Teiginiai


Vaizdo įraše nufilmuota, kaip skęsta Didžiosios Britanijos birių krovinių laivas „Rubymar“, kurį vasario 19 d. Raudonojoje jūroje užpuolė Jemeno sukilėliai husiai.

Verdiktas


Vaizdo įraše vaizduojama 2013 m. įvykusi katastrofa, kai po gaisro nuskendo krovininis laivas „Atlantik Confidence“, jis nėra susijęs su vasario mėnesį Raudonojoje jūroje husių užpultu „Rubymar“. Šiandieniniais duomenimis, „Rubymar“ nėra nuskendęs, nors tokia rizika kyla dėl į mašinų skyrių prasiskverbusio vandens.

Melo detektoriaus komentaras


Vasario 19 d. socialiniuose tinkluose ėmė plisti kelių sekundžių trukmės vaizdo siužetas, kuriame nufilmuotas skęstantis laivas. Juo pasidalinę tvirtina, kad tai – tą pačią dieną hučių užpultas ir nuskandintas Didžiosios Britanijos krovininis laivas „Rubymar“.

Raudonojoje jūroje tęsiantis Jemeno sukilėlių husių, Vakarų gynybinių pajėgų ir krovininių laivų susidūrimams, vasario 18 d. iš tiesų buvo atakuotas Didžiosios Britanijos laivas „Rubymar“. Kelios pasaulio žiniasklaidos priemonės pranešė, kad laivas buvo stipriai pažeistas ir gali nuskęsti (čia, čia ir čia), tačiau kol kas galutinių žinių apie jo likimą nėra. Kaip pranešė portalas „Anadolu Ajansı“, šią savaitę nelaimės vietoje kartu su aplinkosaugininkais ir pareigūnais lankęsis Chudaidos miesto Jemene gubernatorius Al-Hassanas Taheras perpėjo, kad laivas bet kada gali nuskęsti, nes į jo mašinų skyrių prasiskverbė vanduo, o tokio laisvo nuskendimas sukeltų didžiulę ekologinę katastrofą (čia).

Klaidinančios žinutės

Vis dėlto, socialiniuose tinkluose išplatintas vaizdo įrašas neatspindi aukščiau aprašytų įvykių. Atvirkštinė vaizdų paieška parodė, kad jame nufilmuotas 2013 m. prie Omano krantų nuskendęs laivas „Atlantik Confidence“, gabenęs daugiau nei 30 mln. JAV dolerių (maždaug 27,7 mln. eurų) vertės plieno gaminių krovinį (čia).

Laivas nuskendo be įgulos valdomame mašinų skyriuje kilus gaisrui. Per keturias dienas po gaisro laivas prisipildė vandens ir nuskendo. Nelaimės aplinkybės buvo išsamiai išanalizuotos (čia, čia ir čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją