Teiginiai


Neskiepytų amišų mirčių nuo COVID-19 skaičius – 30 kartų mažesnis (čia).

Verdiktas


Netiesa. Amišų bendruomenėse JAV fiksuotas rekordinis mirčių perteklius, o sapereaude.lt teiginiams nepateikia jokių įrodančių šaltinių.

Melo detektoriaus komentaras

Apie COVID-19 ligos pasekmės JAV spaudoje rašyta nemažai, atlikta ir mokslinių tyrimų. 2021 m. birželį West Virginia University sociologai publikavo tyrimą, kuriame apskaičiuota, jog atsisakymas skiepytis ir nesilaikyti kitų higienos reikalavimų (nešioti kaukes, vengti socialinių kontaktų, dažnai plauti rankas ir kt.) privedė prie mirčių pertekliaus. Pavyzdžiui, 2020 m. lapkritį fiksuotas net 125 proc. mirčių perteklius.

Klaidinanti žinutė

„Paimdami kelerių metų istorinius duomenis, galime apskaičiavome vidutinį mirčių skaičių. 2020 m., kai prasidėjo pandemija, nustatėme, kiek daugiau mirčių buvo daugiau nei šis vidurkis. Tai vadiname perteklinėmis mirtimis“, – paaiškino tyrimo bendraautorė Katie Corcoran, West Virginia University docentė.

Amišų bendruomenės analizės atliktos ir atskirose valstijose. Pavyzdžiui, Ohajuje šios bendruomenės patyrė didžiausią užsikrėtimų ir mirčių skaičių valstijoje.

Sapereaude.lt iraše aprašoma Lankasterio (Pensilvanija, JAV) bendruomenės situacija. Būtina paminėti, kad „Penn Medicine“ ir visuomenės sveikatos atstovai dar nuo 2020 m. aktyviai dirbo su Lankasterio amišų bendruomene, naudojo jų komunikacijos kanalus, kuriuose edukavo apie ligą, apie vakcinas, apie įmanomas prevencines priemones, kurios nesikirstų su jų religinėmis praktikomis. Taip pat amišų siuvėjai dalyvaudavo Lankasterio bendruomenės iniciatyvose, skirtose užkirsti kelia viruso plitimui – siūdavo kaukes tiek amišams, tiek kitoms visuomenės grupėms. Be to, šios vienos bendruomenės atvejų negalima generalizuoti ir, pasitelkiant jų pavyzdį, teigti, kad visuose amišų bendruomenėse mirčių skaičius buvo mažesnis.

Svarbu pabrėžti, kad sapereaude.lt teiginiams nepateikia jokių patikimų šaltinių. Pasidalijama nuoroda į originalų įrašą vokiečių kalba tinklaraštyje tkp.at, tačiau ir jame nėra nuorodų į šaltinius. Publikacijos autorius teigia, kad „neseniai sužinojo“, tačiau – iš kur ir kaip gavo tokius faktus, šaltiniu nepasidalija. Todėl publikacijos turinį reikėtų vertinti itin kritiškai – išsireiškimas „neseniai sužinojau“ negali būti laikomas informacijos šaltiniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją