Teiginiai


Vanduo nuo Marso paviršiaus išnyko momentaliai, ten egzistavo gyvybė.

Verdiktas


Netiesa. Mokslininkų teigimu, vanduo nuo Marso paviršiaus palaipsniui. Įrodymų apie ten egzistavusią gyvybę nėra.

Melo detektoriaus komentaras


Ankstyvoje Marso istorijoje jo paviršiuje galėjo egzistuoti vandens, kurio tūris maždaug prilygsta pusei Atlanto vandenyno – vadinasi, visa Marso planeta galėjo būti padengta vandenynu, kurio gylis maždaug 1,5 km.

Dabar likęs vanduo Marso paviršiuje yra sustingęs į ledą. Kaip nuo Marso paviršiaus dingo vanduo – nėra toks paprastas atsakymas. Šiuo metu keliamos įvairios teorijos.

Klaidinanti žinutė

Pavyzdžiui, 2022 metais NASA mokslininkai prestižiniame žurnale „Science“ publikavo analizę, kurioje teigiama, kad daug vandens iš tikrųjų iš planetos niekur nedingo, o pateko į įvairius mineralus, kurių struktūroje yra vandens, ypač molio ir sulfatų, kokių yra Marse. Tačiau, panašu, kad ne visas vanduo pateko į mineralus – dalis visgi išgaravo atsidūrė ir Marso atmosferoje.

Visa tai neįvyko „momentaliai“, kaip teigiama vaizdo įraše, o per ilgą laiko tarpą, plonėjant atmosferai, keičiantis sąlygoms, prieš maždaug 3 mlrd. metų.

Be to, nors vaizdo įraše bandoma susieti vandenį ir gyvybę (vaizdo įraše yra titras „kas sunaikino gyvybę Marse?“), svarbu pabrėžti, kad vanduo yra būtinas gyvybei, kaip ją suprantame, tačiau vanduo automatiškai nereiškia gyvybės.

Pavyzdžiui, manoma, kad Jupiterio palydove Europoje vandens po storu ledo sluoksniu yra 2–3 kartus daugiau negu Žemėje, tačiau tai nereiškia, kad ten užsimezgė gyvybė.

Kol kas įrodymų, kad Marse tikrai egzistavo gyvybė, dar nėra surasta, nors to mokslininkai ieško jau keletą dešimtmečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją