Teiginiai

Prie vaizdo įrašo pridėtame apraše teigiama [kalba netaisyta, aut. past.]: „Taip atrodo laisvasis sunarkozombintų žmonių pasaulis Filadelfijoje, JAV… Laisvė degraduoti juos veža… Tokią laisvę mums iš vakarų neša pažangioji „LAISVĖS PARTIJA, TSLKD, LIBERALŲ SĄJŪDIS… Balsavę už narkotikų legalizavimą jie prisidėjo prie tokio zombių pasaulio kūrimo ir Lietuvoje…“.

Verdiktas

Kensingtono aveniu – vienas skurdžiausių Filadeldijos rajonų, kuriame susiduriama su didele nusikaltimų, sunkiųjų narkotikų (daugiausiai, heroino) problema. Vaizdo įrašai iš šio rajono tikrai sukrečiantys – tačiau jie neatitinka „Minfo“ įraše išsakytų teiginių. Nei minima „Laisvės partija“, nei Liberalų sąjudis nesiekia heroino ir kitų narkotikų legalizavimo Lietuvoje.

Melo detektoriaus komentaras

Kensingtonas laikomas mažas pajamas gaunančių gyventojų sritimi. Kai 7 deš., per deindustrializaciją, didelė dalis darbininkų klasės ir pramonės persikėlė į priemiesčius, gyvenimas šiame rajone darėsi vis sudėtingesnis.

Dėl investicijų mažinimo ir bendro aplaidumo kai kurios kaimynystės dalys buvo apleistos, todėl Kensingtonas vis dar laikomas vienu pavojingiausių Filadelfijos rajonų dėl nusikaltimų ir nelegalios sunkiųjų narkotikų (daugiausiai, heroino, fentanilio ir kreko) rinkos.

Taigi šis rajonas neatspindi Lietuvoje norimos įvesti naujos narkotikų politikos ar kanapių (tai yra, lengvųjų narkotikų) dekriminalizacijos ir gyvenimo Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Klaidinanti žinutė

Kaip rašoma Morganos Danielės, „Laisvės partijos“ narės, aktyvios naujos narkotikų politikos veikėjos, profilyje, naujos narkotikų politikos tikslas būtų ir priklausomybių turintiems žmonėms suteikti pagalbą.

Čia svarbu ir atskirti terminus. Dekriminalizacija– „procesas, kurio metu anksčiau nusikaltimu laikytas veiksmas įteisinamas. Šiuo metu Lietuvoje diskutuojama apie kanapių vartojimo ir laikymo dekriminalizaciją“. Apie sunkiųjų narkotikų, kaip heroinas, legalizavimą ar dekriminalizavimą dabartiniuose įstatymų projektuose nekalbama.

Vaizdai iš Kensingtono aveniu naudojami įvairiai dezinformacijai skleisti. Štai šiame pavyzdyje buvo naudojamas kaip manipiuliacija, atitinkanti Rusijos propagandos liniją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją