Teiginiai


Pasaulyje daugėja Žemės drebėjimų. Turkijoje žemės drebėjimai yra neįprasta. Spalio mėn. įvykęs 5 balų žemės drebėjimas Slovakijoje yra pirmas stipresnis nei 2 balai nuo 1982 m. Žiniasklaida tyli apie žemės drebėjimus, o planeta įeina į „naują ciklą“.

Verdiktas


Melas. Žiniasklaida Lietuvoje praneša apie visus žemės drebėjimus. Slovakijoje ir Turkijoje stiprūs požeminiai smūgiai vyksta gana dažnai. Padidėjęs ar sumažėjęs seisminis aktyvumas planetoje yra normalu.

Melo detektoriaus komentaras


Vaizdo siužete vardijami žemės drebėjimai pasaulyje, bandomas sudaryti įspūdis, kad vyksta kažkas ypatingo, tačiau žiniasklaida tyli.

Pirmiausia aptariama Slovakija – tiesa, kad spalio mėn. Rytų Slovakiją supurtė 5 balų žemės drebėjimas, tačiau apie aukas ir didesnę žalą nepranešta. Žemės drebėjimai Slovakikoje nėra neįprasti. Vakarų Karpatų teritorija ir visa Slovakija gali būti laikoma vidutinio aktyvumo žemės drebėjimų teritorija. Netiesa, kad stipresni nei 2 balų drebėjimai ten reti – pavyzdžiui, 2020 m. gruodžio 29 d. Slovakijoje fiksuotas 6,4 balo drebėjimas, palydėtas keletu silpnesnių, bet taip pat daugiau nei 5 balų drebėjimų. Vaizdo siužete nepateikti šaltiniai, kuriais remiantis teigiama, kad spalio mėn. įvykęs drebėjimas yra pirmas toks stiprus nuo 1982 m.

Klaidinanti žinutė

Minimi ir itin tragiški bei daug aukų pareikalavę du 7,8–7,7 požeminiai smūgiai Turkijoje ir Sirijoje vasario mėn. Teigiama, kad žemės drebėjimai ten neįprasta. Tačiau tai – melas, nes Turkija yra viena aktyviausių pasaulyje žemės drebėjimų zonų. Taip yra, nes Anatolijos plokštę į Vakarus spaudžia dvi tektoninės plokštės – Arabijos ir Eurazijos.

Vien nuo šio amžiaus pradžios iki 2023 vasario Turkijos teritorijoje fiksuoti daugiau nei 10 drebėjimų, stipresnių nei 6–7 balai. Tiesa, vasario mėn. drebėjimas įvyko itin tankiai apgyvendintoje ir žemės drebėjimams ne taip gerai prisitaikiusioje vietovėje (pavyzdžiui, pastatai nestatyti pagal reikalavimus aktyviai žemės drebėjimų zonai), todėl pareikalavo itin daug aukų – daugiausiai per šių laikų istoriją.

Vaizdo siužete teigiama, kad 2023 m. stipriai daugėjo Žemės drebėjimų, tačiau žiniasklaida ignoruoja tokias žinias. Visų pirma, visi vaizdo siužete minimi žemės drebėjimai buvo aprašyti Lietuvos žiniasklaidoje (galite patikrinti, pasinaudoję „Google“ paieška), todėl melaginga teigti, kad žiniasklaida šias žinias ignoruoja.

Nors mokslininkams gerai pažįstamos aktyvios žemės drebėjimų zonos, visgi prognozuoti, kada įvyks kitas stiprus smūgis – sunku. Žemės drebėjimas įvyksta, kai masyvūs planetos plutos blokai staiga sujuda vienas pro kitą. Šie blokai, vadinami tektoninėmis plokštėmis, yra ant planetos mantijos – sluoksnio, kuris milijonus metų elgiasi kaip labai lėtai judantis skystis. Tam, kad būtų galima prognozuoti kitą požeminį smūgį, mokslininkams reikia daugiau duomenų, ypač kalbant apie trumpą laikotarpį.

Trumpalaikis seisminio aktyvumo padidėjimas ar sumažėjimas yra natūralus procesas. Nei žemės drebėjimų skaičiaus daugėjimas, nei mažėjimas nėra kaip indikacija, kad artėja stiprus super smūgis. Pastaraisiais metais fiksuojama daugiau žemės drebėjimų, bet ne todėl, kad jų daugiau vyksta, o todėl, kad tobulėja moksliniai instrumentai, kuriais sekamas seisminis aktyvumas visame pasaulyje.

Vaizdo siužetas užbaigiamas minint „Kuriančiosios visuomenės“ mokslininkus ir įvykius, kurie neva sutampa su jų teiginiais. Tačiau nei mokslininkai, nei teiginiai nėra įvardijami. Vaizdo siužete aprašyme minima, kad „planeta įeina į ciklą“, tačiau nepaaiškinama, koks tai ciklas. Be to, kaip rodo moksliniai duomenys, į jokį ciklą planeta neįeina – seisminis suaktyvėjimas yra normalu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją