Teiginiai
Verdiktas
Kodais E904 ir E120 žymimi maisto pramonėje naudojami priedai nėra susiję su svirplių milteliais. Kodu E904 žymima glajinė medžiaga šelakas, o E120 – kaip dažiklis dažniausiai naudojamas karminas.
Melo detektoriaus komentaras
Diskusiją apie svirplių miltelių naudojimą maisto pramonėje sukėlė naujas, nuo sausio 24 d. įsigaliosiantis, Europos Komisijos reglamentas. Juo bus leidžiama naudoti Acheta domesticus miltelius įvairiuose maisto produktuose, pavyzdžiui, duonos gaminiuose, šokolade, sausainiuose, makaronuose ir kituose.
Dalį socialinių tinklų vartotojų ši žinia šokiravo ir išgąsdino, nors kitose rinkose vabzdžiai ir jų produktai maisto pramonėje naudojami jau ne vienus metus. Kai kurie puolė dalintis žinutėmis, kuriose nurodoma esą po E raide žymimais maisto priedais, kurie ir šiuo metu jau naudojami įvairiuose produktuose, slepiasi būtent svirplių milteliai. Vienoje tokioje žinutėje nurodoma, kad svirplių milteliai žymimi kodais E904 ir E120.
Ši informacija – klaidinga. Nors paminėti priedai iš tiesų yra vienaip ar kitaip susiję su vabzdžiais, svirplių miltelių jie nežymi.
Lietuvos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. patvirtintame įsakyme, kuriame išvardyti leidžiami vartoti maisto priedai, aiškiai nurodoma, kad kodu E904 žymima glajinė medžiaga – šelakas. Šią medžiagą Visuotinė lietuvių enciklopedija apibrėžia taip: „šelãkas (ol. schellak – žvynelis), gamtinė derva, gaunama iš vabzdžių, parazituojančių ant kai kurių tropinių augalų, išskyrų. Geltonai rudi ploni žvyneliai, susidarę iš organinių rūgščių ir jų darinių, vaškų (3–6 %). Minkštėja 77–85 °C temperatūroje, tirpsta daugelyje organinių tirpiklių, šarminiame vandenyje. Spiritinis šelako lakas ir politūra buvo naudojami brangių baldų, stiklo ir metalo dirbinių apdailai. Šelako dedama į nitrolakus (5–20 %), kad dangos labiau blizgėtų, geriau sukibtų su paviršiumi, būtų elastingos, į glajus (maisto priedas E904) saldainiams, vaistų tabletėms ir piliulėms glazūruoti.“
E120 kodu žymima medžiaga taip pat nėra svirplių milteliai. Tai – kochinelas, dar vadinamas karmino rūgštimi arba karminu. Ta pati enciklopedija pateikia tokį karmino apibrėžimą – „sudėtinga organinė rūgštis. Gaunamas skydamarių pobūrio košenilių pateles užpylus karštu vandeniu ir acto rūgštimi. Tirpsta vandenyje ir šarmuose. Ryškiai raudoni dažai. Naudojamas maisto pramonėje, parfumerijoje, mikroskopu tiriamiems preparatams dažyti.“
Abu šie priedai yra plačiai naudojami maisto pramonėje dar nuo praėjusio šimtmečio, juos leidžiama naudoti Europos Sąjungos šalyse.
- Šaltiniai
- Į S A K Y M A S DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53:2003 „LEIDŽIAMI VARTOTI MAISTO PRIEDAI“ PATVIRTINIMO 2003 m. gruodžio 31 d. Nr. V-793
- KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO REGLAMENTAS (ES) 2023/5 2023 m. sausio 3 d. kuriuo leidžiama pateikti rinkai naminių svirplių Acheta domesticus miltelius, iš kurių pašalinta dalis riebalų, kaip naują maisto produktą ir iš dalies keičiamas Įgyvendinimo reglamentas (ES) 2017/2470
- Maisto priedai ir jų mišiniai
- karminas
- E120 – Carmines
- E904 - Shellac
- šelakas