Teiginiai

Izraelis nebėra suvereni valstybė, nes Balfuoro deklaracija nustojo galioti š. m. spalio 31 d. (archyvas).

Verdiktas

Melas. Izraelio valstybės statusas nepriklauso nuo 1917 m. Balfuoro deklaracijos. Tai tebuvo Didžiosios Britanijos pažadas. Tai – nepagrįsta sąmokslo teorija, ignoruojanti Izraelio valstybės susikūrimo istoriją 1948 metais.

Melo detektoriaus komentaras

XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje Europoje suaktyvėjus pogromams, sustiprėjo sionistų judėjimas, kurio tikslas buvo įkurti „žydų tautai namus Palestinoje“ (čia).

1917 m. lapkričio 2 d. paskelbta Balfuoro deklaracija yra Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministro Arthuro Balfuoro laiškas lordui Walteriui Rothschildui, žymiam Didžiosios Britanijos žydų bendruomenės veikėjui. Šiame dokumente buvo išreikšta Didžiosios Britanijos vyriausybės parama žydų tautai įkurti „nacionalinius namus“ Palestinoje (čia).

Klaidinanti žinutė

Balfuoro deklaracija nebuvo sutartis su galiojimo terminu ar žemės perdavimas Izraelio valstybei. Tai buvo politinis pareiškimas, atspindintis Didžiosios Britanijos vyriausybės ketinimus užsitikrinti žydų bendruomenių, ypač Jungtinių Amerikos Valstijų ir Rusijos, paramą kovoje prieš Centrinių valstybių sąjungą Pirmojo pasaulinio karo metais (čia).

Pasibaigus Pirmajam pasauliniam karui, Tautų Lyga suteikė Didžiajai Britanijai mandatą administruoti Palestiną. Šiuo laikotarpiu prasidėjo įtampa tarp žydų ir arabų bendruomenių, o britai stengėsi suderinti abiejų grupių interesus, bet nesėkmingai. Pavyzdžiui, dėl prasidėjusios žydų imigracijos, Palestinos arabai sukilo, bet kai britų valdžia siekė užkardyti imigracijos tempus, tada žydai sukilo (čia).

Dėl besitęsiančių teroro išpuolių iš abiejų tautų, Didžioji Britanija perdavė Palestinos klausimą Jungtinėms Tautoms (toliau – JT). Išnagrinėjusi alternatyvas, 1947 m. JT pasiūlė nutraukti mandatą ir padalyti Palestiną į dvi nepriklausomas valstybes: vieną arabų, o kitą žydų. Viena iš dviejų numatytų valstybių, Izraelis, paskelbė savo nepriklausomybę 1948 m. (čia), o tais pačiais metais baigėsi Didžiosios Britanijos mandato administravimas (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją