Teiginiai

Billas Gatesas prisipažino, kad jo genetiškai modifikuoti uodai sukelia mirtiną maliarijos protrūkį. Jis netrukus išleis vakciną, kuri, jo teigimu, išspręs problemą (ČIA).

Verdiktas

Melas. Amerikoje per pastaruosius kelis mėnesius išties užfiksuoti penki maliarijos atvejai, tačiau jie niekaip nesusiję su prieš kelerius metus paleistais genetiškai modifikuotais uodais. B. Gatesas vakcinų nuo maliarijos kūrimą finansuoja jau nuo 2008 metų.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose ir dezinformaciją skleidžiančiuose portaluose dalijamasi neva B. Gateso įrašu „Twitter“, kuriame jis teigia, kad „Mano nauja maliarijos vakcina išspręs GM uodų problemą“. Toks įrašas esą ir įrodo, kad B. Gatesas prisipažino, kad jis paleido genetiškai modifikuotus uodus, todėl kilo maliarijos protrūkis, o jį suvaldyti padės nauja vakcina.

Tačiau toks įrašas realiai net neegzistuoja, jis yra sukurtas ir juo dalijamasi kaip nuotrauka, o ne aktyvia nuoroda.

JAV žiniasklaida skelbia, kad Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) duomenimis, per pastaruosius du mėnesius keturi vietiniai maliarijos atvejai buvo patvirtinti Floridoje ir vienas Teksase , o tai yra pirmas kartas per 20 metų, kai galimai mirtina uodų platinama liga buvo perduota Jungtinėse Valstijose.

„Vietiniai atvejai“ reiškia, kad infekcijos nebuvo susijusios su kelionėmis į užsienį ir, atrodo, jas platino JAV esantys uodai, nešiojantys ligą sukeliantį parazitą. Šiuos parazitus nešioja ir platina tik Anopheles rūšies uodo patelės.

Technologijų startuolis „Oxitec“, kuriam finansavimą yra skyręs Billo ir Melindos Gatesų fondas, JAV išties išleido milijonus genetiškai modifikuotų uodų. Tai padaryta jau prieš kelerius metus. Tačiau buvo paleisti tik Aedes aegypti rūšies uodų patinai, kurie nesiurbia kraujo, o ši rūšis neplatina maliarijos parazitų.

CNN 2021 metų balandį paskelbė, kad JAV, Floridoje, buvo paliesti pirmieji genetiškai modifikuoti uodai. Ši projektą 2020 m. gegužę patvirtino JAV aplinkos apsaugos agentūra, kuri leido per dvejus metus paleisti iki 750 mln. genetiškai pakeistų uodų. Skelbiama, jog šios programos tikslas yra sumažinti Aedes aegypti, invazinę uodų rūšį, platinančią kelias potencialiai mirtinas ligas, įskaitant geltonąją karštligę, Dengės karštligę ir Zikos virusą.

„Oxitec“ sukurti genetiškai modifikuoti uodai yra nukreipti į Aedes aegypti uodų pateles, nes tik jos įkanda žmogui ir siurbia kraują, kurio reikia, kad subrandintų kiaušinėlius. Pabrėžiama, kad patinai minta tik nektaru ir žmonėms nekanda, todėl nėra ligų nešiotojai. „Suaugę genetiškai modifikuoti patinai poruojasi su vietinėmis laukinėmis patelėmis, perduodami mirtiną geną, dėl kurio palikuonys miršta. Jei pakankamai tokių patinų poruojasi su vietinėmis patelėmis, jų patelių populiacija sumažėja per kelis mėnesius, kaip ir ligų plitimas“, – aiškino „Oxitec“.

Aedes aegypti uodai negali ir neperneša maliarijos, pritarė Notrdamo universiteto biologijos profesorė Nora Besansky, kurios specializacija yra uodai.

Ji teigė, kad nedidelis Anopheles uodų pogrupis yra vieninteliai, kurie perneša žmonių maliariją. „Oxitec“ paleidžia tik Aedes uodų patinus, tačiau būtent uodų patelės įkando žmonėms dėl kraujo, todėl tik uodų patelės perneša maliarijos parazitus“, - naujienų agentūrai AP aiškino N. Besansky.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, maliarija labiausiai paplitusi atogrąžų klimato zonose, todėl dėl jos kyla pavojus beveik pusei pasaulio gyventojų. PSO apskaičiavo, kad 2021 m. visame pasaulyje buvo apie 247 milijonai maliarijos atvejų ir 691 000 mirčių. Didžioji dauguma atvejų ir mirčių įvyko Afrikoje.

Pabrėžiama, kad efektyviausia priemonė kovoti su maliarija yra vakcinos. Tačiau B. Gatesas jas kuria ne dabar, o finansavimą jas kurti skyrė jau prieš 15 metų.

Vakcinas nuo maliarijos sukūrė ir gamina GSK, jomis skiepijami vaikai Afrikoje. Tikimasi, kad netrukus bus patvirtinta ir antroji vakcina, kurią sukūrė Oksfordo universitetas ir pagamino Indijos serumo institutas (SII).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją