Teiginiai


Justinas Trudeau (Kanados premjeras – RED.) paskelbė apie planus legalizuoti vaikams skirtus sunkiuosius narkotikus, įskaitant heroiną ir kreką, kaip dalį naujos radikalios politikos, kuria siekiama destigmatizuoti narkomaniją (ČIA).

Verdiktas


Nei Kadados vyriaurybė, nei jos vadovas J. Trudeau nepaskelbė apie jokius planus legalizuoti visus narkotikus visoms amžiaus grupėms. Vienoje iš Kanados provincijų keli vadinamieji sunkieji narkotikai pilnamečiams yra dekriminalizuoti, tačiau dekriminalizavimas nėra legalizavimas.

Melo detektoriaus komentaras


Kanadoje nuo 2018 metų legalizuota tik marihuana, tačiau ją legaliai vartoti gali tik pilnamečiai.

Ministro Pirmininko Justino Trudeau vyriausybė nuo šių metų sausio 31 dienos suteikė išimtį tik Kanados Britų Kolumbijai. Pagal šią išimtį provincijoje pradedamas pirmasis šalyje trejus metus truksiantis tyrimas, kuriuo dekriminalizuojami nedideli kiekiai stipriųjų narkotikų, tokių kaip kokainas ir heroinas, taip pat metamfetaminas, fentanilis ir morfinas. Kitaip tariant, suaugusieji gali turėti iki 2,5 g tokių narkotikų ir už tai nebus baudžiami.

Suaugusieji, kurių turimas bendras kiekis yra mažesnis nei 2,5 g narkotikų, nebus suimti, apkaltinti ir jų medžiagos nebus konfiskuotos. Vietoje to jiems bus pasiūlyta informacija apie galimas sveikatos ir socialines paslaugas.

Federalinė psichikos sveikatos ir priklausomybių ministrė Carolyn Bennett pavadino šį žingsnį „paminkliniu narkotikų politikos pokyčiu, kuris skatina pasitikėjimą ir palaikymą sveikatos ir socialinių paslaugų srityje, o ne tolesnę kriminalizaciją“.

Tačiau pabrėžiama, kad prekyba narkotikais ir toliau yra nelegali. Taip pat draudžiama turėti narkotikų mokyklose, vaikų priežiūros įstaigose ir oro uostuose.

Šiemet kovą Torontas federalinei vyriausybei pateikė atnaujintą savo 14 mėnesių senumo prašymą dėl narkotikų dekriminalizavimo ir paaiškino, kad nori, jog tai būti taikoma ir jaunimui, ir suaugusiems, o dekriminalizuoti būtų visi narkotikai.

Toronto sveikatos medicinos pareigūnė daktarė Eilina de Vila teigė, kad Kanados sveikatos tarnybai išsiųsta paraiška, kurią kartu pasirašė miesto policijos vadovas ir miesto vadovas, yra Toronto modelis, atspindintis mėnesius trukusį konsultacijų procesą.

Kanados vyriausybė Toronto pateikto prašymo dar nenagrinėjo ir nepatvirtino, kad Toronte narkotikai visoms amžiaus grupėms būtų dekriminalizuoti.

Beje, dar 2021 metų spalį beveik 70 organizacijų iš visos šalies, įskaitant ŽIV teisinį tinklą, Britų Kolumbijos piliečių laisvių asociaciją ir Nacionalinę moterų ir įstatymų asociaciją, parašė laišką Justinui Trudeau, prašydami, kad narkotikų politikos reforma būtų jo prioritetas naujai perrinktoje liberalų Vyriausybė.

Organizacijos išreiškė pageidavimą, kad disponavimas narkotikais būtų nedelsiant dekriminalizuotas, ir būtų panaikintos visos baudžiamosios sankcijos bei bausmės, susijusios su narkotikų vartojimu.

Teigta, kad nuo 2016 m. sausio iki 2021 m. kovo nuo opioidų perdozavimo mirė beveik 23 000 kanadiečių, o šias mirtis paskatino „užterštos narkotikų pasiūlos ir su narkotikų vartojimu susijusi stigma“, kurią tik sustiprina narkotikų ir narkotikų vartotojų kriminalizavimas.

J. Trudeau iki šiol nepritarė, kad narkotinių medžiagų laikymas ir vartojimas būtų dekriminalizuotas visoje Kanadoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją