Teiginiai

BBC pagaliau pripažino, kad dėl COVID mRNR injekcijų mirė milijonai žmonių visame pasaulyje (čia).

Verdiktas

Melas. BBC niekada nepaskelbė tokio teiginio, jis yra išgalvotas. BBC pranešė tik apie tai, kad pernai Jungtinėje Karalystėje užfiksuotas mirčių skaičius yra vienas blogiausių per pastaruosius 50 metų, tačiau su COVID-19 vakcinomis tai niekaip nesusiję.

Melo detektoriaus komentaras

Straipsnius apie ne „BBC bombą“ paskelbė portalai, kuriuose gausu dezinformacijos apie koronavirusą, jo valdymo priemones, COVID-19 vakcinas.
Melagingas straipsnis

Prie straipsnių įdėta ekrano kopija – BBC straipsnio, kuris buvo paskelbtas šiemet sausį, pavadinimas. Jame teigiama, kad 2022 metais JK buvo užregistruotas pernelyg didelis mirčių skaičius – vienas blogiausių per pastaruosius 50 metų (čia).

Straipsnyje analizuojamos priežastys, kodėl mirčių skaičius išaugo, tačiau tikrai neteigiama, kad žmonės mirė dėl to, jog pasiskiepyjo mRNR vakcina nuo COVID-19.

BBC savo straipsnyje paskelbė, jog kai kurei žmonės internete nurodė, kad didėjantis širdies problemų, o sykiu – ir mirčių skaičius yra įrodymas, kad COVID-19 vakcinos skatina mirčių skaičių, tačiau šios išvados nepatvirtina duomenys.

BBC rašo, kad vieno tipo COVID-19 vakcina buvo siejama su nedideliu perikardito ir miokardito atvejų padaugėjimu. Tačiau šis konkretus vakcinos šalutinis poveikis buvo pastebėtas daugiausia berniukams ir jauniems vyrams, o vyresnio amžiaus – 50 metų ir vyresni – vyrų mirtingumas. Ir šie atvejai yra per reti – ir dažniausiai nėra mirtini – kad būtų galima atsižvelgti į mirčių skaičių.

Galiausiai, iki 2022 m. birželio mėn. skaičiai, nagrinėjant mirčių nuo visų priežasčių skaičių, rodo, kad neskiepyti žmonės dažniau mirė nei paskiepyti žmonės (čia).

Tai, kad išaugęs mirčių skaičius JK nesusijęs su COVID-19 vakcinomis patvirtina ir oficiali statistika. Nacionalinio statistikos biuro (ONS) duomenys rodo, kad 51 žmogus Anglijoje ir Velse mirė nuo „COVID-19 vakcinų, sukeliančių neigiamą poveikį gydymo metu“ iki 2022 m. lapkričio mėn. pabaigos, o dar aštuonios mirtys „susijusios“ su vakcinomis, tačiau jos nebuvo pagrindinė priežastis (čia).

JK sveikatos apsaugos agentūros (UKHSA) tyrime apie Angliją (UKHSA), paskelbtame 2022 m. vasario mėn., teigiama: „Skaičiuojama, kad 127 500 mirčių ir 24 144 000 infekcijų buvo išvengta dėl vakcinacijos nuo COVID-19 programos iki rugsėjo 24 d.“

Mokslininkai taip pat yra atlikę ne vieną tyrimą, kad galėtų išsiaiškinti, ar COVID-19 vakcinos yra susijusios su mirtimis. Vieno tyrimo santraukoje teigiama, kad nustatyta, jog žmonių, kurie buvo paskiepyti nuo COVID-19, mirčių skaičius buvo mažesnis nei žmonių, kurie nebuvo skiepyti COVID-19 vakcinomis. Iki šiol didžiausiame tokio pobūdžio tyrime autoriai nenustatė padidėjusios mirties rizikos tarp žmonių, kurie buvo skiepyti Pfizer-BioNTech, Moderna arba J&J/Janssen COVID-19 vakcinomis (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją