Teiginiai

Tai – pirmoji mečetė Lvivo mieste, kuri priims arabus pabėgėlius.

Verdiktas

Iš dalies melas. Tai – ketvirtoji mečetė Lvive, bet pirmoji su minaretu. Mečetė pastatyta Ukrainos totorių bendruomenės, kuri paliko Krymą po Rusijos aneksijos.

Melo detektoriaus komentaras

Paieška per „Google maps“ atskleidžia, kad yra bent 4 mečetės Lvive (čia). Prie vietovių „Google maps“ žmonės gali palikti atsiliepimus, o naujos vietovės dažnai turi mažiausiai atsiliepimų. Islamo religinis ir kultūrinis centras Ščireckio gatvėje turi tik vieną atsiliepimą.

Detalesnė šios vietovės paieška atskleidžia, kad tai – šiais metais pastatytas Islamo religinis ir kultūrinis centras su mečete ir pirmasis toks su minaretu. Ukrainos naujienų portaluose teigiama, kad naujieji maldos namai skirti Krymo totorių bendruomenei (čia). Iki šiol jie melsdavosi ir atlikdavo religines apeigas kitame Islamo kultūros centre (čia).

Klaidinanti žinutė

Pasak Krymo totorių bendruomenės atstovų, centre gali apsilankyti visi norintys. Čia galima ateiti ne tik pasimelsti, bet ir bendrauti su bendruomenės nariais. Kultūros centre galima organizuoti renginius ir susitikimus.

2014 m. Rusijai okupavus Krymo pusiasalį, tūkstančiai Krymo totorių paliko savo istorinę tėvynę ir apie 2000 jų apsigyveno Lvive. Tai – antroji pagal dydį totorių bendruomenė Ukrainoje, po sostinės Kyjivo (čia).

Nėra iki galo aišku, kodėl socialinių tinklų įrašuose minimi arabų pabėgėliai. Nors totorius ir arabus sieja religija (islamas), bet tai dvi skirtingos etninės grupės, turinčios skirtingas kultūras, kalbas ir istoriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją