Austrija. Žmonės įšėjo į gatves paskelbus visuotinį karantiną nesibadžiusiems“, – skelbiama vaizdo įrašo komentare, kuriuo pasidalino „Youtube“ paskyra „ŠEIMOS GYNIMO FORUMAS“. Kiek daugiau nei minutės trukmės reportaže matyti, kaip žmonių minia stumiasi gatve garsiai skanduodami.

Iš tiesų, šis vaizdo įrašas nei su karantinu, nei su pandemija apskritai nėra susijęs. Atlikus vaizdų paiešką „InVid“ įrankiu paaiškėjo, kad kadrai buvo nufilmuoti 2019 metais Austrijos mieste Graze, kur vyko futbolo sirgalių eitynės.

Iš balkono nufilmuotame vaizdo įraše matyti skanduojantys vokiečių futbolo komandos „Borussia Moenchengladbach“ fanai. Tuo pačiu vaizdo įrašu su prierašu „Maždaug 6000 fanų dalyvavo Europos lygos rungtynėse „Borussia Moenchengladbach“ prieš „Wolfsberger AC“ Grazo „Merkur“ arenoje. Daugelis iš jų prieš tai dalyvavo fanų eitynėse nuo miesto centro iki rungtynių vietos.“ 2019 m. lapkričio 29 d. pasidalino „Youtube“ kanalas „RP ONLINE – WIR SIND SPORT“.

To paties įrašo pasidalinimų maždaug tuo pačiu metu galima rasti ir „Facebook“ socialiniame tinkle (pav.1, pav.2).

Išvados

„Youtube“ pasidalintas vaizdo įrašas buvo klaidingai susietas su protestais prieš karantino suvaržymus, kai iš tiesų jame vaizduojama 2019 m. Austrijoje vykusi futbolo sirgalių eisena iki rungtynių vietos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją