d. tokie teiginiai skambėjo labai nekaip, o dabar gal net bus choru pakartoti. Ir nieko. Susirūpinusi dėl palestiniečių visuomenė pareikalaus atšaukti apkaltą, ir viskas bus gerai. Tuo atveju, jeigu „Hamas“, „Hezbollah“ ir kiti džihado fronto sąjungininkai nugalėtų, žiūrėk, politikui gal net Palestinos garbės konsulo titulas nušvistų.

Reikia pripažinti, kad mūsų antisemitizmo platintojai nėra vieniši. Jų daug ir jie jaučiasi vis stipresni. Neseniai Berlyne vietos žydų namų duris papuošė geltona Dovydo žvaigždė. Kaip priminimas apie Krištolinę naktį. Sinagoga Brunnenstrasse gatvėje, Rytų Berlyne, buvo apmėtyta Molotovo užtaisais. Paryžiuje, Respublikos aikštėje (pranc. Place de la Repubblique), 3000 Palestinos aktyvistų susirėmė su policija. Milane palestiniečių solidarumo demonstracijoje aidėjo šūkiai: „Atverkite mums sienas, žudysime sionistus, žydus“. Italijos „Amnesty International“ duomenimis, praėjusiais metais šalyje socialiniame tinkle X buvo išsiųsta 33 tūkst. antisemitinių žinučių. Šįmet jų kiekis gali viršyti 100 tūkst.

Po to, kai Izraelio kariškiai pagaliau peržengs Gazos Ruožo sieną ir pradės griauti „Hamas“ požeminių tunelių tinklą, bunkerius, vadavietes, gaudyti teroristus, pasaulyje sukils nauja antisemitizmo banga. Jie ir vėl okupuoja!
Kas toliau? Po to, kai Izraelio kariškiai pagaliau peržengs Gazos Ruožo sieną ir pradės griauti „Hamas“ požeminių tunelių tinklą, bunkerius, vadavietes, gaudyti teroristus, pasaulyje sukils nauja antisemitizmo banga. Jie ir vėl okupuoja! Ar spalio 7-osios naktį, šeštadienį, kibucuose miegoję žydai sapnavo Gazos Ruožo okupaciją?

Sapnavo savo ir savo vaikų mirtį? Sapnavo karą su „Hamas“? Tai klausimai, kuriuos antisemitizmo plėtra paprasčiausiai aplenkia. Panašiai kaip ir toks klausimas: ką sapnavo Vokietijos žydai 1938-ųjų naktį iš lapkričio 9 į 10 d.? Yra atsakymas? Atsakymo nėra.

XXI amžiaus neapykanta žydams plinta specifiniais kanalais, naujomis formomis. Štai penki paprasti būdai užsikrėsti dideliu, mažu, vidutinišku antisemitizmu.

Pirmas: aritmetinis-buhalterinis. Skaičiuok ir užauginsi savyje neapykantą! Kiek kuri pusė po spalio 7-osios nužudė? Kur daugiau aukų – šiapus Gazos Ruožo sienos ar anapus? Taip, „Hamas“ teroristai, įsiveržę į Izraelio teritoriją, šaudė ir ten buvo nemažai aukų. Bet Gazos Ruožą bombarduojantis Izraelis nusikalto labiau, nes aukų skaičius matematiškai didesnis. Šis požiūris neparemtas giliomis ideologinėmis nuostatomis. Tiesiog skaičiuotojai skaičiuoja ir daro išvadas.

Mirties aritmetika visada žadino smalsumą. Anksčiau buvo ginčijamasi ir dėl kitų istorinių tragedijų: kas daugiau pražudė gyventojų – Hitleris ar Stalinas? Nes, tarkime, khmerų skerdikui Pol Potui, atrodo, tenka tik trečioji vieta – bronzos medalis. Buhalterinis antisemitizmas sudėties operacijas paprastai vykdo tik esamuoju laiku: šį mėnesį, šiais metais. Istorinė perspektyva mirties matematikų kažkodėl nedomina.

Dabar daugiausia diskutuojama apie „leftistinį“ antisemitizmą, kairiųjų intelektualų humanistinį solidarumą su Izraelio režimo engiama, skurdinama, žudoma Palestinos tauta. Vis tik politiškai orientuotas antisemitizmas nėra vienakryptis. Atvirkščiai: Europos dešinieji radikalai nepamiršo tų, kurie įsuko žydų diskriminaciją tarpukaryje.

Antras būdas užsikrėsti antisemitizmu: rasistinis-sąmokslinis. Dabar daugiausia diskutuojama apie „leftistinį“ antisemitizmą, kairiųjų intelektualų humanistinį solidarumą su Izraelio režimo engiama, skurdinama, žudoma Palestinos tauta. Vis tik politiškai orientuotas antisemitizmas nėra vienakryptis.

Atvirkščiai: Europos dešinieji radikalai nepamiršo tų, kurie įsuko žydų diskriminaciją tarpukaryje. Įdomu tai, kad dešiniųjų judofobija daug kur sutampa su Islamo propaganda, absoliučiu Holokausto neigimu arba atsainiu sumenkinimu.

Tiek kairiosios, tiek dešiniosios Vokietijos partijos pareiškė solidarumą Izraeliui. Išskyrus vieną, šiuo metu labai įtakingą partiją AfD (vok. Alternative für Deutschland – Alternatyva Vokietijai). Italijoje „Hamas“ terorui pritaria radikali dešiniųjų profašistinė „Forza Nuova“ – naujoji jėga. Ir dar vienas sutapimas: Europos ultradešinieji, simpatizuojantys Vladimirui Putinui, daugeliu atveju yra prieš Izraelį, už Palestiną. Dešiniesiems antisemitams Izraelis, žydai yra ta mistinė, nematoma, grėsminga jėga, siekianti užvaldyti pasaulį.

Trečias būdas: politinis-institucinis. „Hamas“ teroristus išvaduotojais, kovotojais už laisvę kol kas oficialiai pripažįsta kelios arabų valstybės ir Turkija. Bet Gazos požemių „demokratijai“ prijaučiančių lyderių yra nemažai. Ir būtent jie tampa kelrode žvaigžde abejojantiesiems: jeigu Jungtinių Tautų generalinis sekretorius abejoja, kodėl aš neturėčiau abejoti? Jeigu Ispanijos Karalystės premjeras reiškia solidarumą Gazos požemių banditams, kodėl neturėčiau jam pritarti? Jeigu V. Putinas Gazos apgultį palygino su nacių vykdyta Leningrado blokada?.. Ir taip toliau.

Nežinai, kas valdo pasaulį? Negali būti! Pasaulį apraizgė žydų lobistai ir jų pinigai. Jie siekia užvaldyti bankus, žiniasklaidą, politiką. Palestinos žmonių kova prieš Izraelį yra silpnų engiamųjų kova prieš stiprius, beprotiškai stiprius engėjus. Kaip gali nepritarti? Šis sionizmo aukų naratyvas yra atvirai antiamerikietiškas, antivakarietiškas. Todėl labai tinka ir patinka radikaliesiems Islamo režimams. Jį mielai kursto, stiprina, dailina Rusija.

Ketvirtas antisemitizmo užkrato plėtros kanalas yra kairiųjų intelektualų propaganda. Ieškok engiamųjų, skriaudžiamųjų, nagrinėk klasių konfliktą ir rasi ten palestiniečius. Jie – po Izraelio padu. Ką ten po Izraelio – po amerikonų, Sorošo ir kitų Vakarų oligarchų galios svertu. Nežinai, kas valdo pasaulį? Negali būti! Pasaulį apraizgė žydų lobistai ir jų pinigai. Jie siekia užvaldyti bankus, žiniasklaidą, politiką.

Palestinos žmonių kova prieš Izraelį yra silpnų engiamųjų kova prieš stiprius, beprotiškai stiprius engėjus. Kaip gali nepritarti? Šis sionizmo aukų naratyvas yra atvirai antiamerikietiškas, antivakarietiškas. Todėl labai tinka ir patinka radikaliesiems Islamo režimams. Jį mielai kursto, stiprina, dailina Rusija.

Ir štai penktasis sklaidos kanalas. Kovotojai už švarų orą, klimato kaitos aktyvistai, „Black Lives Matter“ (BLM) ir panašūs judėjimai energingai skleidžia antisemitizmo virusą. BLM kovotojai prieš apartheidą ir pasaulinį rasizmą pareiškė atvirą pritarimą „Hamas“ teroristų įsiveržimui į Izraelį. Gazos požemių banditai jiems įkūnija antikolonijinį-antirasistinį-klimatologinį pokytį. Beje, LGBT bendruomenė irgi jaučia panašų priešiškumą Izraeliui, nes priskiria save prie amžinai persekiojamųjų.

Galiausiai – mūsiškė, lietuviška antisemitizmo atmaina. Ta, kurią konstruoja R. Žemaitaitis: žydai – tai KGB, žydai tardė Lietuvos patriotus, žydai buvo Lietuvos nepriklausomybės priešai. Antisemitizmo ir solidarumo Gazos teroristams kortą dar ne kartą panaudos savo reikalams populistai ir visi tie, kuriems reikės kažką ginti. Antisemitizmo virusui terpė palanki. Netikite? Pasidairykite po naujienų portalo „Respublika“ skaitytojų komentarus. Ten tvyro ne šiaip kairysis ar dešinysis solidarumas palestiniečiams. Ten tvyro nežabota neapykanta žydų tautai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)