Teiginiai

Džonas Keris ragino ūkininkus nustoti auginti derlių, kad dabartinė JAV administracija pasiektų sau iškeltus tikslus dėl neutralumo anglies dioksido atžvilgiu (čia).

Verdiktas

Melas. Klimato kaitos konferencijoje D. Keris teigė, kad žemės ūkio pramonė, siekdama kovoti su klimato kaita, turėtų sutelkti dėmesį į inovacijas. Jis niekada nesiūlė ūkininkams nustoti auginti derlių.

Melo detektoriaus komentaras

Aptarti agrokultūros daromą įtaką klimato kaitai ir ieškoti inovatyvių sprendimų, JAV, Vašingtone, įvyko konferencija „AIM for Climate“. Šis renginys buvo transliuojamas gyvai ir galima pamatyti visą 20 minučių kalbą, kurią pasakė valstybės sekretorius Džonas Keris.

Anot valstybės sekretoriaus Džono Kerio, JAV negali pasiekti neutralumo anglies dioksido atžvilgiu (pusiausvyrą tarp pagaminto ir iš atmosferos pašalinto šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio), jei nebus imtasi inovacijų žemės ūkio sektoriuje.

Klaidinanti žinutė

„Ateityje, jei temperatūra pakils 2 laipsniais šilumos, papildomai 600 milijonų žmonių negaus pakankamai maisto. Ir tiesiog negalima toliau šildyti planetos ir kartu tikėtis ją išmaitinti“, – konferencijoje teigė JAV valstybės sekretorius D. Keris.

Tačiau D. Keris niekada nesiūlė ūkininkams nustoti auginti maistą. Jis taip pat užtarė idėją dėl daugiau inovacijos žemės ūkio sektoriuje. Jis pasiūlė auginti karščiui atsparius augalus ir ieškoti alternatyvių pašarų gyvuliams.

Mokslininkai turi įrodymų, kad agrokultūros ir gyvulininkystės sektoriai prisideda prie klimato kaitos. Karvės, avys ir ožkos gamina metano dujas, kurios šilumą sulaiko daug efektyviau nei anglies dioksidas (čia). Kalifornijos Berklio universiteto chemikai nustatė, kad per pastaruosius 50 metų padidėjęs trąšų naudojimas lemia didelį azoto oksido, kuris irgi vienas iš pagrindinės šiltnamio efektą sukeliančių dujų, padidėjimą atmosferoje (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją