Gi prokuratūros iniciatyva liepos 15 d. pradėtas tyrimas dėl minėtos asociacijos įsteigimo aplinkybių, o gindama viešąjį interesą ji kreipėsi į teismą dėl šios asociacijos likvidavimo. Prokuratūros vertinimu, tikrieji šio juridinio asmens steigimo tikslai yra neteisėti ir prieštarauja viešajai tvarkai. Pagaliau spalio 17 d. Vilniaus regiono apylinkės teismo Vilniaus rajono rūmuose vyko parengiamasis posėdis, bet atsakovo atstovas pateikė reikalavimą nušalinti šios bylos nagrinėjimui paskirtą teisėją, ir posėdis buvo nutrauktas.

Seimo politikai vertė bėdą netobuliems teisės aktams, kurie neleidžia pažaboti Algirdo Paleckio politinės grupuotės veiklos iki pat forumo likvidavimo. Vieni prisidengia Baudžiamojo kodekso spragomis, kiti – renkamos medžiagos neviešinimu, treti laukia „aukščiau stovinčių“ organizacijų sprendimų ir guodžiasi neturį pakankamai specialistų, o tuo metu, kaip sakoma, vežimas nė iš vietos.

Per tą laiką, kai forumas buvo įsteigtas ir įregistruotas Teisingumo ministerijoje, o nuo vasario 24-osios vyksta Rusijos karas Ukrainoje (asociacijos veikla neabejotinai su šia agresija susijusi), teisėsauga ir Valstybės saugumo departamentas (VSD) trypčiojo vietoje. Gi Seimo politikai vertė bėdą netobuliems teisės aktams, kurie neleidžia pažaboti Algirdo Paleckio politinės grupuotės veiklos iki pat forumo likvidavimo. Vieni prisidengia Baudžiamojo kodekso spragomis, kiti – renkamos medžiagos neviešinimu, treti laukia „aukščiau stovinčių“ organizacijų sprendimų ir guodžiasi neturį pakankamai specialistų, o tuo metu, kaip sakoma, vežimas nė iš vietos.

Tiesa, TGKF lyderiai, įkvėpti „sąžinės kankinio“ A. Paleckio, per tą laiką veikė aktyviai. Pats A. Paleckis, teismo pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo Rusijos žvalgybai ir nuteistas 6 metams laisvės atėmimo, birželį, jau atlikdamas bausmę Kauno tardymo izoliatoriuje, internetu pasirašė dokumentus, padėjusius birželio 28 d. Registrų centre Vilniaus r. sav. Buivydiškių kaimo adresu įregistruoti savo asociaciją.

Jis ir toliau dalijo įgaliojimus Erikai Švenčionienei ir kitiems savo bendraminčiams dėl artimiausių veiksmų, o šie vyko į Maskvą, kur per TV laidą drabstė purvais Lietuvą ir ragino ją draugauti su „taikia“ Rusija, paskui Minske susitiko su Aliaksandru Lukašenka, kuriam pataikavo, dergdami Lietuvos ekonominę padėtį, galop vyko į Donbasą stebėti apsišaukėliškose respublikose surengto referendumo.

Pirmuoju smuiku čia grojo ta pati E. Švenčionienė, jai talkino senas pažįstamas (autoriui – ir iš jo įžūlaus elgesio krepšinio aikštelėje), už korupciją nuteistas buvęs „Vilniaus vandenų“ direktorius Darius Norkus, forumo nariai Edikas Jagelavičius ir Mindaugas Ramoška. Per savo vizitus jie kėlė abejonių dėl dabartinės Lietuvos valdžios išrinkimo teisėtumo, kaltino ją darant ekonominę žalą ir bauginant savo piliečius bei kaltinant Vakarus dėl galimo Rusijos įsiveržimo.

O ką mūsų teisėsauga? TGKF rugpjūčio pradžioje gavo paramos gavėjo statusą. Registrų centro teigimu, pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus tokio statuso nesuteikti nebuvo galimybės.

O ką mūsų teisėsauga? TGKF rugpjūčio pradžioje gavo paramos gavėjo statusą. Registrų centro teigimu, pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus tokio statuso nesuteikti nebuvo galimybės. Valstybės saugumo departamento vadovas Darius Jauniškis tegalėjo ištarti, jog jam prastai atrodo valstybės institucijų sprendimas. Toks statusas leido forumo vadovams veikti itin įžūliai. Antai, E. Švenčionienė, atvykusi neva iš Kauno Vyrų krizių centro, įsipiršo net į vieną Kauno parduotuvę ir ėmė savanoriauti „Maisto banko“ akcijoje, bet išprašoma sukėlė skandalą.

Forumo veikėjų galią pajuto ir Vilniaus miesto savivaldybė. Po „etniniais rusais“ save pasivadinusių asmenų – Kazimiero Juraičio, taip pat Dmitrijaus Glazkovo, Tatjanos Brandt ir Anastasijos Brandt – kreipimosi į Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetą merui Remigijui Šimašiui teko atidėti keturių sovietinių karių stelų Rasų kapinėse nukėlimą. Beje, jų interesams atstovauja Stanislovas Tomas, kuriam 2016 metais Europos Žmogaus Teisių Teismas yra uždraudęs atstovauti pareiškėjams šiame teisme.

Naudodamasi teisėsaugos neveiklumu, asociacija TGKF ketina plėstis ir steigti savo filialus Lenkijoje, Latvijoje. „Mes pasirinkome labai platų spektrą – tai ir leidyba, tai yra ir pastatų įsigijimas. Kas finansuos – ateities klausimas. Mes turime sekėjų įvairiose šalyse“, – gyrėsi žurnalistams E. Švenčionienė. Ko gero, ji čia ras neblogą rusiškąją terpę. Juk, pavyzdžiui, rusiškoji diaspora Latvijoje yra glaudžiai susijusi su Rusijos specialiosiomis tarnybomis ir gauna didžiulę paramą iš Maskvos.

Tačiau kartu politikai abejoja, ar Baudžiamasis kodeksas, ar pagaliau savo 30-metį pažyminti Konstitucija leidžia aiškiai konstatuoti nusikalstamą forumo veikėjų veiklą, o ne fiksuoja beribes formuluotes apie nuomonių raišką, žodžio laisvę, žmogaus teises... Jeigu taip, tai šios Penktosios kolonos pažabojimas taps eiliniu bylos vilkinimu, kuris galų gale atsilieps šalies nacionaliniam saugumui.

Įdomus klausimas, kodėl iki šiol neuždrausta aiškiai kenkėjiška A. Paleckio organizacijos veikla.

„Yra nusikalstamų veikų, kurių iš esmės net nebereikia tirti, tiesiog visi įrodymai yra akyse, – televizijos laidoje sakė Vytauto Didžiojo universiteto teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas. – Tai yra tarptautinių nusikaltimų ir Sovietų Sąjungos nusikaltimų neigimas, tai tikrai ne vienoje kalboje yra pasakyta, kad Rusija kariauja išvaduojamąjį karą prieš fašizmą, dabar tęsia šitą kovą“. Jam pritaria Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas: „Pats norėčiau, kad tyrimas vystytųsi daug greičiau, ir nesuprantu, kaip laisvai dar mūsų Žeme vaikšto šitie asmenys, tačiau suprantu teisinės demokratinės valstybės niuansus“.

Tačiau kartu politikai abejoja, ar Baudžiamasis kodeksas, ar pagaliau savo 30-metį pažyminti Konstitucija leidžia aiškiai konstatuoti nusikalstamą forumo veikėjų veiklą, o ne fiksuoja beribes formuluotes apie nuomonių raišką, žodžio laisvę, žmogaus teises... Jeigu taip, tai šios Penktosios kolonos pažabojimas taps eiliniu bylos vilkinimu, kuris galų gale atsilieps šalies nacionaliniam saugumui.

Mūsų tautos priešams reikalingas griežtesnis ir greitas atkirtis. Bet čia tiktų nerimą keliantis P.S.: kur Prezidento tvirtas žodis?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)