Teiginiai


Vakcinos-pleistrai masiškai platinami visame pasaulyje ir žmonės skiepijami be jų sutikimo.

Verdiktas


Melas. Internautai klaidinami dėl skiepų. Mikroadatų sistemos skirtos pagerinti veikliųjų junginių skvarbą pro odą. Nors su mikroadatomis tyrimai atliekami daugiau nei kelis dešimtmečius, bet vakcinas perduodančių mikroadatų sistemų yra vos kelios rinkoje. Taip pat skiepijimo programos nevyksta be asmens ar globėjų sutikimo.

Melo detektoriaus komentaras


Mikroadatos yra maždaug pašto ženklo dydžio lopinėliai, kuriuose yra apie 100 mikroskopinių adatėlių. Jos yra 50–2000 mikronų ilgio (maždaug popieriaus lapo storio) ir 1–100 mikronų pločio (maždaug žmogaus plauko storio) ir gali prasiskverbti pro odos raginį sluoksnį (čia).

Mikroadatos, atitinkamai pagal jų tipą, gali būti padengtos arba turinčios savo sudėtyje veikliųjų junginių. Įvedant per odą, adatėlės prasiskverbia per epidermį (viršutinis odos sluoksnį) ir veiklioji medžiaga patenka į organizmą (čia).

Apie mikroadatų privalumus skiepijimui rašoma daugiau nei dešimtmetį įvairiuose moksliniuose žurnaluose. Mikroadatos gali tiekti įvarius stambių molekulių junginius, pavyzdžiui, vakcinų, ir nėra tokios skausmingos kaip įprastos hipoderminės adatos, be to, įvesti mikroadatas nereikalingas specialistas (čia).

Klaidinanti žinutė

Tačiau rinkoje yra vos keletas mikroadatų sistemų, skirtų tiekti vakcinas (čia). Nors mokslininkai jau daugelį metų pripažįsta jų potencialą, atliekami klinikiniai tyrimai, bet tam, kad prasidėtų didelės apimties mikroadatų gamyba, dar reikalingi teisiniai reguliavimo pokyčiai (čia). Kol kas mikroadatos naudojamos kosmetikos pramonėje odai atjauninti odą ir raukšlėms lyginti.

Skirtingose pasaulio šalyse skiepų programos vaikams yra arba privalomos, arba rekomenduojamos. Pavyzdžiui, vaikai privalo būti paskiepyti jei jie nori lankyti mokyklą (čia). Nepaisant skirtingų ribojimų, Lietuvos ir kitų šalių skiepų programos nevykdomos be asmens sutikimo ar globėjų žinios (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją