Teiginiai

Billo ir Melindos Gatesų finansuojamas projektas, kurio metu kuriamos genetiškai modifikuotos erkės, lėmė išaugusį alerginių reakcijų mėsai kiekį JAV gyventojams.

Verdiktas


Melas. Billo ir Melindos Gatesų fondas remia organizaciją „Oxitec“, kuri ieško būdų mažinti Azijos mėlynųjų erkių (lot. Rhipicephalus microplus) populiaciją. Kol kas „Oxitec“ atlieka tyrimus tik laboratorijose Jungtinėje Karalystėje, o tai negalėjo turėti įtakos padažnėjusioms alerginėms reakcijoms JAV. Tuo labiau, kad Azijos mėlynosios erkės išnaikintos Valstijose.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose dalinamasi vieno portalo straipsnio antrašte, kurioje teigiama, kad „Billas Gatesas finansavo genetiškai modifikuotų galvijų erkių mokslinius tyrimus – dabar 450,000 amerikiečių yra alergiški raudonai mėsai dėl Alfa-Gal sindromo, kurį sukelia erkių įkandimai“. Atlikus šios antraštės paiešką internete pavyko atrasti, kad tai – straipsnis iš puslapio „American Faith“. Straipsnio autorius, nors pavadinime veda sąsajas tarp Gatesų šeimos finansuojamų tyrimų ir padažnėjusių alerginių reakcijų mėsai, bet pačiame straipsnyje šių sąsajų neištiria. Pats autorius teigia, kad „<...> nėra galutinių įrodymų, kad Gateso erkių tyrimų finansavimas būtų susijęs su Alfa-gal sindromo atvejų skaičiaus didėjimu <...>“ (čia).

Klaidinančios žinutės

Kam Gatesų fondas skyrė lėšas?

„Oxitec“ organizacija kuria būdus biologiškai kovoti su žemės ūkio ir gyvulininkystės kenkėjais, modifikuojant jų genetinę struktūra ir taip išnaikinant jų populiaciją. Billo ir Melindos Gatesų fondas pirmą kartą investavo 1,4 milijonus dolerių į organizaciją „Oxitec“ 2021 metų balandžio mėnesį (čia), o antrą kartą investavo 4,8 milijonus dolerių 2023 metų balandžio mėnesį (čia). Kaip teigia „Oxitec“, per dvejų metų tyrimų laikotarpį mokslininkai atlikus išsamius erkių biologinius ir genetinius vertinimus, analizavo galvijų valdymo praktikas skirtinguose regionuose ir apskaičiavo genetiškai modifikuotų erkių poveikį tikslinėms erkių populiacijoms (čia). Nuo 2023 metų prasideda pirmasis genetiškai modifikuotų erkių kūrimo etapas. Nežinoma, kiek laiko šis etapas užtruks, kol erkes pavyks panaudoti komercinėje gyvulininkystėje.

Pati bendrovė turi biurus Brazilijoje ir JAV, tačiau moksliniai tyrimai atliekami Jungtinėje Karalystėje, Oksforde (čia). Neilas Morrisonas, „Oxitec“ strategijos vadovas, komentare „Associated Press“ teigė, kad pirminiai „Oxitec“ moksliniai tyrimai ir taikomoji praktika atliekama tik laboratorijose Jungtinėje Karalystėje (čia).

Įmonė „Oxitec“ tiria būtent Azijos mėlynąsias erkes, kurios sukelia milijardus dolerių kainuojančią žalą gyvulininkystei Afrikoje bei pietų ir centrinėje Amerikoje. Erkės maitinasi galvijų krauju ir perneša mirtinas ligas, tokias kaip babeziozė ir anaplazmozė (čia).

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras pranešė apie padaugėjusias alergines reakcijas ir įtaria, kad dėl to yra kaltos vienišosios žvaigždės erkės (lot. Amblyomma americanum) nors įtariamos ir kitos erkių rūšys (čia). Svarbu paminėti, kad JAV dar 1943 m. išnaikino Azijos mėlynąsias erkes, o nuo to laiko aktyviai prižiūrima, jog šios ir kitos erkės nesukeltų galvijų mirčių (čia).

Tai nėra pirma bandymas diskredituoti Billo ir Milandos Gatesų fondo veiklą. Anksčiau „Melo detektorius“ jau rašė čia apie panašius gąsdinimus, neva Billas Gatesas sukūrė genetiškai modifikuotus uodus, kad sukeltų maliarijos protrūkį JAV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją