Teiginiai

Dylan Mulvaney tapo Ukrainos ginkluotojų pajėgų atstovė spaudai.

Verdiktas

Melas. Dylan Mulvaney netapo Ukrainos ginkluotojų pajėgų atstove spaudai. Nurodytas informacijos šaltinis yra satyrinių naujienų portalas „The Babylon Bee“. Tačiau kita translytė amerikietė vardu Sarah Ashton-Cirill dirbo Ukrainos teritorinės gynybos atstove spaudai. Ji laikinai nušalinta nuo savo pareigų dėl komentarų apie rusų propagandistus.

Melo detektoriaus komentaras

Teiginys, kad Dylan Mulvaney tapo oficialia Ukrainos kariuomenės atstove spaudai, buvo pasiskolintas iš satyrinių naujienų portalo „The Babylon Bee“ ir pateiktas kaip tikra informacija. Svetainė „Apie“ skiltyje pristatoma kaip „Geriausia pasaulyje satyros svetainė, visiškai neklystanti dėl savo teisingų teiginių. Rašome satyrą apie krikščioniškus, politinius ir kasdienio gyvenimo dalykus“ (čia).

„The Babylon Bee“ straipsnyje pramoginiais tikslais pateikiama ir daugiau klaidingų faktų. Pavyzdžiui, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis neva teigė, kad amerikietiškas alus „Bud light“ tapo Ukrainos ginkluotojų pajėgų rėmėju (čia). Puslapyje įkelta retušuota nuotrauka su Dylan Mulvaney veidu, bet uniforma ir karinis laipsnis yra toks pat kaip Sarah Ashton-Cirill – Ukrainos teritorinės gynybos pajėgų atstovės spaudai (čia).

Klaidinanti žinutė

Laisvai samdoma žurnalistė Sarah Ashton-Cirillo išvyko į Ukrainą rengti reportažus Rusijos invazijos metu. Netrukus ji užmezgė glaudžius ryšius su kariuomene ir nusprendė prisijungti prie Ukrainos teritorinės gynybos pajėgų, bet 2023 m. vasario mėn. buvo sužeista mūšio lauke. Pasveikusi Sarah pradėjo dirbti teritorinės gynybos pajėgų atstove spaudai. Dėl jos komentarų apie rusų propagandistus (neva jie visi bus sumedžioti, o vienas iš jų, nors nebuvo paminėtas tiesioginės transliacijos metu, sulauks atpildo už savo veiksmus) nuo šių metų rugsėjo mėnesio ji nušalinta nuo savo pareigų (čia).

Labai svarbu atskirti satyrą nuo tikrų, faktais pagrįstų naujienų. „Melo detektorius“ jau ne kartą rašė, kaip satyrinis turinys, sukurtas pramogų tikslais, tampa įrankiu skleisti klaidingą informaciją pateikus tokias žinutes kaip tikras naujienas (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją