Teiginiai


Naujas tyrimas atskleidė, kad žmones įmanoma skiepyti per orą.

Verdiktas


Melas. Tyrimas nėra susijęs su vakcinos pernešimu per orą. Tyrime naudotas preparatas yra skirtas iRNR molekulėms tiekti į nosį bei tokiu būdu paskiepyti nuo COVID-19, tačiau jis buvo išbandytas su pelėmis, o ne žmonėmis.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų naudotojai teigia esą besiremiantys Jeilio universiteto mokslininkų atliktu tyrimu, kuris vadinasi „Polimerines nanodalės tiekia iRNR į plaučių gleivinę vakcinacijai“ (čia).

Heewona Suh, viena iš tyrimo autorių, naujienų agentūrai AFP teigė, kad atlikus tyrimą nustatyta, jog intranazaliniu būdu, t. y. tiesiai į nosį, tiekiamos iRNR molekulės gali veiksmingai paskiepyti peles nuo COVID-19 viruso.

„Priešingai nei pranešama socialinėje žiniasklaidoje, į orą perduodamas metodas nebūtų veiksmingas žmonėms, o mūsų tyrime žmonės nedalyvavo. Žmonės turi gauti kontroliuojamą dozę, kuri suleidžiama tiesiai į nosį“, – teigia tyrimo autorė Heewona Suh (čia).

Klaidinanti žinutė

Mokslininkams sunkiai sekasi kurti į plaučius nukreiptą iRNR tiekimą. Paprastai toks tiekimas pasižymėjo prastu efektyvumu, nes tik nedidelė dalis nukleino rūgščių patekdavo į ląsteles, kuriose pasireikšdavo koduotas baltymas (čia).

Į nosį įpurškiamos vakcinos į organizmą patenka taip pat, kaip virusas, ir jomis siekiama sukurti imunitetą nosies ir burnos gleivinėje, kad žmonės apskritai negalėtų užsikrėsti ir būtų apsisaugoti nuo ligos plitimo (čia).

Kitos potencialios technologijos svarsto tiekti vakciną per oro gūsį ant odos – išpurškiant anglies dioksidą. Šios dujos perneša vakcinos miltelius, kurie padengti metaliniais kristalais. Patekęs į organizmą, miltelius pernešantis CO2 susimaišo su vandeniu ir vakcina patenka į kraują (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją