Teiginiai

V. Zelenskis nusipirko Highgrove House dvarą, kuris anksčiau priklausė Didžiosios Britanijos karaliui Karoliui III. Pirkinys kainavo 20 mln. svarų sterlingų.

Verdiktas

Melas. Tiek Ukrainos, tiek Didžiosios Britanijos nepriklausoma žiniasklaida tokią informaciją įvardijo klastote, kurią skleidžia Rusijos propagandiniai kanalai. Highgrove House dvaras iki šiol priklauso karaliui Karoliui III.

Melo detektoriaus komentaras

Žinia, apie tai, kad V. Zelenskis nusipirko Highgrove House dvarą, pasirodė interneto svetainėje „,The London Crier“. Joje teigiama, kad pardavimą patvirtino šeši atleisti dvaro darbuotojai. Grantas Harroldas, buvęs karaliaus liokajus, 2004–2011 m. dirbęs Karoliui III Highgrove House dvare, esą pateikė nuomonę, kad paskutinės sandorio detalės buvo suderintos per Olenos Zelenskos vizitą Jungtinėje Karalystėje vasario 29 dieną.
Klaidinanti žinutė

Tačiau visi šie teiginiai – ir apie dvaro pardavimą, ir apie tai patvirtinančius liudininkus yra melas.

Svetainė „London Crier“ buvo sukurta tik 2024 m. kovo 26 d., likus savaitei iki datos, kai buvo išplatintas straipsnis apie Highgrove House rezidencijos pardavimą. Šioje „The London Crier“ straipsnius publikuoja anoniminiai vartotojai. Be to, straipsnyje apie V. Zelenskį nėra nei kvitų, nei pirkimo-pardavimo sutarties nuotraukų – nieko, kas galėtų patvirtinti būsto pirkimą (čia ir čia).

Tačiau svetainėje yra nuoroda į „YouTube“ vaizdo įrašą, kuriame skleidžiamas klaidingas teiginys. Vaizdo įraše kalbama, kad tai, jog V. Zeenskis įsigijo karališkosios šeimos dvarą, patvirtino buvęs britų karališkosios šeimos liokajų Grantas Harroldas.

Jis pats per savo atstovus žiniasklaidą informavo, kad niekam ir niekada tokios informacijos nepatvirtino, nes ji yra melaginga.

G. Harroldas, kuris dabar yra karališkasis komentatorius, „The Times“ sakė , kad istorija ir interviu, kuriais ji esą buvo paremta, buvo visiškai išgalvoti. Jo atstovė sakė: „Ši istorija yra visiškai klaidinga ir Grantas to nekomentavo. Nebuvo jokio interviu“ (čia).

Kijevas netgi buvo priverstas viešai paneigti Highgrove House dvaro pirkimo ir pardavimo istoriją, kuri turi panašumų su kitais bandymais, nepagrįstais jokiais faktais, teigti, kad Volodymyras ir Olena Zelenskiai finansiškai gauna naudos iš Ukrainos karo.

Ukrainos valstybinė žiniasklaida pranešė: „Tai klastotė. Didžiosios Britanijos žiniasklaidoje nėra informacijos apie tai, kad V. Zelenskio būtų įsigijęs dvarą ir nėra oficialių pareiškimų šiuo klausimu“ (čia).

Ukrainos kovos su dezinformacija centras informaciją apie Highgrove House dvaro pardavimą apibūdino kaip Rusijos propagandos išradimą. Bet kuriuo atveju, tai ne pirmas kartas, kai pranešimai apie tariamus prezidento V. Zelenskio pirkinius yra melagingi. Ukrainos kovos su dezinformacija centras stebėsenos metu taip pat nustatė, kad šią „naujieną“ skleidžia „The Intel Drop“ leidinys, kuris jau buvo pastebėtas platinant antiukrainietiškas klastotes, taip pat Rusijos naujienų tinklalapių tinklas „Pravda“ (čia).

Oficialioje Highgrove House dvaro interneto svetainėje teigiama, kad nuo 1980 metų tai yra privati Jų Didenybių karaliaus Karolio III ir karalienės Kamilės rezidencija netoli Tetberio Glosteršyre. Nuo 1980 m., kai Jo Didenybė Karalius pirmą kartą atvyko į Highgrovą, jis daug jėgų skyrė namą supantiems sodams, kurie yra žinomi kaip vieni labiausiai įkvepiančių ir novatoriškiausių Jungtinėje Karalystėje, pertvarkyti (čia).

Rusijos propagandos kanalai pakankamai dažnai skleidžia dezinformaciją, kurios tikslas yra kompromituoti V. Zelenskį ir įrodyti, kad pinigus, kuriuos Ukraina gavo iš Vakarų šalių, kad atsispirtų Rusijos invazijai į savo teritorijas, jis leidžia prabangiems pirkiniams.

„Melo detektorius“ jau paneigė, kad V. Zelenskis įsigijo dvi prabangias jachtas, kurių vertė siekia 70 mln. eurų (čia), kad O. Zelenska „Cartier“ papuošalams išleido daugiau nei milijoną JAV dolerių (čia), kad V. Zelesnkio uošvė įsigijo 5 mln. eurų vertės vilą Egipte (čia), kad pats V. Zelenskis nusipirko nacių propagandos ministro Goebbelso vilą, kurios vertė – daugiau nei 8 mln. eurų (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją