„Užvakar ITALU POLICIJA parodė ,kad Stovi UŽ SAVO TAUTA ,o ne UŽ Žmonių Žlugimą Ir Blogus Jų Ketinimus.... ŠAUNUOLIAI ! ! ČIA TAI VYRAI !“, – kovo 24 dieną savo paskyrose skelbė viena socialinio tinklo „Facebook“ dalyvė, dalindamasi protestą vaizduojančiu vaizdo įrašu. Šis įrašas buvo pasidalintas 6,7 tūkst. kartų, peržiūrėtas – daugiau nei 123 tūkst. kartų.

Tam, kad įsitikinti, kada iš tiesų buvo nufilmuoti vaizdo įraše matomi vaizdai, pakako patikrinti filmuką „InVid“ vaizdų analizatoriumi. Atlikus atskirų vaizdo įrašo kadrų paiešką paaiškėjo, kad reportaže matyti visai ne šių metų kovo mėnesio įvykiai, o 2013 metų gruodžio 9 dieną Turine, Italijoje, vykusio protesto vaizdai.

Savaime aišku, protestas nebuvo susijęs nei su pandemija, nei su karantino suvaržymais, kadangi vyko prieš 7 metus.

Apie šiuos protestus lietuvių kalba 2013 m. gruodį pranešė ir BNS. Protestuotojai reikalavo mokesčių smulkiesiems verslininkams sumažinimo blokuodami kelius, stabdydami traukinių eismą ir mėtydami į pastatus akmenis. Grubių susibūrimų metu kliuvo ir policijos pareigūnams – pastaruosius įniršę protestuotojai taip pat apsvaidė akmenimis.

Vis dėlto, ramybės minutę, kai protestas pakrypo taikia linkme, pareigūnai nusiėmė šalmus ir, laikydami juos po pažastimi, spaudė rankas protestuojantiems. Tokį veiksmą vyrai paaiškino vienybės troškimu. Protestui aprimus pareigūnai tvirtino supratę esantys tokie patys darbininkai, priversti išgyventi iš kuklaus atlyginimo, kaip ir gatvėse susirinkę piliečiai.

Turine vykę protestai siejami su judėjimu „Forconi“ (Šakės), kurį pradėjo prieš mokesčių didinimą sukilę Sicilijos ūkininkai. Vėliau prie ūkininkų prisidėjo smulkieji verslininkai, amatininkai, parduotuvių savininkai ir sunkvežimių vairuotojai. Panašūs protestai tomis dienomis vyko ir kituose Italijos miestuose.

Remiantis šia informacija galima teigti, kad socialiniuose tinkluose išplatinti pranešimai, esą nufilmuotas protestas vyko pastarosiomis dienomis ir yra susijęs su karantino suvaržymais – klaidingi. Iš tiesų ši vaizdo medžiaga buvo nufilmuota 2013 m. gruodžio 9 d. Turine vykusio protesto metu, smulkiesiems verslininkams reikalaujant mažesnių mokesčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją