Teiginiai


Augalinės vakcinos buvo sukurtos tam, kad žmonės, valgydami maistą su vakcinomis, prieš savo valią būtų paskiepyti.

Verdiktas


Melas. Augaliniu pagrindu pagamintos vakcinos nereiškia, kad žmonės bus skiepijami per suvartojamą maistą jiems nežinant. Toks apibūdinimas tik atspindi vakcinos gamybos technologiją, kai skiepo komponentai yra pagaminami augalo lapuose, o vėliau iš jų pašalinami tam, kad būtų sujungti su kitomis medžiagomis. Pagaminta vakcina niekuo nesiskiria nuo kitų vakcinų, tai – skystis, suleidžiamas į žmogaus raumenį. Svarbu tai, kad, nors „augalinė“ vakcina buvo patvirtinta naudoti Kanadoje, ji nesulaukė Pasaulio sveikatos organizacijos palaiminimo dėl vakciną gaminusios įmonės savininkų ryšių su didžiaisiais tabako gamintojais. Dėl šios priežasties tolimesnė vakcinos autorizacija buvo atšaukta, o ją gaminusi įmonė – uždaryta.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų naudotojų dėmesį patraukė pranešimai apie tai, kad Kanadoje naudoti buvo patvirtinta pirmoji augalinė vakcina nuo COVID-19 ligos. Jau nuo praeitų metų vasaros imta dalintis žinia, neva tai – naujas būdas skiepyti žmones be jų sutikimo, nes vakcinos bus pradėtos tiekti maisto produktuose, o juos suvalgę žmonės pasiskiepys to nė neįtardami.

Tačiau tiesa apie augalines vakcinas yra visiškai kitokia.

Pirmoji „augalinė“ vakcina nuo SARS-Cov-2 viruso, pavadinimu „Medicago Covifenz“, Kanadoje buvo patvirtinta dar 2022 m. vasario 24 d. Nuo kitų vakcinų, saugančių nuo to paties viruso, ši skiriasi dėl savo pagaminimo technologijos (čia).

Klaidinančios žinutės

Jai gaminti naudojama augalinė technologija, kai viruso genetinis kodas perduodamas į augalo lapų ląstelę naudojant nekenksmingą bakteriją. Natūralus augalo ląstelės procesas naudojamas neinfekcinei baltyminei į virusą panašiai dalelei, imituojančiai COVID-19 sukeliantį smaigo baltymą, gaminti. Žmogaus imuninė sistema į šią dalelę reaguoja taip pat, kaip ir susidūrusi su tikruoju virusu, todėl pradedama antikūnų gamyba. Tokiu būdu sukuriamas imunitetas prieš tikrą virusą.

Į virusą panašioms dalelėms gaminti naudojami tabakui artimo augalo Nicotiana benthamiana lapai. Juose pagamintos dalelės surenkamos, išgryninamos ir sujungiamos su imunitetą stiprinančia pagalbine medžiaga. Tokiu būdu pagaminama vakcina.

Toks vakcinos gaminimo būdas pranašesnis už iRNR technologiją, nes augalo lapuose pagamintas daleles galima laikyti šaldytuve 2 – 8 laipsnių Celsijaus temperatūroje, kai, tuo tarpu, iRNR vakcinas būtina laikyti ekstremaliame šaltyje (čia).

Vis dėlto, nors pagrindinė šių vakcinų sudedamoji dalis pagaminama augalo lapuose ir todėl jos kartais vadinamos „augalinėmis“, iš tiesų skiepijamas tokia vakcina nė kiek nesiskiria nuo skiepijimo kitomis vakcinomis. Augalo lapai pasitelkiami tik vakcinos komponentui pagaminti, tačiau pagaminta vakcina suleidžiama į raumenį, visai kaip ir kitos nuo COVID-19 ligos apsaugančios vakcinos.

„Medicago Covifenz“ vakcina yra dvivalentė, taigi, imunitetui sukurti reikalingos dvi vakcinos dozės, suleidžiamos į raumenį, paprastai, žmogaus petį. Atlikus tyrimus buvo nustatyta, kad tokia vakcina suteikia 71 proc. apsaugą nuo įvairių COVID-19 infekcijos variantų ir 75 proc. apsaugą nuo Delta varianto (čia).

Tiesa, nors ši vakcina 2022 m. jau buvo patvirtinta naudoti Kanadoje, vos po metų, 2023 m. kovo 31 d. šis patvirtinimas buvo atšauktas, o vakcinos gamintoja „Medicago“, priklausanti „Mitsubishi Chemical Group“ – uždaryta (čia). „Mitsubishi Chemical Group“ savo sprendimą motyvavo tuo, kad „augalinę“ vakciną atsisakė pripažinti Pasaulio sveikatos organizacija. PSO nutarė nepatvirtinti vakcinos dėl „Medicago“ valdžiusios bendrovės ryšių su didžiaisiais tabako gamintojais (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją