Teiginiai


Atvaizdas, kuriame šalia pirmosios JAV ponios Jill Biden vaizduojamas nusisukęs pagyvenęs vyras, išteptu kelnių užpakaliu, neva jos vyras Joe Bidenas. Atvaizdo apačioje spausdintinėmis raidėmis paliktas angliškas užrašas „Putin did it“ (liet. „Putinas tai padarė“) (suarchyvuota atvaizdo kopija ČIA).

Verdiktas


Ši fotografija yra suklastota. Tikrasis atvaizdas tai – kadras iš 2021 m. pavasarį daryto vaizdo įrašo, kuriame nufilmuota, kaip Joe Bidenas per pievą skubėdamas į lėktuvą nuskina pienę ir paduoda ją savo žmonai. Tikroji JAV vadovo figūra suklastotame atvaizde yra ištrinta, o jo vietoje pridėta vyro suteptomis kelnėmis figūra.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų vartotojai, reiškiantys simpatiją Rusijai šios pradėtame kare Ukrainoje dalinasi atvaizdu, kuriame šalia JAV pirmosios ponios Jill Biden pavaizduotas nueinantis šviesiais drabužiais apsirengęs vyras. Ant jo užpakalio matyti ruda dėmė, fotografijoje neva vaizduojanti ekskrementus. Po atvaizdu paliktas užrašas „Putin did it“ (liet. „Putinas tai padarė“). Atvaizdu siekta pažeminti JAV vadovą, parodyti jį apgailėtinu, senu ir išsigandusiu, tačiau ši fotografija – netikra.

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką nesudėtinga rasti, kokiomis aplinkybėmis buvo padaryta tikroji nuotrauka. Tai – kadras iš 2021 m. pavasarį nufilmuoto kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašo, kuriame rodoma, kaip per pievelę skubėdamas į lėktuvą Joe Bidenas nuskina ir sutuoktinei įteikia pienės žiedą.

Tikruosiuose kadruose jokio vyro šviesiais drabužiais nematyti. Kadre nufilmuoti tik Joe Bidenas, Jill Biden ir toliau stovintis apsauginis. Taigi, socialiniuose tinkluose pasidalintas vaizdo įrašas buvo suklastotas, ištrinant iš jo JAV prezidento ir įklijuojant vyro šviesiais drabužiais figūrą.

Tai – ne pirmas kartas, kai Kremliui palankūs asmenys siekia sumenkinti ir pažeminti JAV vadovą. Anksčiau buvo skleidžiamos melagienos apie pašlijusią Joe Bideno sveikatą, iškarpomi vaizdo įrašai, tvirtinant, esą JAV prezidentas nesiorientuoja aplinkoje ir sveikinasi su oru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją