Teiginiai


Pranešta apie sprogimą oficialioje Europos Parlamento būstinėje Strasbūre.

Verdiktas


Melas. Sprogimas išties įvyko Strasbūre, bet ne Europos Parlamento būstinėje.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose pasklido vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas sprogimas. Juo pasidalinę vartotojai tikina, kad jis įvyko Europos Parlamento būstinėje Strasbūre. Pasitelkus „Google“ atvirkštinę nuotraukų paiešką pavyko rasti, kad ir daugiau socialinių tinklų vartotojų jau yra pasidalinę tokiu pat vaizdo įrašu ir mini Strasbūrą, tačiau viename įraše nurodoma, kad vaizdas užfiksuotas Vokietijos Kronenburgo mieste. Strasbūre yra rajonas labai panašiu pavadinimu – Cronenbourg Ouest.
Klaidinanti žinutė

Google Earth“ palydovinėse nuotraukose matyti, kad šiame mikrorajone esantys pastatai yra tie patys, kuriuos galima išvysti ir socialiniuose tinkluose paviešintoje filmuotoje medžiagoje (čia). „Newtral“ faktų tikrintojai taip pat atrado, kad vaizdo įrašas atitinka Rue Langevine 27 adresą, esantį Cronenbourg Ouest mikrorajone (čia).

Tikroji vaizdo įrašo vieta yra už beveik 4 kilometrų nuo Europos Parlamento būstinės Strasbūre, kur, kaip teigiama socialinių tinklų žinutėse, turėjo įvykti sprogimas. Be to, nei vietinėje žiniasklaidoje, nei Europos Parlamento puslapyje neminima apie jokį čia vykusį sprogimą (čia).

„Google Earth“ vaizdai, nurodantys, kurioje vietoje įvyko sprogimas
„Google Earth“ vaizdai, nurodantys, kurioje vietoje įvyko sprogimas
Tarp Cronenbourg Ouest mikrorajono ir Europos Parlamento įsiterpusi Schiltigheim komuna. Žiniasklaidoje pranešta apie padegtus 17 nuomojamų automobilių stovėjimo aikštelėje prie „E. Leclerc“ maisto prekių parduotuvės (čia). Atstumas tarp vaizdo įrašo vietovės ir „E. Leclerc“ parduotuvės yra 1,6 km. Bet aikštelė yra šiaurės-rytų kryptimi, o filmuotojo medžiagoje matyti, kad sprogimai vyksta rytų kryptimi.

Vietos žiniasklaidos priemonės pranešė, kad naktį iš birželio 29 d. į 30 d. užfiksuota daug nekilnojamojo turto ir automobilių gaisrų. Protestuotojai naudojo pirotechniką sprogimams ir gaisrams sukelti. Dėl to per vieną naktį šiose apylinkėse sudegė 74 automobiliai ir apgadintos kelios mokyklos (čia).

Demonstracijos prasidėjo visoje Prancūzijoje po to, kai Paryžiuje 17-metis Nahelis Merzouk buvo nušautas pareigūnų, kai šis nepakluso policijos nurodymui sustabdyti savo automobilį (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją