Teiginiai

Prancūzija ruošiasi Ukrainoje dislokuoti 2 tūkst. karių, kurie padėtų ukrainiečiams kovoti su Rusija.

Verdiktas


Melas. Prancūzija neturi jokių ketinimų siųsti savo karių į Ukrainą kariauti, o Rusijos pareiškimus, kad ji esą ruošiasi tai daryti, vadina dezinformacija.

Melo detektoriaus komentaras

Situacija tarp Rusijos ir Prancūzijos vis aštrėja nuo vasario pabaigos, kai Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, jog nereikia atmesti galimybės svarstyti siųsti karius į Ukrainą.

Tačiau, nors E. Macronas tiesiogiai neatmetė sausumos pajėgų siuntimo į Ukrainą galimybės, nėra jokių įrodymų, kad jis tai žadėjo (čia).

Tuo metu Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) vadovas Sergejus Naryškinas pareiškė, kad Rusija turi žvalgybos duomenų, jog Prancūzija ruošiasi išsiųsti į Ukrainą 2 tūkst. savo karių (čia).

Klaidinanti žinutė

Nepatvirtinti S. Naryškino teiginiai pasirodė tą pačią dieną, kai generolas generolas Pierre'as Schillas, Prancūzijos sausumos pajėgų vadas, pareiškė, kad Prancūzijos kariuomenė yra pasirengusi „griežčiausioms kovoms“. P. Schilas konkrečiai neminėjo Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą ir konflikto plitimo rizikos, tačiau sakė, kad „krizės šaltinių daugėja ir kelia pavojų, kad ji gali plisti ar išsiplėsti“ (čia).

P. Schillas sakė, kad Prancūzija per 30 dienų galėtų surinkti 20 000 karių diviziją į koaliciją ir vadovauti maždaug 60 000 karių armijai, prisijungdama prie kitų sąjungininkų tautų.

Prancūzijos gynybos ministerija Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos vadovo pasisakymus apie į Ukrainą siunčiamus 2000 prancūzų karių išvadino dezinformacija. „Rusijos užsienio žvalgybos direktoriaus Sergejaus Naryškino surengtas manevras dar kartą iliustruoja Rusijos sistemingą dezinformacijos naudojimą“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime. „Manome, kad tokia provokacija yra neatsakinga“ (čia).

Pastarosiomis savaitėmis Prancūzijos ir Rusijos santykiai dar labiau pablogėjo, kai Paryžius padidino savo paramą Ukrainai, įskaitant dvišalio ilgalaikio saugumo susitarimo pasirašymą ir pažadą išsiųsti daugiau tolimojo nuotolio sparnuotųjų raketų.

Prancūzija šią savaitę užblokavo netikrą interneto svetainę, kviečiančią Prancūzijos piliečius prisijungti prie karo Ukrainoje, ketvirtadienį pranešė Gynybos ministerija. Svetainėje, kuri dabar nepasiekiama, teigiama, kad 200 000 prancūzų buvo pakviesti „užsiregistruoti Ukrainoje“, o imigrantams buvo suteikta pirmenybė. Nuoroda į svetainę, kuri buvo panaši į tikrą Prancūzijos armijos verbavimo portalą, buvo paskelbta X, anksčiau buvusiame „Twitter“, pranešė Prancūzijos gynybos ministerija (čia).

Ministerija įvertino, kad ši netikra svetainė yra Rusijos dezinformacijos kampanijos dalis, o jos tikslas – įrodyti prancūzams, kad jų šalies valdžia išties ketina savo karius siųsti į Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją