Teiginiai

FDA (JAV Maisto ir vaistų administracija – aut. past.) įspėja tėvus, kad COVID skiepai mažamečiams sukelia mirtinus traukulius (čia).

Verdiktas

Melas. FDA nepaskelbė tokio įspėjimo tėvams, o naujausiame tyrime, kurį finansavo FDA, nors ir nustatyta, kad COVID-19 skiepai gali sukelti traukulius, tačiau jie tikrai nėra mirtini.

Melo detektoriaus komentaras

FDA užsakė ir finansavo tyrimą, kurio tikslas buvo nustatyti vienavalenčių „Pfizer“, „Moderna“ ir „Novavax“ COVID-19 vakcinų saugumą vaikams nuo 6 mėnesių iki 17 metų.

Tyrime dalyvavo daugiau nei 4 mln. vaikų (čia). Tyrėjai nagrinėjo 15 sveikatos sutrikimų po skiepijimo, įvestų į duomenų bazes. Tada jie palygino vaikų nuo 6 mėnesių iki 17 metų amžiaus rodiklius su 2019 m., 2020 m. arba abiejų metų foniniais rodikliais.

Tyrėjai nustatė tik du sutrikimus, kurie atsiranda po COVID-19 vakcinos. Vienas jų - miokardito arba perikardito atvejai paaugliams, tačiau gauti duomenys atitinka anksčiau paskelbtas ataskaitas.

Naujas signalas buvo dėl traukulių. Iš viso per septynias dienas po mRNR injekcijos tarp 2-4/5 metų vaikų buvo užregistruoti 72 traukulių atvejai. Dauguma jų įvyko per tris dienas nuo vakcinos gavimo.

„Naujas signalas, aptiktas dėl priepuolių/traukulių jaunesniems vaikams, turėtų būti toliau tiriamas atliekant išsamų epidemiologinį tyrimą“, - pabrėžė tyrėjai. Tačiau mokslininkai tikrai nenustatė, kad traukuliai būtų mirtini.

Pažymėtina ir tai, kad paskelbtos išvados kol kas yra preliminarios, šis tyrimas dar nebuvo recenzuotas, jame pranešama apie naujus medicininius tyrimus, kurie dar turi būti įvertinti, todėl neturėtų būti naudojami vadovaujantis klinikine praktika (čia).

Prieš kelerius metus buvo atliktas tyrimas, kuriuo nustatyta, kad po vakcinacijos vaikus ištikę su karščiavimu susiję priepuoliai neturės įtakos vystymuisi ir elgesiui (čia).

„Po vakcinacijos gali atsirasti karščiavimo priepuolis ir, suprantama, gali būti gana varginantis tėvus. Dėl to tėvai taip pat gali prarasti pasitikėjimą vakcinomis. Dabar tėvams bus palengvėjimas, kai jie išgirdo, kad karščiavimo priepuolis po vakcinacijos neturi įtakos vaiko vystymuisi“, - sakė tyrimo autorė dr. Lucy Deng, kuri yra Nacionalinio imunizacijos tyrimų ir stebėjimo centro Sidnėjuje pediatrė.

Vaikai nuo 6 mėnesių iki 5 metų nuo COVID-19 ligos JAV buvo pradėti skiepyti 2022 metų birželį. Per tris mėnesius šios amžiaus grupės asmenims buvo suleista maždaug vienas milijonas dozių.

Po jų pranešta apie įprastus skiepų šalutinius poveikius, retai buvo pranešta apie rimtus nepageidaujamus reiškinius (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją