Blogiausia, kad visuomenė jau net nebesistebi tokiais neprognozuojamais sprendimais. Tuo labiau kad artėja rinkimai ir politinėse dėlionėse įvairios bylos, triukšmingi suėmimai ir panašūs dalykai Lietuvoje nėra naujiena. Pavyzdžiui, merų rinkimai. Gana dažnai juos lydi suėmimai, keletą metų besitęsiančios bylos, kurios toli gražu ne visada baigiasi teistumais.

Teismų negalima kaltinti neobjektyvumu. Faktorių, kurie lemia vieną ar kitą nuosprendį, ypač daug. Įstatymų traktavimas ir taikymas kur kas sudėtingesnis procesas nei kelios matematinės formulės.

Tačiau tai – demokratijos pasekmės, kurios mums leidžia gyventi pagal savo pačių nusistatytas taisykles, dėl kurių visuomenė susitaria. Kitas kelias, kuriuo jau eina Kinija, mums vargu ar patiktų, nors yra labai efektyvus.

Taip turėtų būti demokratinėje visuomenėje. Nežinau, deja, ar laimei, tačiau žmonija jau turi įrankį, kuris po truputį skinasi kelią į įvairias gyvenimo sritis ir, panašu, ateis iki teismo. Tiksliau, jau atėjo šalyje, su kuria mes keletą metų griausmingai kovojome. Kinijoje dirbtinis intelektas jau taikomas teismuose ir sustoti nežadama. Ateityje, tikėtina, žmogiškasis faktorius priimant sprendimus bus išstumtas.

Kinijoje pernai teisėjai įpareigoti priimdami sprendimus konsultuotis su dirbtiniu intelektu. Ši sistema kuriama nuo 2016 metų. Jei prieštarauja dirbtinio intelekto sprendimui, teisėjas privalo prieštaravimą pagrįsti raštu. Nueita dar toliau – dirbtinis intelektas prijungtas prie vadinamosios socialinio kredito sistemos, kuri renka duomenis apie visus šalies piliečius ir iš karto įgyvendina paskirtas kai kurias nuobaudas, pavyzdžiui, išieško baudas administracinėse bylose.

Skaičiuojama, kad ši sistema bent trečdaliu sumažino teismų darbų apimtis ir panašiai sumažino proceso dalyvių išlaidas juristams. Dirbtinis intelektas automatiškai parenka panašius precedentus, bylas, patikrina nuorodas į teisės aktus ir pasiūlo sprendimų bei pateikia rekomendacijų.

Kinijos valdžia džiaugiasi, kad sistema tapo teisingesnė ir efektyvesnė, didina teismų autoritetą visuomenėje. Spėjama, kad ateityje dalis teismo sprendimų gali būti visiškai automatizuota. Pavyzdžiui, sprendžiant administracinių nusižengimų bylas.

Ne visi džiaugiasi šiomis naujovėmis. Kinijos mokslininkai, kurie analizuoja teisę, teigia, kad dirbtinis intelektas, kuris taip giliai integruojamas į teisinę sistemą, ją tiesiog sunaikins ir žmones pavers priklausomais nuo mašinų.

Klausimas, ko mes norime, – neprognozuojamos teisinės sistemos, kurioje dar yra vietos žmogiškumui, ar Rytų varianto, kur, neatmestina, dirbtinis intelektas be sentimentų tiesiog vykdys kažkieno, turinčio administratoriaus prieigą, suformuotas užduotis. Ne, Kinija neplanuoja kaip ES riboti dirbtinio intelekto vystymo.

Aš asmeniškai balsuoju už žmogišką sistemą, kad ir su klaidomis.

Autorius feisbuke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją