Teiginiai

Nuo rugsėjo 1-osios visose Lietuvos mokyklose pradedama privaloma 1 savaitinė Gyvenimo įgūdžių pamoka. Joje bus mokoma lytiškumo pagal LGBT ideologijos standartus. Pamoka privaloma.

Verdiktas

Melas. Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją tokius teiginius jau įvardijo kaip dezinformaciją. Gyvenimo įgūdžių pamoka mokyklose išties atsiranda, tačiau šiose pamokose tikrai nebus mokoma lytiškumo pagal LGBT ideologijos standartus.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose aktyviai dalijamasi dokumento, kuriame esą pateikiama Gyvenimo įgūdžių pamokų santrauka, nuotraukomis. Dokumente nurodoma, kad net darželinukai bus mokomi pažinti ir liesti savo kūną, vyresnių klasių moksleiviai esą bus mokomi masturbuotis ir pan.
Platinamo melagingo dokumento ištrauka

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija išplatino informaciją, kad socialiniuose tinkluose plinta klaidinga informacija apie nuo rugsėjo mokyklose pradedamą įgyvendinti Gyvenimo įgūdžių programą.

Ministerija pabrėžė, kad dokumentas (nuotraukoje), socialiniuose tinkluose pateikiamas kaip programos turinio reziumė, neturi nieko bendro su tikruoju programos turiniu.

Dezinformaciją skleidžiančius dokumentus galima atpažinti iš neoficialaus formato. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ir kitų valstybinių institucijų dokumentai turi oficialią formą su rekvizitais. Socialinėse medijose plintantis formatas akivaizdžiai nėra sukurtas valstybinės įstaigos.

Tiesa ta, kad gyvenimo įgūdžių bendrąja programa siekiama padėti vaikams, paaugliams ir jaunimui pasirengti gyvenimui, suteikti mokiniams galimybę įgyti žinių, nuosekliai ugdyti vertybes, nuostatas, elgesį, kuris padės laiku atpažinti įvairius gyvenime kylančius iššūkius ir juos įveikti savarankiškai arba ieškant, suteikiant pagalbą ir pasiruošti visaverčiam gyvenimui.

Programoje išskirtos keturios pasiekimų sritys: Savęs pažinimas, kėlimas ir siekimas asmeninių tobulėjimo tikslų; Tarpusavio santykių kūrimas ir mokymasis bendradarbiauti; Atsakingas elgesys ir pasekmių įvertinimas; Asmens, bendruomenės gerovės kūrimas, sveikatos stiprinimas ir saugojimas.

Publicistas, tinklaraštininkas, visuomenės procesų analitikas, teisininkas Ramūnas Aušrotas išaiškino, kad melagingame dokumente, kurio nuotraukos platinamos socialiniuose tinkluose, pateikiama informacija yra paimta iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) lytiškumo ugdymo gairių, ne iš Gyvenimo įgūdžių programos. PSO lytiškumo gairės (rekomendacijos) Lietuvoje negalioja, jos nėra patvirtintos jokiu teisės aktu, jos nėra ugdymo turinio dalis.

R. Aušrotas taip pat akcentavo, kad pradiniame ugdyme Gyvenimo įgūdžių programa bus integruojama, o tai reiškia, kad atskirų pamokų nebus. 5-8 klasėse bus viena pamoka per savaitę, o 9-10 klasėse – viena pamoka per dvi savaites.

„Tiesiogiai su lytiškumo ugdymu susijusios temos programos privalomoje dalyje (70 proc. visos programos) sudaro iki 8 proc. viso turinio (arba 1–2 pamokos iš 26). Kitos pamokos bus susiję su sveikatos įgūdžių (mitybos, judėjimo) ugdymo, žalingų medžiagų vartojimo (narkotikų, tabako) prevencijos, saugaus elgesio gatvėje ir pan. mokymui“, - aiškino R. Ašmontas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)