COVID-19 neegzistuoja.

D. Icke neturi jokio medicininio ar mokslinio išsilavinimo, niekada nėra atlikęs jokių tyrimų – jis yra buvęs futbolininkas, pramogų pasaulio atstovas. Jo skleidžiamos sąmokslo teorijos visada viešai išardomos. Tai – žmogus, kuris tiki, kad pasaulį valdo driežažmogiai, apsimetę žmonėmis. Tačiau tai netrukdo pseudomokslą ir sąmokslo teorijas platinantiems portalams jo pasisakymus pateikti kaip ekspertiškus. Šį kartą tai padarė „YouTube“ vartotojas „laisvas šaunuolis“.

D. Icke vaizdo įraše dalinasi klaidinančiais teiginiais

Pateiktame vaizdo įraše D. Icke teigia, kad nėra COVID-19, nes a) nėra simptomų, nes ligai priskiriami kitų ligų (gripo ir lėtinių kvėpavimo takų) simptomai; b) atliekami PGR testai neparodo SARS-CoV-2 viruso, o „genetinį kodą“, kurį, pasak futbolininko, turi dauguma žmonių.

Klaidinanti informacija

Visų pirma, reikėtų pradėti nuo to, kad dauguma kvėpavimo takų infekcijų turi panašių simptomų. Jos infekuoja kvėpavimo takus, todėl pasireiškia, pavyzdžiui, kosulys, dusulys, užgulta nosis ir pan. Tačiau infekcijas gali sukelti skirtingi virusai – sezoninį gripą sukelia influenzos virusų padermės, o COVID-19 – koronavirusas. Tai parodė daugybė laboratorinių mokslinių tyrimų, kurie padėjo nustatyt ligą sukeliantį naująjį koronavirusą.

COVID-19 ir gripas turi panašių simptomų – kosulį, pakilusią temperatūrą, sunkumus kvėpuojant, raumenų ir galvos skausmus, skaudančią gerklę ar slogą.

Tačiau COVID-19 pažeidžia ne tik plaučius, bet ir daugybę kitų funkcijų, gali sukelti krešumo sindromą, dėl ko susidaro trombai kraujagyslėse, gali sukelti labai stiprų imuninės sistemos atsaką – vadinamą citokinų audrą, kuri gali negrįžtamai pažeisti daug organų. COVID-19 sukeliančio viruso ilgesnis inkubacinis ir žymiai ilgesnis užkrečiamumo periodas.

Kadangi SARS-CoV-2 yra pakankamai naujas, gana mažai žinoma apie liekamuosius reiškinius. Tačiau jau dabar pranešama apie galimus plaučių funkcijų, širdies, imuninės sistemos, neurologinius ir net psichinius sutrikimus, liekančius persirgus. Be to, COVID-19 mirštamumas yra kelis kartus didesnis negu sezoninio gripo – ~0.8%, kai sezoninio gripo – ~ 0,1 proc.

SARS-CoV-2 infekcijai organizme nustatyti atliekami realaus laiko PGR testai. Jiems naudojama itin jautri genetinės analizės technologija. Tačiau šie testai aptinka ne žmogaus genetinius kodus, o viruso genetinę medžiagą (arba RNR). Toks testas parodo, ar mėginio ėmimo metu asmuo yra užsikrėtęs SARS-CoV-2 virusu, ir gali jį platinti.

Taip pat pandemijos akivaizdoje ypatingai svarbu pabrėžti, kad reikia klausytis ekspertų – t. y. epidemiologų, virusologų, užkrečiamųjų ligų specialistų, kurie turi užtektinai žinių suprasti, kaip veikia virusas, kaip jis užkrečia organizmą, ir kaip valdyti jo plitimą. O ne žmonių, kurie nesiremia mokslo surinktomis žiniomis.

Todėl galima teigti, kad futbolininko D. Icke pasisakymai apie COVID-19 yra klaidinantys ir neatitinkantys tikrovės.