Melissa Ciummei aiškina, kad COVID-19 imunizacijos pažymėjimai / pasai yra „duomenų pasai“, kurių įvedimui nebuvo jokio medicininio pagrindo. Jos teigimu, vyriausybė taip renka duomenis apie savo gyventojus, o skiepai niekaip nepadės suvaldyti pandemijos. Moteris taip pat tvirtina, kad vaikai skiepijami tam, kad būtų prijungti prie „socialinių kreditų sistemos“.


Visų pirma, reikėtų pabrėžti, kad M. Ciummei neturi jokių įrodymų savo teiginiams pagrįsti. Jau nuo tada, kai buvo pradėta kalbėti apie imunizacijos pasus, ekspertai diskutavo, ar jie yra geriausia alternatyva tam, kad būtų išvengta karantino ir visiško ekonomikos sustabdymo.

Kaip diskutavo prestižinio „The British Medical Journal“ ekspertai, COVID pasų įvedimas galimai padeda sumažinti viruso plitimą. Tačiau tai nereiškia, kad jie nėra kritikuojami – svarbu užtikrinti, kad jie visiems būtų pasiekiami, tai yra, kad žmonės galėtų jį gauti, jei yra neseniai persirgę, pilnai paskiepyti, ar turi neigiamą COVID-19 testo atsakymą.

Tačiau duomenų, kaip tiksliai jie veikia pasauliniu mastu – dar nesurinkta. Pasai daugiausiai ginčų sukelia dėl politinių ir etinių sumetimų, o ne dėl medicininių. Taigi vieningas išvadas daryti dar anksti.

Absoliučiai neteisinga teigti, kad skiepai nepadeda suvaldyti viruso plitimo. Duomenys rodo, kad skiepai padėjo sumažinti riziką susirgti delta variantu, o kartu ir platinti virusą. Tačiau vis dar neaišku, kaip bus su nauja omikron atmaina.

Kol kas atrodo, kad visos vakcinos vis dar suteikia didelę apsaugą nuo sunkių omikron infekcijų, o tai yra svarbiausias skiepų tikslas. Deja, tik „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinos, sustiprintos 3 doze, sėkmingai stabdo infekcijas, tačiau šios vakcinos nepasiekiamos daugumoje pasaulio šalių.

Ankstyvieji tyrimai rodo, kad kiti skiepai, įskaitant „AstraZeneca“, „Johnson & Johnson“ ir vakcinas, pagamintos Kinijoje ir Rusijoje, beveik nepadeda sustabdyti omikron plitimo, ir, kadangi dauguma šalių savo skiepijimo programas sukūrė pagal šias vakcinas, atotrūkis gali turėti didelės įtakos pandemijos eigai. Taigi, M. Ciummei pareiškimas, kad skiepai nesustabdo viruso plitimo, yra melas.

Sunku suprasti, ką tiksliai M. Ciummei turi galvoje, kai kalba apie „socialinių kreditų sistemą“. Greičiausiai tai yra kažkas panašaus, kas dabar taikoma Kinijoje – kuri ten sugalvota 2014 m. Ji naudojama visuomenės kontrolei – pavyzdžiui, prastą reitingą turintys kinai net nebegali keliauti.

Tačiau COVID pasus neteisinga lyginti su nedemokratinių valstybių įrankiais, nes, pavyzdžiui, Lietuvoje Galimybių pasą gali gauti visi, kurie įrodo, kad nėra viruso nešiotojais. Nėra jokių įrodymų, kad juos gavę suaugę ar vaikai vėliau bus dėl to specialiai kontroliuojami. Tikriausiai todėl M. Ciummei savo teorijai taip pat nepateikia jokių įrodymų, tik bando išgąsdinti savo klausytojus.

Remiantis aukščiau pateiktu paaiškinimu, galima teigti, kad minėtame siužete skleidžiama be pagrindo gąsdinanti dezinformacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)