Teiginiai


Portale „TrialSite“ rugpjūčio 11 dieną pasirodė publikaciją, kurioje dėstoma, jog neseniai prestižiniame „New England Journal of Medicine“ paskelbtas Masačusetso gydytojų mokslininkų atliktas tyrimas pateikė nerimą keliančių išvadų. Esą asmenys, visiškai paskiepyti ir dar gavę sustiprinančiąją COVID-19 vakcinos dozę, iš tikrųjų žymiai lėčiau pasveiksta nuo ligos ir stebėtinai, net ilgiau išlieka užkrečiami, palyginti su neskiepytais asmenimis.

Remiantis minėtu tyrimu teigiama, kad paskiepyti žmonės išlieka penkis kartus labiau užkrečiami nei tie, kurie nebuvo skiepyti, praėjus dešimčiai dienų po užsikrėtimo SARS-CoV-2. Kitaip tariant, esą vakcinuoti asmenys ir toliau perduoda ligą žymiai daugiau nei neskiepytieji.

Verdiktas


Visi šie teiginiai yra prasimanymas ir melas, o tiesa tik tai, kad mokslininkai atliko tyrimą, kuriuo siekė nustatyti, kiek ilgai koronavirusu užsikrėtęs žmogus gali juo užkrėsti ir kitus. Tyrėjai skelbia, kad jų duomenys rodo, jog kad kai kurie asmenys, užsikrėtę Omikron ir Delta variantais, išskiria gyvybingą virusą praėjus daugiau nei 5 dienoms nuo simptomų atsiradimo arba pradinio teigiamo PGR testo. Tačiau didžioji dauguma tyrimo dalyvių buvo nebeužkrečiami jau po 4-5 dienų.

Tyrėjai taip pat konstatavo, kad „nors buvo įrodyta, kad vakcinacija sumažina užsikrėtimo dažnį ir ligos sunkumą, mes nenustatėme didelių vidutinės viruso plitimo trukmės skirtumų tarp neskiepytų, paskiepytų dviem dozėmis ir paskiepytų sustiprinančiąja doze“.

Taigi, tyrimo autoriai tikrai nenustatė, jog paskiepyti žmonės išlieka penkis kartus labiau užkrečiami nei tie, kurie nebuvo skiepyti, praėjus dešimčiai dienų po užsikrėtimo SARS-CoV-2.

Melo detektoriaus komentaras


Šis tyrimas pirmą kartą buvo paskelbtas šių metų kovo 2 d., o liepos 21-ąją tyrimo autoriai apie savo išvadas parašė laišką žurnalo „New England Journal of Medicine“ redaktoriui.

Paaiškinta, jog toks tyrimas buvo atliktas, nes sunkaus ūminio kvėpavimo sindromo koronaviruso (SARS-CoV-2) Omikron (B.1.1.529) variantas turi trumpesnį inkubacinį laikotarpį ir didesnį perdavimo greitį nei ankstesni variantai, todėl JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) rekomendavo sutrumpinti griežtą užsikrėtusių asmenų izoliavimo laikotarpį nuo 10 dienų iki 5 dienų nuo simptomų atsiradimo arba po pirminio teigiamo testo.

Tačiau pabrėžiama, kad omikroninio varianto viruso skilimo kinetika ir kultivuojamo (gyvybingo) viruso išsiskyrimo trukmė nebuvo gerai ištirta, todėl mokslininkai ir ėmėsi šio tyrimo.

Jame nuo 2021 m. liepos iki 2022 m. sausio dalyvavo 66 žmonės, iš kurių 32 sirgo Delta variantu, o 34 – Omikron. Tyrėjai pabrėžė, jog dalyvių charakteristikos buvo panašios abejose variantų grupėse, išskyrus tai, kad daugiau dalyvių, sergančių Omikron infekcija, buvo revakcinuoti nei tie, kurie sirgo Delta infekcija (35 proc. ir 3 proc.).

Nustatyta, kad laiko mediana nuo pradinio teigiamo PGR tyrimo iki tol, kol virusas jau buvo nebeperduodamas, buvo 4 dienos Delta grupėje ir 5 dienos Omikron grupėje.

„Mūsų duomenys rodo, kad kai kurie asmenys, užsikrėtę Omikron ir Delta variantais, išskiria gyvybingą virusą praėjus daugiau nei 5 dienoms nuo simptomų atsiradimo arba pradinio PGR teigiamo testo“, – teigė tyrėjai.

Tačiau jie pabrėžė, kad tyrimas buvo nedidelės imties, o tai riboja tikslumą ir galimybę sumaišyti, lyginant pagal variantą, vakcinacijos būseną ir užsikrėtimo laikotarpį. Todėl jie rekomendavo atlikti papildomus tyrimus, kad būtų galima susieti viruso variantą su jo gyvybingumu ir perdavimo galimybe, kad būtų galima informuoti apie tinkamus izoliacijos laikotarpius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją