Teiginiai

Pandemija tęsiasi dėl paskiepytų žmonių imlumo infekcijoms. Dėl skiepų daugėja susirgimų kitomis virusinėmis, bakterinėmis ar net vėžinėmis ligomis (archyvas).

Verdiktas

Melas. Vakcinos nuo konkretaus užkrato ne silpnina, o stiprina žmogaus imuninę sistemą prieš tą infekcijos sukėlėją. Pandemija tęsiasi, nes virusai natūraliai mutuoja. Nėra jokių duomenų, kad COVID-19 vakcinos padidina tikimybę susirgti kitomis infekcijomis.

Melo detektoriaus komentaras

Teigiama, kad pandemija tęsiasi dėl padidėjusio skiepytų imlumo infekcijai. Skiepai skatina pasaulinį ūmių infekcijų, kaip sezoninio gripo ir kt. plitimą, taip pat – beždžionių raupų plitimą, ir padidėjusį lėtinių infekcijų plitimą – kaip ŽIV, tuberkuliozės, ir vėžinių susirgimų recidyvavimą.

Pandemija tęsiasi, nes virusai natūraliai mutuoja. Kuo labiau COVID-19 virusas plinta, tuo daugiau šansų yra, kad jis mutuos (čia). Su vakcinomis ar vakcinuotais asmenimis tai neturi nieko bendro, nes skiepai padeda pristabdyti viruso plitimą, o ne jį skatina, kaip teigiama įraše.

COVID-19 vakcinos gali apsaugoti nuo COVID-19 infekcijos, nes išmoko mūsų imuninę sistemą atpažinti virusą ir su juo kovoti. Todėl pasiskiepijus sumažėja tikimybė sirgti sunkiai, atsidurti ligoninėje ar mirti (čia). Yra net duomenų, kad ne COVID-19 vakcina, o infekcija, gali susilpninti žmogaus imuninę sistemą. Tai šiemet paskelbė Stanfordo universiteto mokslininkai (čia).

Klaidinanti žinutė

Kalbant apie infekcines ligas – gripą ir COVID-19 sukelia skirtingi virusai. Nėra jokių duomenų, kad dėl COVID-19 vakcinos žmogus labiau linkęs susirgti gripu. Lietuvoje nuo spalio mėn. galima pasiskiepyti nuo COVID-19 ir gripo vieno vizito metu (čia).

Socialinėse medijose dažnai plinta melaginga informacija apie COVID-19 vakcinų ir vėžio ryšį. Tačiau nėra jokių mokslinių duomenų, kad po šio skiepo žmonės labiau linkę susirgti vėžiu arba kad jų vėžys recidyvuoja (čia). Vėžio pacientams netgi rekomenduojama skiepytis nuo COVID-19 (čia).

Melaginga informacija apie tai, kad COVID-19 vakcinos esą sukėlė beždžionių raupų proveržį, taip pat plinta jau ne pirmus metus. Tačiau COVID-19 vakcinos nepadaro žmogaus imlesniu beždžionių raupams, nes tai – skirtingi virusai (čia).

Įraše taip pat minima tuberkuliozė ir ŽIV. Tuberkuliozės atveju, jau sergantiems tuberkulioze ne skiepai, o infekcija gali sukelti ligos paūmėjimą (čia). Yra ir duomenų, kad COVID-19 skiepai padeda padidinti apsaugą nuo aktyvios tuberkuliozės (čia). Taip pat nėra jokių įrodymų, kad COVID-19 padidina ŽIV riziką (čia).

Kas yra įraše profesoriumi pristatomas G. V. Bossche? Visų pirma, nėra viešai prieinamos objektyvios informacijos, kurioje būtų profesoriaus laipsnį liudijančių duomenų. G. V. Bossche nėra vakcinų ar imunologijos ekspertas ar mokslininkas, žinoma, kad jis yra veterinaras. Šis asmuo gerai pažįstamas faktų tikrintojams, nes jau nuo pandemijos pradžios platino daug melagingos informacijos ir sąmokslo teorijų apie COVID-19 pandemiją, o ypač – vakcinas (čia). Svarbu pabrėžti, kad šis veterinaras nepasidalina jokiais objektyviais duomenimis, o „savo prognozėmis“, kurios esą yra 100 proc. tikslios – bet tam irgi nepateikia jokių šaltinių. Todėl jo pasisakymus reikėtų vertinti itin kritiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją