Už karantino skelbimą miestų merai gauna LABAI didelius pinigus.

Vienas pilietis įsitikinęs, kad už karantino paskelbimą miestų savivaldybių merai gauna papildomą atlygį, o šia informacija tiki ir kiti internautai, kurie įrašu sparčiai dalijasi savo paskyrose.

„Už karantino skelbimą miestų merai gauna LABAI didelius pinigus. Sugretinkite su tuos miestus valdančiomis partijomis. Ir gausite?“, – rašo jis.

Klaidinanti žinutė

Komentatoriai taip pat piktinasi, kad šalies valdininkai – vagys, o toks siekis pasipelnyti neva stebimas jau ne pirmą kartą. Tad pakalbinome ir miestų merus bei klausėme, ką jie galėtų atsakyti į tokius kaltinimus.

Ne naujas reiškinys

Štai Vilniaus miesto savivaldybės mero patarėja viešiesiems ryšiams Ieva Dirmaitė sako, kad manipuliavimas informacija ir pavieniais duomenimis koronaviruso pandemijos akivaizdoje nėra naujas reiškinys.

„Su melagienomis koronaviruso tema viešoje erdvėje susiduriame gana dažnai – faktų ir duomenų stygius, paviršutiniška informacijos šaltinių atranka, dalinimasis nepatikrinta informacija socialiniuose tinkluose yra būtent tinkamos sąlygos melagienoms sklisti. Ypač budriai ir kritiškai reikėtų vertinti socialiniuose tinkluose skleidžiamą turinį“, – sako ji.

Ji pabrėžia, kad apie karantino skelbimo sąlygas ir savivaldybių priskyrimą pagal viruso plitimo rodiklius tam tikroms zonoms sprendžia ne savivaldybės ir jų merai, o Valstybės ekstremalių situacijų operacijų centras.

„Ši socialiniame tinkle paskleista žinutė yra melaginga informacija, kuri klaidina visuomenę. Tačiau, vis dėlto, ką tikrai miestas ir jo vadovai kovoje su pandemija gauna – tai daugybę iššūkių, kuriuos Vilniui tenka spręsti kasdien ir greitai, kad būtų užtikrintas miestiečių saugumas“, – pabrėžia atstovė spaudai.

I. Dirmaitė atkreipia dėmesį, kad melagingos informacijos plėtrą gali užkirsti tik visuomenės sąmoningumas, tad prieš skleidžiant informaciją ar ja aklai tikint pirmiausia derėtų tikrinti faktus.

„Su koronavirusu susijusius informacinius karus galime laimėti tik stiprindami visuomenės medijų raštingumą, skatindami kritišką duomenų ir faktų, kurie mus pasiekė, vertinimą, taip pat šaltinį, kuris pateikia galimai tendencingą informaciją, dekonstruojant fake news ir jų pagrindu kuriamus naratyvus viešoje erdvėje ir, be abejonės, nepamirštant remtis tik oficialių šaltinių teikiamu turiniu“, – teigia ji.

Akivaizdi netiesa

Štai Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas svarsto, iš kur kyla tokie teiginiai ir kokiais faktais juos galima pagrįsti.

„Na, pirmiausiai, bent jau man kyla klausimas – o kokią gi „naudą“ dėl karantino paskelbimo konkrečiai meras gauna? O tada jau ir kitas klausimas: o kas yra tos „paramos davėjas“, kur tai identifikuota?“, – klausia jis.

Jis įsitikinęs, kad šis asmuo – provokuojantis dezinformacijos skleidėjas, o savo teiginių jis net ir labai norėdamas pagrįsti negalėtų, nes jokių įrodymų nėra ir būti negali.

„Kita vertus, ne merai skelbia karantinus, ne jie ir juos atšaukia. Ko gero, net ir elementari tvarka, kaip tai yra daroma, tokiems provokatoriams nėra žinoma, arba, jei ji žinoma, tuomet sąmoningai ignoruojama“, – pabrėžia Klaipėdos meras.

Jis įsitikinęs, kad tokių provokacijų tikslas vienas – kiek įmanoma labiau diskredituoti valstybines institucijas, jos pareigūnus ir tarnautojus, siekiant sukelti kuo didesnį sąmyšį valstybėje. Jo nuomone, išsiaiškinti ir paaiškinti visuomenei, ko tuo siekiama – kompetentingų ir atsakingų valstybės institucijų pareiga.

„Prisidengimas demokratiniais demokratinės valstybės principais, procesais, vertybėmis ir dėsniais – tai patogi širma, deja, tinkanti net ir tokiems nedoriems tikslams. O jau vien tai, kad mes apie tai kalbame, aiškiname ir aiškinamės – byloja, kad bent jau iš dalies toks tikslas yra pasiektas. Tad gal nebesileiskime provokuojami, o tiesiog kantriai, sistemingai ir nuosekliai dirbkime kasdienį savo darbą“, – sako jis.

Karantinas nenaudingas nei miestui, nei merui

Kauno miesto mero patarėjas Tomas Jarusevičius sako, kad gyvename demokratinėje šalyje, kur kiekvienas esame laisvas turėti savo nuomonę bei įsitikinimus ir reikšti juos viešai. Tad tą nevaržomai gali daryti ir socialinėje erdvėje pasisakantys piliečiai.

„Vis dėlto, kai kurie samprotavimai neatlaiko jokios kritikos ir išties „pramuša dugną“. Todėl, būdami tolerantiški, gerbiame piliečio nuomonę, bet plačiau ją komentuoti būtų tiesiog neetiška. Karantinas tikrai neatnešė naudos miestui ar jo vadovams.

Priešingai, dabartinė situacija kasdien sukelia vis naujų iššūkių ir papildomų rūpesčių, sprendžiant įvairias aštrėjančias problemas, užtikrinant gyventojų saugumą. Visa tai kainuoja daug brangaus laiko, o prie to paties reikalauja ir stiprių žmogiškųjų bei finansinių išteklių, kuriuos galėtume skirti kitiems svarbiems miesto projektams ir darbams“, – teigia jis.

T. Jarusevičius antrina kalbintų miestų merams ir jų atstovams teigdamas, kad už karantino įvedimą atsakinga Vyriausybė, o ne šalies savivaldybės, tad kaltinti jas – netikslinga.

„Nuo pavasario tęsiantis ekstremaliai situacijai visoje šalyje, tiek vietinį karantiną atskirose savivaldybėse, tiek ir visuotinį karantiną Lietuvos mastu įveda Vyriausybė, todėl absurdiška tokius sprendimus sieti su savivaldybių merais ir, maža to, svaičioti, esą kažkas iš tokios situacijos gali pasipelnyti“, – pabrėžia mero patarėjas.

Kaltino ir anksčiau

O Raseinių rajono savivaldybės meras Andrius Bautronis atvirauja, kad jis panašių kaltinimų sulaukė net ir tada, kai pats sirgo koronavirusu. Dėl to jis buvo linčiuojamas socialiniuose tinkluose. Šiuos kaltinimus jis laiko absurdu, kuris nevertas jokio dėmesio.

„Kuomet aš pats sirgau COVID-19, komentatoriai net buvo pradėję įvardinti sumas, kurias gavo savivaldybė arba aš kaip meras už COVID-19 skleidimą arba susirgimą. Manau, tai – „antivakserių“ veikla, kuri tikrai nepadeda tvarkytis su esama situacija, o tik ją blogina“, – pabrėžia jis.

Mero nuomone, šiems asmenims, rašantiems melagingas žinutes ir skleidžiantiems melagingą informaciją, reikėtų daugiau dėmesio iš teisėsaugos institucijų, kad tokia veikla būtų sustabdyta.

  • Šaltiniai
  • Susirašinėjimas el. paštu su Raseinių rajono savivaldybės meru Andriumi Bautroniu
  • Susirašinėjimas el. paštu su Klaipėdos miesto savivaldybės Tarybos ir mero sekretoriato vyr. specialiste Aušra Lukauskiene
  • Susirašinėjimas el. Paštu su Vilniaus miesto savivaldybės mero patarėja ryšiams su žiniasklaida Ieva Dirmaite
  • Susirašinėjimas el. paštu su Kauno miesto savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus vyr. specialistu Arnoldu Bukeliu