Teiginiai


Australijoje vaikams į nosį įpurškiama nežinoma vakcina.

Verdiktas


Melas. Vaizdo įraše užfiksuota ne Australijos, o Airijos skiepijimo programos nuo gripo įgyvendinimas. Tėvams rekomenduojama paskiepyti vaikus nuo gripo su įpurškiama vakcina, tačiau prievolės nėra ir jie turi teisę atsisakyti.

Melo detektoriaus komentaras


Pirmas dalykas, kuris suglumino socialinių tinklų naudotojus – vieta, kur buvo nufilmuotas vaizdo įrašas. Siužeto kairiajame kampe matosi Airijos nacionalinio transliuotojo „RTE“ logotipas. Taip pat matosi ir vaikų mokyklinių uniformų emblema ir pavadinimas: „Trinity Primary School“ (liet. „Trinity“ pradinė mokykla). Mokykla yra Airijoje, o ne Australijoje (čia).

Vaizdo įraše užfiksuota Airijos 2023/2024 m. sezoninio gripo skiepijimo programa, kuria gali pasinaudoti visi vaikai nuo 2 iki 17 metų. Tėvams siūloma paskiepyti vaikus nemokama įpurškiama vakcina, kuri, kaip įvardija Airijos sveikatos ir saugos tarnyba (angl. Health Service Executive) „<...> yra saugi, greita ir neskausminga priemonė apsaugoti vaikus nuo gripo šią žiemą. Vakcina taip pat sumažina riziką, kad vaikai perduos infekciją kitiems asmenims, įskaitant vyresnius, labiau pažeidžiamus asmenis“ (čia).

Klaidinanti žinutė

Gripo sezono metu Airijoje vaikai gali būti skiepijami šeimos gydytojo, vaistininko ar net mokykloje. Jei tėvai leidžia paskiepyti savo vaiką nuo gripo, Sveikatos ir saugos tarnybos darbuotojai gali ateiti į tokias mokyklas kaip „Trinity“ ir įpurkšti vakciną (čia).

Profesorė Breda Smyth, Sveikatos ir saugos tarnybos vyriausioji gydytoja-specialistė, lankėsi „Trinity“ pradinėje mokykloje ir ragino visus tėvus apsvarstyti galimybę paskiepyti savo vaikus, kol susirgimų ir skaičius nepradėjo smarkiai augti (čia).

Airijoje įpurškiami skiepai nuo gripo naudojami nuo 2013 metų (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją