Teiginiai

Dėl tikrų maisto produktų trūkumo kai kurios šalys, ypač Kinija, ėmė gaminti kiaušinius iš plastiko.

Verdiktas

Melas. Indijos ir Kinijos maisto saugos institucijos jau prieš kelis metus paneigė gandus apie tai, kad šiose šalyse gaminami plastikiniai kiaušiniai, kuriuos žmonėms reikės vartoti. Socialiniuose tinkluose išplatintame vaizdo įraše nufilmuota žaislinių kiaušinių gamyba.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose jau kurį laiką galima pastebėti platinamus trumpus vaizdo įrašus, kuriuose esą užfiksuota dirbtinių kiaušinių gamyba iš plastiko. Tokius įrašus išplatinusių žmonių teigimu, kai kurios šalys tokiu būdu sprendžia tikrų maisto produktų trūkumo problemą, o ypač į plastmasinių kiaušinių gamybą yra įnikusi Kinija.

Internete pastebėti keli skirtingi vaizdo įrašai, kuriais bandoma perteikti tokią pačią žinutę – kad žmones ketinama maitinti netikrais maisto produktais. Vienuose jų pateikiami skirtingų namų sąlygomis nufilmuotų įrašų popuri, kituose – masiškai gaminami plastikiniai kiaušiniai.

Melagingos žinutės

Atlikus paiešką pagal raktinius žodžius internete pavyko rasti Indijos maisto saugos ir standartų tarnybos paneigimą, kuriame vartotojai nuraminami, kad nėra išrastos technologijos ar cheminių medžiagų, kurias panaudojus būtų galima sukurti valgomą kiaušinį. Be to, tarnyba atkreipė dėmesį, kad tokie plastikiniai kiaušiniai būtų niekam nenaudingi ekonomiškai, nes įprasti vištų kiaušiniai yra lengvai prieinamas ir pigus produktas. Išplatintoje žinutėje taip pat surašyti patarimai, kaip atskirti šviežius vištų kiaušinius nuo pasenusių (čia).

2018 m. ta pati institucija išleido ir internetinę brošiūrą, kurioje dar kartą paneigė tą patį mitą (čia).

Išskirsčius vaizdo įrašą, kuriame vaizduojama masinė kiaušinių gamyba, į atskirus kadrus ir su keliais iš jų atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką pavyko rasti keletą 2017 m. Kinijos naujienų portaluose publikuotų straipsnių, kuriuose kalbama apie tą patį vaizdo įrašą (čia, čia ir čia). Viename iš jų galima rasti ir Nandzingo viešojo saugumo biuro Jiangningo skyriaus oficialų komentarą, kuriame paneigiama, kad įraše nufilmuoti žmonėms vartoti skirti kiaušiniai. Komentare paaiškina, kad tai – žaisliniai kiaušiniai. Panašiai atrodančių produktų galima lengvai įsigyti internete, o kad tai yra tie patys vaizdo įraše matomi kiaušiniai įrodo kadruose matomos geltonos spalvos etiketės. Tokios pačios etiketės priklijuotos prie žaislinių kiaušinių elektroninėje parduotuvėje.

Vaizdo įraše (dešinėje) matomos etiketės sutampa su etiketėmis ant žaislinių kiaušinių, kuriuos galima įsigyti internetinėje parduotuvėje

Tai – ne vienintelis atvejis, kai interneto vartotojai gąsdinami, esą jie bus priversti valgyti plastikinį maistą. Anksčiau socialiniuose tinkluose buvo pasirodę panašių gandų apie plastikinius ryžius (čia) ir plastikinius ledus (čia), kuriuos „Melo detektorius“ jau paneigė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją