Teiginiai


Vitaminas K nėra tiesiog vitaminas. Injekcijoje yra arba benzilo alkoholis, arba polisorbato, todėl vitamino K injekcija vaikams yra toksiška.

Verdiktas


Melas. Ir medikai, ir mokslininkai teigia, kad vitamino K injekcija gimus yra saugiausia ir veiksmingiausia intervencija, padedanti išvengti retos, bet potencialiai mirtinos kraujavimo dėl vitamino K trūkumo būklės. JAV vitaminas K naujagimiams saugiai naudojamas nuo 1961 metų.

Melo detektoriaus komentaras


Vitaminas K yra svarbi maistinė medžiaga. Jį organizmas naudoja padėti kraujui krešėti ir sustabdyti kraujavimą. Suaugusieji vitamino K gauna iš maisto, kurį valgo, ir iš žmogaus žarnyne gyvenančių bakterijų. Kūdikiai gimsta su mažu vitamino K kiekiu ir neturi pakankamai bakterijų, kad jie patys pasigamintų vitamino K. Todėl viena vitamino K injekcija padidina mažą vitamino K kiekį gimus (čia).

Jei kūdikiai negautų vitamino K injekcijos, jiems grėstų nekontroliuojamas kraujavimas, vadinamas vitamino K stokos kraujavimu, jei jų vitamino K lygis nukrenta per žemai ir jie negavo dozės, kuri išlaikytų juos tol, kol valgys kietą maistą. Nors nedažnai, kraujavimas dėl vitamino K trūkumo gali turėti katastrofiškų pasekmių, galinčių sukelti motorinių įgūdžių trūkumą, ilgalaikes neurologines, pažinimo ar vystymosi problemas, organų nepakankamumą arba net mirtį (čia).

Teigiama, kad vitaminas K yra viena iš nedaugelio intervencijų, kurioms beveik nėra jokio šalutinio poveikio rizikos, išskyrus laikiną injekcijos skausmą. Vėlgi, niekas nėra 100 proc., tačiau vienintelis dokumentuotas poveikis yra kraujosruva injekcijos vietoje kai kuriems kūdikiams (čia).

Nors vitamino K injekcija ką tik gimusiems kūdikiams švirkščiama nuo 1961 metų, skiepų šalininkai ir dabar ją yra apipynė įvairiais mitais, kurių populiariausi, kad vitamino K injekcijoje yra benzilo alkoholio, polisorbato, todėl vitamino K injekcija vaikams yra toksiška.

Klaidinanti žinutė

Injekcijoje, skirtoje kūdikiams apsisaugoti nuo kraujavimo, išties naudojamas nedidelis benzilo alkoholio kiekis, o jo paskirtis apsaugoti injekcija nuo užteršimo bakterijomis. Ekspertai teigia, kad naujagimis turėtų gauti daug daugiau, maždaug 100 kartų didesnį kiekį, nei vartojama, kad benzilo alkoholis sukeltų kokį nors šalutinį poveikį (čia).

Nėra mokslinių duomenų, patvirtinančių teiginį, kad vitamino K produktuose naudojamas polisorbatas yra pavojingas. Duomenys apie polisorbatą ir nevaisingumą gauti iš tyrimų su žiurkėmis, kai dozės buvo daugiau nei 17 kartų didesnės nei vartojant vitaminą K. Be to, vėliau vaikai gauna daug didesnes polisorbato dozes su maistu ir gėrimais nei vartojant vitaminą K, nes jis yra įprastas produktų, pavyzdžiui, šaldytų desertų, ingredientas (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją