Portale laisvaslaikrastis.lt dalinamasi vaizdo įrašu, kuriame Ryanas Cole‘as kaltina vakcinas nuo COVID-19 keliant pavojų žmonių sveikatai. Kartu pateikiamas ir tekstas – jame tvirtinama, esą, tyrimų duomenimis, vakcinuotų žmonių natūrali imuninė sistema yra sunaikinama, jie patiria išaugusią riziką susirgti vėžiu, ŽIV, ŽPV, juostine pūsleline, herpesu. Ši informacija – neteisinga, o ją pateikęs asmuo negali profesionaliai komentuoti imunologijos ar vakcinų klausimais.

Klaidinanti žinutė

„Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad dažnai skiepų priešininkų cituojamas R. Cole‘as specializuojasi dermatologijos, tai yra, odos ligų gydymo, o ne vakcinų ar imunologijos srityse. Taip pat, skirtingai nei teigiama laisvaslaikrastis.lt paviešintame straipsnyje, šio gydytojo dosjė nėra minima „Mayo“ klinika. Internete taip pat nėra informacijos, kad su pastarąją klinika šis gydytojas būtų susijęs.

Straipsnyje taip pat užsimenama apie tai, kad „Dr. Ryanas Cole’as [yra] sertifikuotas patologas, vadovaujantis didžiausiai nepriklausomai diagnostikos laboratorijai Aidaho valstijoje“, tačiau neminima, kad tiek pačią R. Cole‘o asmenybę, tiek ir jo vadovaujamą kliniką lydi kontraversija.

Praėjusių metų gruodžio mėnesį nevyriausybinė naujienų agentūra „Idaho Capital Sun“ paskelbė, kad R. Cole‘o vadovaujama laboratorija buvo pašalinta iš Aidaho valstijos didžiausio sveikatos paslaugų tinklo, jungiančio maždaug 2800 sveikatos paslaugų tiekėjus, vadinasi, R. Cole‘o valdoma laboratorija nebegalės teikti paslaugų tam tikrais sveikatos draudimo planais apdraustiems vietos gyventojams.

Be to, R. Cole‘o viešinami melagingi teiginiai apie vakcinas ir COVID-19 ligos gydymą įsiutino ir vietos gydytojus, priklausančius Amerikos patologijos tarybai. Jie laiške, adresuotame Vašingtono medicinos komisijai, skundėsi, kad didelė dalis R. Cole‘o patarimų paklausiusių COVID-19 pacientų galiausiai atsiduria ligoninėse ir kenčia nuo sudėtingų ligos padarinių. Gavusi šį laišką, Komisija pradėjo tyrimą, siekiant išsiaiškinti, ar R. Cole‘as gali tęsti savo, kaip gydytojo, praktiką.

Tekste ir vaizdo įraše minimi keli klaidingi R. Cole‘o platinami teiginiai.

Melagingas teiginys: COVID-19 vakcinos nualina žmogaus imuninę sistemą

R. Cole‘as vaizdo įraše mini, esą COVID-19 vakcinos silpnina žmonių gebėjimą įveikti kitus virusus dėl jų poveikio CD8 T ląstelėms. CD8+ T ląstelės yra imuninių ląstelių, žinomų kaip limfocitai, pogrupis. Šios ląstelės vaidina svarbų vaidmenį organizmo gynyboje nuo įvairių virusų ir bakterijų, taip pat – ir vėžio.
R. Cole‘as, kalbėdamas apie vakcinų poveikį šioms ląstelėms, neįvardina nei vieno šią informaciją įrodančio tyrimo, niekaip nepagrindžia savo teiginių.

COVID-19 vakcinų poveikis T-ląstelėms jau buvo tyrinėtas. Pavyzdžiui, rugpjūčio mėnesį žurnale „Immunity“ pasirodžiusiame tyrime analizuotas „Moderna“ ir „Pfizer/BioNTech“ kurtų iRNR vakcinų poveikis T-ląstelėms. Tyrinėjant 47 sveikų žmonių duomenis analizuotas sudėtingas T-ląstelių atsakas gavus vakciną ir pabrėžta, kaip svarbu užbaigti dviejų vakcinos dozių ciklą, siekiant įgyti imunitetą ligai. Tiesa, tyrimo išvadose pažymima, kad COVID-19 persirgusių žmonių T-ląstelių atsakas buvo itin stiprus ir po vienos vakcinos dozės, todėl po antrosios nepastebėti dideli skirtumai.

Dar viename straipsnyje, praėjusių metų liepos mėnesį publikuotame žurnale „Nature“ atkreipiamas dėmesys į tai, kad būtent CD8+ T ląstelių atsakas tampa pagrindiniu organizmo apsaugos tarpininku neseniai pasiskiepijusiam žmogui, kai neutralizuojantys antikūnai dar būna sunkiai aptinkami.

Melagingas teiginys: COVID-19 vakcinos padidina riziką susirgti vėžiu

R. Cole'as su savo sekėjais dalinasi informacija apie nuo praėjusių metų sausio 1 d. 20 kartų išaugusį gimdos gleivinės vėžio atvejų skaičių, lyginant su ankstesniais metais, tačiau nepateikia jokių tokius teiginius įrodančių duomenų – dermatologas mini laboratorijose atliktus tyrimus nenurodydamas, kur klausytojai galėtų rasti jų medžiagą.

Be to, nė viena autoritetinga sveikatos priežiūros institucija nepranešė apie išaugusį gimdos gleivinės vėžio atvejų skaičių prasidėjus vakcinacijai nuo COVID-19. Nėra ir tyrimų, įrodančių, kad vakcinos galėtų būti susijusios su padidėjusia rizika susirgti gimdos gleivinės vėžiu.

Šiuo metu statistikos portaluose dar nėra pasirodžiusi informacija, kiek JAV buvo diagnozuota gimdos gleivinės vėžio atvejų praėjusiais metais, tačiau, remiantis įvairiais skaičiavimais, nustatyta, kad tikėtina, jog 2021 šio vėžio diagnozę per metus turėjo išgirsti 66 570 JAV gyvenančių moterų, iš kurių 12 940 būtų mirę nuo ligos.

Palyginti su praėjusių metų prognozėmis, šių metų prognozės yra netgi optimistiškesnės – spėjama, kad JAV bus užfiksuota 65 950 naujų gimdos gleivinės vėžio atvejų, iš kurių 12 550 liga bus mirtina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės