Žinutėje, kurioje pateikiamos perfrazuotos P.Paskovo tezės, apstu klaidinančios informacijos.

„vakcinų eksperimentinis laikotarpis baigsis tik 2023m. sausio mėn. 27d. Už dvejų metų!!! Todėl negalima versti žmonių skiepytis“ [klaidinančios žinutės, patalpintos „Facebook“ citata]

Tokiais teiginiais siekiama išgąsdinti ir atbaidyti visuomenę nuo skiepijimosi. Vos tik prasidėjus vakcinacijos programoms daugelyje šalių imta manipuliuoti „priverstinės vakcinacijos“ idėja, tačiau tiesa ta, kad nė vienoje demokratinėje valstybėje nebuvo paskelbta apie privalomus skiepus nuo COVID-19. Skiepai nuo šios ligos skiriami savanoriškais pagrindais.

Tokios pačios nuostatos galioja ir Lietuvoje – skiepijamasis nėra privalomas ir vyksta tik žmogui sutikus. Mūsų šalyje skiepijimo praktiką apibrėžia Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymas.

Faktas, kad vakcinų tyrimai ir informacijos apie jas pildymas užtruks dar iki 2023 metų taip pat neturėtų gąsdinti. Įprastai vakcinos kuriamos ir tiriamos kelis metus iki gaunant patvirtinimą, leidžiantį jas naudoti, tačiau pandemijos sąlygomis ypatingai svarbu turėti veikiančią vakciną, antraip virusas gali pareikalauti pernelyg daug žmogiškų aukų. Dėl šios priežasties vakcinos nuo COVID-19 buvo sukurtos nepaprastai greitai, joms suteikta ribota registracija, įsipareigojant ir toliau atlikti tyrimus ir nuodugniai ištirti vakcinų savybes.

Tai nereiškia, kad žmones jau pasiekusios vakcinos yra nesaugios naudoti. Prieš jas įregistruojant visi vakcinų gamintojai turėjo praeiti klinikinių bandymų etapus, kuriais nustatytas vakcinų suteikiamas apsaugos nuo viruso lygis, kitos savybės bei galimi šalutiniai poveikiai.

Didelės apimties trijų etapų tyrimuose dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių. Bandymų metu nustatyta, kad visos šiuo metu Europos Sąjungoje naudoti patvirtintos vakcinos yra saugios ir neturėtų kelti nerimo.

„tai yra eksperimentai su žmonių (ką draudžia įstatymai, tarptautinės konvencijos ir Nürnberg Proceso /Teismo sprendimai)“ [klaidinančios žinutės, patalpintos „Facebook“ citata]

Delfi „Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad vakcinacijos procesas niekaip nėra susijęs su vadinamuoju Niurnbergo kodu – dešimčia punktų, kuriais apibrėžiamos ribos, kokius eksperimentus, atliekamus su žmonėmis, galima laikyti etiškais ir nepažeidžiančiais teisės aktų. Niurnbergo kodo objektas susijęs išskirtinai su medicininiais eksperimentais su žmonėmis, o ne su bandymu juos apsaugoti nuo užkrečiamų ligų.

Skiepijimas nuo COVID-19 demokratinėse šalyse vyksta savanorišku principu ir tam naudojamos būtinus klinikinių bandymų etapus įvykdžiusių vakcinų gamintojų sukurtos vakcinos, tarptautinių organizacijų pripažintos saugiomis naudoti žmonėms.

Taigi, šis teiginys yra klaidingas.

„P.Paskov taip pat mini atvejus, kad po vakcinacijos moterims prasidėjo problemos su krūtimis... ir mokslininkas daro išvadą, kad tai gali singnalizuoti, kad buvo pažeistos moterų reprodukcinės funkcijos, dėl ko perspėja ir patys vakcinų gamintojai...“ [klaidinančios žinutės, patalpintos „Facebook“ citata]

Žinutėje minimas P. Paskovas nėra nei užkrečiamų ligų, nei vakcinų specialistas, todėl ekspertiniu lygmeniu komentuoti SARS-Cov-2 viruso ar skiepijimo nuo jo bei vakcinų kokybės negali. Mokslininku arba politologu šis žmogus pristatomas tik kai kurių Rusijos žiniasklaidos kanalų.

Iš tiesų, P. Paskovas yra veterinaras iš Bulgarijos, ne tik sėkmingai mėginęs siekti politiko karjeros. 2016 metais jis mėgino tapti Bulgarijos prezidentu, bet surinko vos 0,26 proc. rinkėjų balsų.

Klaidingi šio vyro pareiškimai apie pandemiją, naująjį koronavirusą ir skiepus sulaukė Ukrainos faktų tikrintojų dėmesio (demaskuotus P. Paskovo teiginius galima rasti čia, čia ir čia).

P. Paskovas, perspėdamas apie neva moterims pasireiškiantį šalutinį vakcinų nuo COVID-19 poveikį, nesiremia jokia tyrimų medžiaga ar žinomais sveikatos apsaugos srityje autoritetais. Iš tiesų, remtis nebūtų kuo, nes jokiais tyrimais nenustatytas neigiamas vakcinų poveikis moterų reprodukcinei sveikatai. Apie tokius poveikius neperspėja ir patys vakcinų gamintojai.

Paskutinės žinutės sakinys greičiausiai paremtas buvusio „Pfizer“ darbuotojo Michaelo Yeadono prieš keletą mėnesių išplatintais teiginiais, esą vakcina galėtų sukelti neribotą laiką truksiantį moterų nevaisingumą dėl viruso spyglio baltymo panašumo į placentos gamybai moters kūne būtiną baltymą sincitiną-1. Remiantis šia logika, pasiskiepijus susidarę antikūnai naujojo koronaviruso baltymams veiktų ir kaip antikūnai sincitinui-1, todėl nesusiformuotų placenta.

Tačiau tokios sąsajos yra klaidingos. Mokslininkų teigimu, panašumų tarp viruso spyglio baltymo ir sincitino-1 per mažai, kad susidarę antikūnai atakuotų placentos gamybai būtiną baltymą, o pačių vakcinų sudėtyje sincitino-1 taip pat nėra. Apie M. Yeadono teiginius „Melo detektorius“ taip pat jau rašė. Apie tai, kodėl vakcinos nuo naujojo koronaviruso nepaveiks moterų reprodukcinės sistemos galima paskaityti čia.

Remiantis šia informacija galima teigti, kad P. Paskovo ir jį perfrazavusio asmens teiginiai vakcinų nuo COVID-19 tema neatitinka tikrovės ir gali klaidinti skaitytojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)