R. Cole yra dermatologas, jo specializacija – odos ligos, nieko bendro nei su virusais, nei su užkrečiamosiomis ligomis. Vaizdo siužete jis taip pat teigia, kad yra atlikęs tyrimų ir imunologijoje. Tačiau R. Cole atliktų tyrimų nepavyko rasti nei vienoje iš didžiųjų akademinių publikacijų duomenų bazių.

Todėl jo frazės „imunologija ir virusologija yra mano sritys“ arba „aš esu mokslininkas, neklausykite faktų tikrintojų“ yra melas – jis neturi nei ekspertinių žinių, nei yra atlikęs susijusių tyrimų. Nepaisant to, kad R. Cole neturi kompetencijų komentuoti virusų, jis yra itin populiarus įvairiose antivakserių grupėse, dažnai kalba sąmokslo teorijų skleidėjų organizuojamose konferencijose.

R. Cole tikina, kad nuo skiepų jau yra mirusių 11 tūkst. žmonių. Nors video yra kelių mėnesių senumo, tokio skaičiaus nėra net dabar. R. Cole tikriausiai kalba apie VAERS registrą. VAERS yra sistema, kurioje registruojami po skiepų per tam tikrą laiką atsiradę nepageidaujami poveikiai ar mirtis. Pavyzdžiui, asmuo mirti dėl kitų priežasčių, tačiau jo mirtis bus užfiksuota VAERS, o registruojant VAERS nereikia turėti jokių įrodymų, kad mirtį sukėlė būtent skiepas. Duomenis vėliau peržiūri ir naudoja specialistai.

VAERS puslapyje aiškiai nurodyta, kad ten prieinamų duomenų negalima naudoti kaip įrodymų kažkokioms išvadoms, nes jie – nepatikrinti ir netikslūs. Tačiau tai nesustabdo R. Cole skleisti melo.

R. Cole kalba apie spyglio baltymą, jis meluoja, kad yra atlikęs tyrimų su gyvūnais. Neva, su COVID-19 vakcina į žmogaus organizmą patekęs spyglio baltymas sukelia tas pačias ligas, kaip ir COVID-19. Svarbu pabrėžti, kad R. Cole šiems teiginiams nepateikia jokių įrodymų – nei nuorodų į savo tyrimus, nei kur jų ieškoti, nei kada atlikęs, nei su kokiomis mokslininkų komandomis.

Dabartinėse iRNR vakcinose yra viruso, sukeliančio COVID-19, genetinės medžiagos fragmentų – informacinės RNR, arba sutrumpintai – iRNR. Ją ląstelės naudoja tik spyglio baltymo gamybai. Šie fragmentai imuninės sistemos ląstelėms nurodo, kaip pasigaminti specifinį baltymą, būdingą tik SARS-CoV-2. Ląstelėms padarius tų baltymų kopijas, iRNR vakcinos genetinė medžiaga nepasilieka organizme – ji visiškai suskaidoma netrukus po vakcinacijos.

Taigi R. Cole, pasakodamas apie vakcinas, parodo, kad ne tik meluoja apie savo neva atliktus tyrimus, bet ir visiškai nesupranta naujųjų skiepų veikimo principų.

Svarbu paminėti ir tai, kad šiuo metu pasaulyje pilnai paskiepyta jau virš 2 mlrd. žmonių. Šalys, kurios pasiekė norimą visuomenės imunitetą per vakcinaciją, kaip Danija, visiškai atsisakė ribojimų, gyvena laisvai. Susirgimų ir mirčių skaičiai drastiškai krito.

Tuo metu šalyse, kuriose vakcinacija yra lėtesnė, kaip Lietuvoje, susirgimų skaičiai auga, daugėja ir mirčių. Ligoninėse dominuoja neskiepyti asmenys, miršta – taip pat. Tai parodo, kad vakcinos yra saugios ir veiksmingos, sustabdo viruso plitimą ir apsaugo nuo hospitalizacijų bei mirčių.

Taigi, remiantis aukščiau išvardintais teiginiais ir paaiškinimais, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad dermatologas R. Cole skleidžia tikrovės neatitinkančius teiginius. Taip pat, girdint su sveikata susijusią informaciją, rekomenduojame pasitikrinti, ar kalbantis žmogus turi tam reikalingų kompetencijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)