Teiginiai


Edwardas Snowdenas žurnalistams atskleidė dokumentus, įrodančius, kad HAARP „neabejotinai dalyvauja žmogžudysčių ir proto kontrolės programoje.“ (ČIA).

Verdiktas


Melas. Publikacija apie E. Snowdeno neva paviešintus teiginius apie HAARP yra išgalvota ir buvo publikuota satyrines naujienas viešinančiame portale. Pagrindinė Aukšto dažnio aktyviųjų auroralinių tyrimų programos užduotis – tyrinėti Žemės jonosferos sluoksnį. Aukšto dažnio siųstuvai, kurie ir sudaro HAARP kompleksą, negali žudyti žmonių ar kontroliuoti jų minčių.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose plinta pranešimas apie amerikiečių jonosferos tyrimų programą HAARP (Aukšto dažnio aktyviųjų auroralinių tyrimų programa). Žinutėje, kurioje remiamasi portale „Internet Chronicles“ paviešinta medžiaga, teigiama esą Edwardas Snowdenas žurnalistams paskelbė dokumentus, įrodančius, kad šia programa siekiama žudyti žmones ir kontroliuoti mintis. Tekste taip pat pateikiama neva E. Snowdeno pasakyta citata, kurioje jis užsimena, kad „Su šiomis antžeminėmis antenomis NATO gali visame pasaulyje nuotoliniu būdu nutildyti visus, kurie transliuoja „nenormalias ar neteisingas mintis“.

Klaidinanti žinutė

„Melo detektorius“ pasidomėjo, kokią informaciją paprastai publikuoja portalas „Internet Chronicles“ ir ar pateikta žinutė apie E. Snowdeno prisipažinimą gali būti teisinga. Paaiškėjo, kad šiame portale paprastai publikuojamas satyrinis turinys, kuriuo siekiama pasišaipyti pramogų tikslais, o ne skleisti teisingą informaciją. Nors „Internet Chronicles“ apraše nėra nurodyta, kad portalas – satyrinis, tai akivaizdu vien pažvelgus į tai, kaip portalo autoriai pasakoja jo atsiradimo istoriją (ČIA):

„Chronicle.su“ į tiesą žiūrime rimtai. Į tai, ką darome, žiūrime taip rimtai, kad už tiesos neatitikimą „Chronicle.su“ baudžiama suluošinimu arba mirtimi. Deja, „Chronicle.su“ nėra iš šios žemės. 1976 m. gruodžio 30 d. avariniu būdu nusileidę asteroide, ateivių lukštai „Chronicle“ redaktoriai – ateiviai greitai prisitaikė prie Žemės klimato ir bakterijų floros. Jie gali natūraliai išgyventi gamtoje ir laisvai daugintis. Čia, svetainėje „Chronicle.su“, mes laikomės liberalios pozicijos dėl piktnaudžiavimo narkotikais ir intelektinės nuosavybės vagysčių, bet tai nereiškia, kad esame liberalūs, nes liberalai yra blogis, o mes – ne blogiukai!“

Kad „Chronicle.su“ dar besivadinantis „Internet Chronicles“ yra satyros portalas pabrėžė ir žiniasklaidos tendencingumo vertinimo projektas „Media Bias/Fact Check“ (ČIA).

Straipsnis apie E. Snowdeną ir HAARP šiame portale pasirodė 2013 m. pavadinimu „Snowdenas atskleidė pasaulinę HAARP žudymo darbotvarkę“ (ČIA). Jame pateikiama ta pati informacija, kaip ir socialiniuose tinkluose išplatintose žinutėse, be to, pateikiamos ir išverstos į lietuvių kalbą straipsnio citatos, rodančios, kad socialinių tinklų vartotojus tikrai įkvėpė šio portalo medžiaga.

Istorija apie E. Snowdeną ir HAARP yra išgalvota pramogų tikslais, o HAARP priskiriamos minčių kontrolės ir žudymo funkcijos taip pat – tik fantazijos vaisius.

„Melo detektorius“ jau ne kartą rašė apie tai, kokiais tikslais buvo sugalvota Aukšto dažnio aktyviųjų auroralinių tyrimų programa. Esminė jos funkcija – tyrinėti Žemės jonosferos sluoksnį. Programa dėl ankstesnio ryšio su amerikiečių kariuomene pelnė sąmokslo teorijų kūrėjų dėmesį. Anksčiau šiais metais HAARP buvo melagingai apkaltintas sukėlęs žemės drebėjimus Turkijoje (ČIA).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją