Teiginiai

Žmonės bus priversti valgyti ledus iš plastiko.

Verdiktas

Manipuliacija. Tiesa, kad menininkė ir Edinburgo universiteto mokslininkė iš plastiko pagamino vaniliną (organinį junginį, kuris suteikia vanilei jos skonį ir kvapą). Tačiau šie ledai nėra valgomi ar parduodami.

Melo detektoriaus komentaras

„Jie nori, kad valgytume daugiau plastiko“ teigia vienas iš asmenų pasidalinęs šiuo vaizdo įrašu. „Ar manėte, kad jie sustos ties vabzdžiais ir dirbtine mėsa?“ retoriškai klausia kitas internautas.

Įgyvendindama savo paskutiniųjų metų studijų projektą Šv. Martino meno ir dizaino koledže menininkė Eleonora Ortolani kartu su Edinburgo universiteto mokslininke Joanna Sadler pagamino vanilinius ledus (čia).

E. Ortolani paaiškino, kad mokslininkai sukūrė fermentą, kurį patalpino į E. coli bakterijas, kad jos galėtų nutraukti itin stiprius ryšius tarp plastiko struktūros molekulių. Tada kitas fermentas susintetina šias nesusietas molekules į vaniliną. Vanilinas yra organinis junginys, suteikianti vanilei jos kvapą ir skonį (čia).

„Tą akimirką, kai pirmieji fermentai nutraukia plastiko struktūros grandinę, tai nebėra plastikas. Tai nebėra polimeras. Tai – monomerai. Tai – elementai“, – teigia menininkė Eleonora Ortolani (čia).

Klaidinanti žinutė

Ir nors ledai atrodo valgomi ir kvepia vanile, tačiau nei menininkė, nei mokslininkai neragavo ledų. Kadangi tai visai naujas produktas, niekam neleidžiama jo valgyti, kol jis nebus ištirtas ir pripažintas saugiu vartoti.

„[Ledai] turi praeiti lygiai tokius pačius reguliavimo ir maisto standartų procesus, kaip ir bet kuris kitas maisto ingredientas, ir tik po to, kai jis praeis visus šiuos procesus, jis galėtų būti naudojamas bet kokiame vartojimo produkte“, – sako biotechnologė Joanna Sadler (čia).

Vanilė yra vienas iš brangiausių prieskonių pasaulyje, tad prekybos centruose parduodama vanilė yra iš susintetinto vanilino. Viename moksliniame straipsnyje teigiama, kad 85 proc. pasaulyje pagaminamo vanilino sintetinama iš cheminių medžiagų, gaunamų iš iškastinio kuro, įskaitant žalią naftą (čia). Jei ateityje pavyktų iš plastiko gaminti vaniliną, tai sumažintų iškastinio kuro naudojimas ir kartu sumažėtų plastiko atliekų.

Menininkės projektas „Kalti skoniai“ (angl. „Guilty flavours“) atspindi jos nusivylimą plastiko atliekų gausa. Pusė pasaulio plastiko patenka tiesiai į sąvartynus, penktadalis netinkamai tvarkoma ir patenka į vandenynus ir tik 9 proc. plastiko yra perdirbama (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją