Trumpame vaizdo įraše žinių vedėjas komentuoja, kad „Maxima“ atstovai pirmą kartą pripažino, jog tragedija kirto per apyvartą.

Reportažu netruko pasidalinti „Galimybių paso“ įvedimui oponuojantys žmonės, jis socialiniuose tinkluose buvo peržiūrėtas 108 tūkst. kartų.

Pirmoji apie klaidingos informacijos platinimą paskelbė socialinio tinklo „Facebook“ grupė „Vakcina nuo vatnikų“, kurioje atskleidžiama pro-kremliškų resursų skleidžiama propaganda.

Platinamą manipuliaciją aptiko „Facebook“ grupė „Vakcina nuo vatnikų“

Grupėje atkreiptas dėmesys, kad šis žinių reportažas filmuotas prieš 7 metus ir su esama pandemine situacija ar „Galimybių pasu“ neturi nieko bendro. Kalbėdamas apie įvykusią tragediją žinių vedėjas iš tiesų turėjo omenyje 2013 m. lapkritį Latvijoje įgriuvusį parduotuvės „Maxima“ stogą. Tai įrodo ir „Youtube“ platformoje 2013 m. gruodžio 3 d. patalpinta to paties žinių reportažo ištrauka.

Be to, dėl žinių vedėjo padarytos klaidos tas pats reportažas atsidūrė ir 2015 m. patalpintame įrašų rinkinyje „Didžiausios Lietuvos žinių klaidos“.

Remiantis šia informacija „Melo detektorius“ vertina socialiniuose tinkluose pasirodžiusias reportažo sąsajas su šiandienine situacija ir „Galimybių pasu“ kaip melagingas. Nors kai kurios parduotuvės pripažino stebinčios pirkėjų srautų mažėjimą tuose padaliniuose, kuriuose nuspręsta reikalauti „Galimybių paso“, minėtas žinių reportažas nėra susijęs su šia situacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)